Eropuit


00

Engbertsdijksvenen

Paterswal, 7671 TB Westerhaar

Gerelateerde afbeelding

De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen in een driehoek met de dorpen Bruinehaar en de Pollen.

Het gebied dankt zijn naam aan de boerenfamilie Engberts. De Engbertsdijksvenen zijn relatief laat verveend. De vervening in Twenterand en omgeving was tot in de 19de eeuw een kleinschalig gebeuren. Men gebruikte het veen voor de eigen behoefte, om kachels mee te stoken. In het begin van de 20ste eeuw werd het vervenen van de Engbertsdijksvenen en omgeving grootschalig aangepakt. Dankzij de aanleg van het Veenkanaal in Westerhaar-Vriezenveensewijk werd het mogelijk om via het water turf af te voeren naar het Overijssels Kanaal. Na vele jaren van zware arbeid werd het gebied weer “teruggegeven” aan de natuur. Hierdoor konden de Engbertsdijksvenen uitgroeien tot een prachtig natuurgebied.

Het gebied bestaat uit 1.000 ha. Een kleine kern veen van ongeveer 17 ha is niet verveend en heeft nog de oorspronkelijke dikte van circa 4 tot 7 m. In Nederland is nog maar 25 ha “levend” hoogveen waarvan 17 ha in de Engbertsdijksvenen. De Engbertsdijksvenen heeft in meerdere opzichten een beschermde status gekregen. Het Staatsnatuurmonument is tevens aangewezen als Natura 2000-gebied. Het is daarmee onderdeel van een Europees netwerk van hoogwaardige natuurgebieden.

Het is een internationaal wetland en het grootste en belangrijkste hoogveengebied van West-Europa. Voor vogelliefhebbers, natuurliefhebbers en voor wandelaars is het een waar eldorado en door de inzet van vele vrijwilligers het best onderzochte faunagebied van Nederland.

Het veen heeft in alle seizoenen wat te bieden voor mens en dier. Begin maart ontwaken de heidekikkers bij de eerste warme dagen. Honderden blauwe kikkers, het blijft een gebeurtenis waar men speciaal voor komt.

Maar ook in het latere voorjaar zijn de Engbertsdijksvenen prachtig. Als dan de berken hun frisgroene kleur beginnen te krijgen, is het de tijd voor zangvogels als boompiepers en blauwborsten. Vogelzang van alle kanten. Bloeiend wollegras siert het veen met hun witte wattenbolletjes.

In de zomer zie je boomvalken jagen op de vele libellen.

De herfst is altijd weer spannend: komen er kraanvogels? Het is een bijzondere ervaring om de kraanvogels in de schemer, luid roepend, te zien overvliegen.

De winter betekent rust en ruimte. Sinds een paar jaar is die weidsheid nog beter te beleven. Tientallen hectares berkenbos waarmee het veen aan het dichtgroeien was zijn gekapt. Om het zo open te houden, wordt het nu begraasd door koeien. Dit alles is vanaf de wandelpaden allemaal goed te beleven.

wandelingen
Er zijn twee parkeerplaatsen om een wandeling te beginnen: in het noorden bij Kloosterhaar, aan de zuidkant bij De Pollen. Aan de noordkant komt u langs het uitkijkpunt “De Pluus” met een fenomenaal uitzicht op het veen rondom. De wandelingen vanaf de parkeerplaats Zuid leiden langs velden slangenwortel, een soort aronskelk. U kunt ook even afslaan bij het kijkscherm, om ongezien te genieten van de watervogels.

Let wel even op: een deel van het veen is vanaf 15 maart afgesloten, om broedvogels niet te verstoren.

Veenmuseum “Vriezenveenseveld”
Aan de westkant van het gebied ligt Veenmuseum “Vriezenveenseveld”, dat het leven, wonen en werken in het veen uit de periode 1850-1950 in beeld brengt. Het museum kan ook gebruikt worden als startpunt van wandeltochten in de Engbertsdijksvenen.

Een ander startpunt is de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Dorpsstraat 1A, 7694AA Kloosterhaar.


—-

Uniek in West Europa: Buurse zand

——-

Afbeeldingsresultaat voor buursezand 

Bij de naam Buurse zand verwacht je waarschijnlijk een droog en kaal stuifzandgebied. In werkelijkheid ligt hier een opvallend nat natuurgebied, waar je prachtig kunt wandelen. Een natuurgebied waar open heidevlakten, graslanden en bosjes elkaar afwisselen.

Die afwisseling maakt het Buurse zand tot een geliefd wandelgebied. In het bos mag de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De heide wordt van mei tot november begraasd door runderen. Ga in dit mooie gebied op zoek naar een groot aantal verschillende planten en dieren, zoals spechten in de oudere eikenbosjes, wulpen op de natte heide, geelgorzen rond het jeneverbesstruweel en kikkers in de vennen.

Dit natte heidegebied is door zijn omvang uniek in West-Europa. De heide wordt afgewisseld door jeneverbesstruweel en enkele percelen oud eiken-grove-dennenbos. Ook al ben je een amateur, een perfecte natuurfoto is hier snel gemaakt. Regelmatig spot je reeën en zie je veel verschillende soorten vogels. Ook kom je er los lopende runderen tegen. Wees gerust, ze doen niets. Het Buurse meertje is niet door de natuur ontstaan, maar door mensen gegraven begin 19de eeuw, waarschijnlijk voor recreatie voor de textielarbeiders.


Forellenvisserij met pluktuin Erve Beltman

Op zoek naar iets bijzonders? Bij de Forelderij zijn er verschillende arrangementen te boeken. Samen met familie of vrienden iets leuks ondernemen? Kom naar een van de vele smaakbelevingen of doe mee aan een van de vele activiteiten, zoals:

  • ?Lunchen (dwars door de tuin lunch)
  • Klein maar fijn (kleine lekkernijen om gezellig en tijdloos te tafelen
  • In Vuur en vlam (een barbecue waar je gezellig met z’n allen omheen staat of zit
  • Forelvissen (in de maanden november, december, januari, februari wordt er in 1 blok gevist 10.00 tot 16:00 uur)
  • Happen en Stappen; stap mee door dit prachtige deel van van Twente. Verwissel even de bruisende stad Enschede voor de rustige natuur.
  • Dwars door de natuur; een van de startpunten van deze route is De Forelderij. Vanuit hier wandel je door het natuurgebied naar de volgende stop. Een van de andere startpunten is Resort Bad Boekelo.
  • Fietsen in de prachtige omgeving
  • Klootschieten en jeu de boules

Op de Forelderij worden recreatie en toerisme gecombineerd met de inzet van leerwerktrajecten voor de doelgroep van Stichting Surplus.

Usselerrietweg 50

053-4282439

http://www.forelderij.nl

Informeer naar de kosten.


Stadswandelingen

Al lopend ontdekt u de mooiste kant van de stad. Door middel van verschillende wandelingen maakt u kennis met de historie en architectuur van het centrum en daar buiten. Ook een wandeling geheel op maat is mogelijk. Hoe werkt het: Er zijn wandelroutes die u zelf kunt volgen, deze zijn verkrijgbaar bij de Tourist info punten. Natuurlijk kunt u ook onder begeleiding van een ervaren gids Enschede ontdekken. ‘t Gilde, GoodGoan en Frits Heijne staan klaar om er samen met u een leuk uitje van te maken. Ontdek Enschede opnieuw!

http://www.enschedestadswandeling.nl

Maak een wandeling op maat: – Centrum – Roombeek – Buiten het centrum

€ 4,= per persoon

info@enschedestadswandeling.nl

Tel. 06 83109188