Recepten voor 1 persoon

00

Afbeeldingsresultaat voor une couvert

00

 


RECEPTEN VOOR 1 PERSOON


Ovenschotel courgette-tomaat    
Maatjessalade Multicolorsalade Kaasfondue
Spinaziesalade Salade kip mandarijn Bietjesstamppot
Broccolistamppot Oosterse champignons Kruidentoast met avocado
Yoghurt met wilde perzik Het perfecte eitje Zomerse salade
Vis met salade Wokgerecht met noedels Wraps met ham
Spaghetti met groentensaus Ovenschoteltje Appeltaartje
Zalmmoot in ketjap Vitaminesalade De ultieme hamburger
     

0000


00

Ovenschoteltje Courgette – Tomaat

00

Afbeeldingsresultaat voor Ovenschoteltje Courgette - Tomaat

Ingrediënten 1 persoon

1 kleine courgette
1 flinke tomaat
1 kleine ui
120 gram minikrieltjes
25 gram geraspte kaas
1 ei
1 teentje knoflook
2 tl italiaanse kruiden
peper, zout
olijfolie

Verder heb je nodig;

Kleine ovenbestendige schaal, koekenpan, oven.

Voorbereiding;
Snijd de groente in dobbelsteentjes, klop het ei, snijd de knoflook fijn. Gaar de minikrieltjes voor in de koekenpan of in de magnetron.
Bereidingswijze
Bak de ui glazig in wat olijfolie. Voeg na enkele minuten de courgette en de voorgegaarde krieltjes toe. Laat dit zon 4 minuten staan. Voeg nu de tomaat toe. Laat het, afhankelijk van de gewenste stevigheid, even staan. Roer het geklopte eitje er in tot het begint te stollen. Giet het mengsel in de ovenschaal. Strooi de kaas eroverheen. 20 minuten op 200 graden bakken.
Serveertip
Voor grote eters heerlijk met kip of gekruide soya erdoor. Bak deze voor en meng ze op het laatste moment, met de eieren, door het mengsel.


00

Maatjessalade


Afbeeldingsresultaat voor maatjessalade

Ingrediënten:
1 maatje

½ bosje radijsjes

1 kleine rode ui

1 minikomkommer

2 zoetzure augurkjes

eventueel 1 (bruin) baguette

Voor de saus:
1 eetlepel ketchup

1 koffielepel witte wijnazijn

1 eetlepel gehakt bieslook

peper en zout.

Recept:
Snijd de twee filets van het maatje in schuine stukjes.
Maak de radijsjes schoon en snijd ze in plakjes.
Snijd de rode ui in ringen, de minikomkommer en de augurkjes in schuine stukjes.

Meng al deze ingrediënten.
Meng ook de ingrediënten voor de saus en giet de saus over de maatjessalade.
Dien koel op.


00

Multicolorslaatje

met bleekselder, ham, kaas en balsamico-vinaigrette.
Afbeeldingsresultaat voor Multicolorslaatje

Ingrediënten:
1 multicolorsla (of gemixte groene sla)

2 stengels bleekselder

1 dikke plak gekookte ham

1 stuk zeer harde (oude) kaas

2 gedroogde abrikozen

2 greepjes alfalfa

voor de vinaigrette:
2 eetlepels fijne slaolie

1 eetlepel balsamicoazijn

1 geperst teentje knoflook

peper en zout

Recept:
Knip ruim de helft van de blaadjes van de Multicolor van de wortelkluit. Spoel ze en schud of draai ze droog. Bedek een groot bord met de blaadjes.

Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de ham in blokjes en meng ze met de bleekselderij.

Haal met een kaasschaaf of een mandoline flinterdunne plakjes van de kaas. Snijd de abrikozen in heel kleine blokjes.

Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette.

Schep het ham-bleekseldermengsel op het midden van de slabodem en schik er plakjes kaas en blokjes abrikoos omheen. Overgiet met de vinaigrette en versier met de scheutjes.


00

Kaasfondue

Afbeeldingsresultaat voor kaasfondue 1 persoon

Ingrediënten:
2 eetlepels boter

2 eetlepels vloeiende bloem

240 ml melk

200 gram (smelt)kaas naar keuze (geraspt of in kleine blokjes gesneden).

Dit recept is voor 1 persoon. Kook je voor meerdere personen? Vermenigvuldig de ingrediënten dan met het aantal personen dat je ontvangt.

Recept
Maak een roux met de boter en bloem: smelt de boter in een steelpan. Doe er de bloem bij en roer met de garde. Laat het mengsel even opdrogen in de pan, tot het een beetje naar koekjes ruikt.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer het mengsel glad. Breng al roerend aan de kook, op een matig vuur. Laat de saus indikken en laat nog enkele minuten doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt.

Zet het vuur af, doe de kaas bij de saus en wacht tot die helemaal gesmolten is. Serveer meteen met brood en/of een andere garnituur naar keuze.


00

Spinaziesalade met ei en kip

Afbeeldingsresultaat voor spinaziesalade ei kip
Ingrediënten
1 kipfilet, ca. 100 gr
500 ml kippenbouillon
1 ei
1 tl groene pesto
halve avocado
100 gr verse spinazie
handje croutons
2 el extra vergine olijfolie
halve tl groene pesto
zout
peper

Bereidingstijd, 30 minuten.

Deze spinaziesalade met ei en kip is ontzettend gemakkelijk om te maken en heerlijk om te serveren met de lunch of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Een eenvoudige salade met gepocheerde kip, wat pesto, een gekookt eitje, avocado en croutons op zijn tijd kan geen kwaad toch? Geniet ervan!


00

Salade met kip en mandarijn

Afbeeldingsresultaat voor salade kip mandarijn

Ingrediënten
2 kipfilets
1 el sojasaus
1 el olie
1 teen knoflook of snufje poeder
snufje gember poeder
peper en zout
1 mandarijn
(halve) advocado
2 schijfjes limoen of citroen naar keuze.

Bereidingstijd: 25 minuten

Deze frisse salade met gegrilde kip, avocado en mandarijnen heeft een heerlijk Oosters tintje. U kunt de salade maken als licht hoofdgerecht of als uitgebreide lunch en is geschikt voor een tot twee personen. De salade garneert u met de dressing en leg de kip op de salade. Bestrooi dit met sesam en koriander. Geniet ervan!


00

Bietjesstamppot

sandraas stamppot bietjes

Smaakmakers

gehaktkruiden, zout, restje jus uit de vriezer (of zelf maken van wat bouillonpoeder en melk)

Ingrediënten

250 gram aardappelen
250 gram verse of voorgekookte bieten
1 ui
100 gram gehakt

Bereiding

De ui pellen en in blokjes snijden. Aardappelen schillen en met een beetje zout koken. Bij verse bietjes, alle bietjes in de schil koken. Daarna pellen en de helft raspen. Bij voorgekookte bietjes de helft raspen en warm maken. (De andere helft gebruikt u voor bietjesstamppot. In dat gerecht snijdt u de bietjes in blokjes.)

Het gehakt in een braadpan met een beetje boter en gehaktkruiden rul bakken. De gesnipperde ui toevoegen en lekker bruin bakken.

De aardappelen afgieten en de warme bietjes toevoegen. Met een restje jus of wat bouillonpoeder en melk stampen. De stamppot op een bord scheppen en het gehakt met ui mengsel hierover verdelen.


00

Broccolistamppot

Afbeeldingsresultaat voor Broccolistamppot

Ingrediënten:
2 grote aardappelen
1/2 broccoli stronk

1/4 zakje geraspte kaas
1/4 bakje spekreepjes

Bereiding:
Schil en snijd de broccolistronk en de aardappelen. Kook het geheel in 10-15 minuten gaar. Giet af. Bak intussen de spekjes uit. Meng of pureer alles samen met de kaas en voeg peper en zout naar smaak toe.

Wil je wel een zachte stamppot structuur, stamp dan alle ingrediënten behalve de kaas met een aardappelstamper na het koken. Na het stampen voeg je de kaas toe en roer je alles nog een keer goed door voor je opschept. Ben je bang dat het toevoegen van spekvet de maaltijd te zwaar of te vet maakt? Gebruik dan een scheutje melk om de stamppot lekker smeuïg te maken.


00

Oosterse champignons

Afbeeldingsresultaat voor Oosterse champignons
Champignons passen overal bij en zijn ook nog eens supersimpel klaar te maken. Deze Oosterse variant geeft meteen een andere dimensie aan de klassieke champignonnetjes.

bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

½ bakje champignons
100-150 gram kipfilet of kippenblokjes
½ ui
1 teentje verse knoflook
1 chilipeper
1 eetlepel olie
spicy spices naar smaak
2 eetlepels sojasaus
1 cm verse gember of 1 theelepel gemberpoeder
peper, liefst grof gemalen

Bereiden
• Bostel of veeg de aarde van de champignons. Je kunt de steeltjes eraf snijden maar ik laat ze eraan (nooit tijd, weet je wel).
• Snij de kipfilet door de helft en snij daar weer kleinere blokjes van.
• Snij de champignons in vieren. Kleine champignons kun je gewoon heel laten (of je kunt voorgesneden champignons kopen).
• Snij ook de ui, de knoflook en de chilipeper fijn.
In de pan:
• Verhit de olie in een pan en fruit de ui, de knoflook en de chilipeper aan.
• Bak de kippenblokjes hier even in aan, totdat je geen rauw vlees meer ziet. Haal ze uit de pan.
• Doe in dezelfde pan de sojasaus en de champignons. Roer goed om en voeg de overige specerijen toe.
• Doe er nu de kipblokjes weer bij en bak nog mee.
• Het gerecht is klaar als de champignons geslonken zijn.
In de oven:
• Verwarm de oven voor op 200 °C.
• Meng alle ingrediënten in een ovenschaaltje.
• Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 200 °C. Check na 15 minuten of de kip gaar is. Als dat niet zo is, laat je het geheel nog 10 minuten verder garen.
Lekker met getoaste volkoren boterhammen (met geitenkaas), rijst of (rijst)noedels.


00

Kruidentoast met avocado

Afbeeldingsresultaat voor Kruidentoast met avocado
bereidingstijd: 8-10 minuten

Ingrediënten
2 sneetjes donker volkorenbrood (zuurdesem)
100 gram zachte kaas (roomkaas/cottage cheese etc)
2 eetlepels verse bieslook, fijngeknipt
2 eetlepels (platte) peterselie, fijngeknipt
versgemalen zwarte peper
1/2 rijpe avocado
1 theelepel sesamzaadjes

Bereiden
• Rooster het brood licht.
• Meng de roomkaas met de bieslook en peterselie. Breng op smaak met zwarte peper.
• Bestrijk het brood royaal met de kruidenspread.
• Halveer de avocado, wip de avocado met behulp van een lepel uit de schil en snij de avocado in plakjes. Leg de plakjes op de roomkaas.
• Bestrooi met de sesamzaadjes.


00

Yoghurt met wilde perzik, maanzaad en havermout

 

Afbeeldingsresultaat voor Yoghurt met wilde perzik, maanzaad en havermout

Ontbijtgerecht
bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten
3 eetlepels havermout
1 wilde perzik
1 schaaltje Griekse yoghurt
1 theelepel maanzaad honing

Bereiden
• Doe de havermout de avond van te voren in een kommetje met 5 eetlepels water. Laat het weken. Maak vlak voor je gaat ontbijten de perzik schoon en snij deze in partjes.
• Schep de havermout over de yoghurt, verdeel de perzik en het maanzaad erover en besprenkel met honing.


00

 

00

https://s.mijnreceptenboek.nl/i/lib/v/gekookt-ei.png

Doe koud water in een pan(netje) en leg de eieren gelijktijdig hierin.

Zorg dat de eieren ruim onder het koude water liggen.

Water en eieren aan de kook brengen. Als het water kookt het gas uitzetten.

Laat de eieren zo’n 7 à 8 minuten in het gekookte water liggen.

Als ze hard gekookt de voorkeur hebben dan 1 à 2 minuten langer in het gekookte water laten liggen.

Haal de eieren hierna uit het water en laat ze schrikken onder koud stromend water.  Hierna zijn de eieren klaar voor gebruik.


00

Zomerse salade met geroosterd brood

Gerelateerde afbeelding

Ingrediënten:

– ¼ Sla (ijsbergsla krop)

50 gram gerookte kipfilet

– Tomaat

– Komkommer

– Rode ui

– Wortel

– Paprika

– Groene appel

– 125 gram hüttenkäse

– 1 eetlepel olijfolie

– Limoensap

– Zout

– Peper

Bereiding:

– Was en snij de krop ijsbergsla

– Was en snij de tomaat, komkommer. rode ui en paprika

– Was de wortel en rasp deze vervolgens met een (kaas)rasp

– Was de groene appel en snij deze vervolgens in blokjes

– Snij de gerookte kipfilet in smalle reepjes (ook voorgesneden verkrijgbaar in de supermarkt)

– Voeg bovenstaande ingrediënten samen in een kom

– Rooster het brood in een broodrooster of pan

– Voeg in een andere kom de olijfolie, limoensap, zout en peper samen en meng dit met een vork (dit wordt een heerlijk frisse dressing)

– Voeg de hüttenkäse toe aan de kom met gesneden ingrediënten

– Besprenkel de salade met de vers gemaakte dressing

 

Eet smakelijk!


00

Wokgerecht met noe­dels en cas­hew­no­ten

Afbeeldingsresultaat voor Wokgerecht met noe­dels en cas­hew­no­ten

Ingrediënten:

50 g Go-Tan whole wheat noodles
2 cm verse gember
1 el arachideolie
250 g wokgroente Chinees sugarsnaps paksoi
25 g ongezouten cashewnoten
½ el sojasaus
5 g verse koriander
¼ limoen

Bereidingswijze:

1. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil en rasp ondertussen de gember grof.

2. Verhit de arachideolie in een wok en roerbak de groenten en
gember 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de cashewnoten en
sojasaus toe en bak nog 3 min. mee.

3. Snijd ondertussen de koriander grof. Verdeel de noedels over een
kom. Verdeel de groenten erover en bestrooi met de koriander.
Besprenkel met wat limoensap.

Serveertip:

Houdt u van pittig? Voeg dan bij het bakken van de groenten ½
rode peper in ringetjes toe.


00

Gemakkelijke frisse wraps met ham

Afbeeldingsresultaat voor wraps met ham

Ingrediënten:

– 1 meergranen wrap

– 5 Plakken achterham

– 25 gram zuivelspread

– Schijfjes komkommer

– ijsbergsla

Bereiding:

– Haal de meergranen wrap uit de verpakking

– Bestrijk de wrap met 25 gram zuivelspread

– Leg 5 plakken achterham op de wrap

– Was de komkommer, en snij deze in plakjes en beleg de wrap met de komkommer

– Voeg wat rucola sla toe voor een lekkere nootachtige smaak!

– Top de wrap af met een snufje peper en een heel klein beetje zout (de ham is van zichzelf al zout).

 


00

Vis met salade en aardappels

Afbeeldingsresultaat voor eenpersoonsgerecht vis salade aardappel

Ben je op zoek naar een eenpersoonsgerecht en houd je van vis? Dan is dit recept misschien iets voor jou. Koken voor één persoon is niet altijd even gezellig, maar dit gerecht maakt alles goed. Het is gezond avondeten voor één persoon en ontzettend lekker.

Ingrediënten
een portie vis (bijvoorbeeld tilapia of pangasius)
cajun kruiden
bakje eenpersoons aardappels of een portie zelfgeschilde aardappels
100 gram (= 1 klein zakje) botersla
bakje cherrytomaatjes
sladressing
olie of Becel

Hoe bereid je het?
1. Schil de aardappels en breng ze aan de kook. Kook ze ongeveer twintig minuten (of verwarm de aardappeltjes volgens bereidingswijze in de magnetron).
2. Strooi een beetje kruiden over de vis (niet te veel, cajun heeft een sterke smaak!).
3. Verwarm de olie in een koekenpan op hoog vuur. Als het goed heet is, leg je de vis in de pan en zet je het vuur laag.
4. De vis bak je ongeveer acht minuten.
5. Maak ondertussen de salade. Was de tomaatjes, snij ze doormidden, meng ze door de botersla en doe er een beetje dressing over.

 


00

Spaghetti met groentesaus

Afbeeldingsresultaat voor eenpersoons Spaghetti met groentesaus

Dit eenpersoonsgerecht is lekker én supergezond. 

Ingrediënten
ongeveer 70 gram spaghetti
blik gepelde tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 prei
eetlepel (olijf)olie
2 eieren (kun je vervangen door vlees of vleesvervanger)

Hoe bereid je het?
1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de ui en prei fijn en pers de knoflook.
3. Bak de ui, prei en knoflook in een beetje olie en voeg daarna de gepelde tomaten toe. Laat dit een poosje sudderen op laag vuur en de saus is klaar.
4. Bak de eieren en alles kan op elkaar op een bord. Aanvallen maar!


00

Eenpersoons ovenschoteltje

Vegetarisch Hoofdgerecht
20-30 min.
Ingrediënten 1 persoon

1 kleine courgette
1 flinke tomaat
1 kleine ui
120 gram minikrieltjes
25 gram geraspte kaas
1 ei
1 teentje knoflook
2 tl Italiaanse kruiden
peper, zout
olijfolie

En verder:

Kleine ovenbestendige schaal, koekenpan, oven
Voorbereiding:
Snijd de groente in dobbelsteentjes, klop het ei, snijd de knoflook fijn. Gaar de minikrieltjes voor in de Koekenpan of in de magnetron.
Bereidingswijze:-Bak de ui glazig in wat olijfolie. Voeg na enkele minuten de courgette en de voorgegaarde krieltjes toe. Laat dit zon 4 minuten staan. Voeg nu de tomaat toe. Laat het, afhankelijk van de gewenste stevigheid, even staan. Roer het geklopte eitje er in tot het begint te stollen. Giet het mengsel in de Ovenschaal. Strooi de kaas eroverheen. 20 minuten op 200 graden bakken.
Serveertip: Voor grote eters heerlijk met kip of gekruide soja erdoor. Bak deze voor en meng ze op het laatste moment, met de eieren, door het mengsel.


00

Appeltaartje

Afbeeldingsresultaat voor Eenpersoons appeltaartje bladerdeeg

30-60 min.
Ingrediënten:

Plakje roomboterbladerdeeg

1/2 el abrikozenjam

1/2 appel (goudrenet of elstar)

eetlepel amandelschaafsel

1/2 el suiker – kaneel

En een taartvormpje, doorsnede 10-12 cm.

Voorbereiding;

Snijdt de appel in stukjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze;

Bekleedt het taartvormpje met bladerdeeg (evt. iets uitrollen). Strijk de jam uit over de bodem. Leg de stukjes appel erin en bestrooi met wat kaneel. Maak de suiker plakkerig met wat water en meng dit met de amandelschaafsel. Strooi dit over het taartje. ca. 30 min onderin de oven bakken.


00

Zalmmoot in een bedje van ketjap

Afbeeldingsresultaat voor Zalmmoot in een bedje van ketjap
Aziatisch Hoofdgerecht
20-30 min.

Ingrediënten 2 personen
150 gr. langkorrel rijst,
150 gr. sperzieboontjes,
2 diepvries zalmmoot,
4 eetlepels ketjap bentang manis,
1 teen knoflook,
1/2 theelepel kerrie,
1 eetlepel chilisaus,
1/2 theelepel sambal badjak,
1 theelepel suiker.

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 175 C. Haal het plastic van de zalmmoot en leg deze in een eenpersoons ovenschaaltje. Water koken voor de rijst.

Bereidingswijze:

Maak een saus van de ketjap bentang manis, knoflook, kerrie, chilisaus, sambal badjak en de suiker. Overgiet de zalmmoot rijkelijk met deze saus. Dek de bakjes af met aluminiumfolie en zet ze 15 minuten in de voorverwarmde oven. Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing en de boontjes verwarmen. Na 15 minuten de folie eraf halen en nog 5 minuten terug in de oven zetten. De zalm is gaar als hij niet meer glazig is.


00

Vitaminesalade

Afbeeldingsresultaat voor Vitaminesalade

Ingrediënten 1 persoon

1 halve knol venkel
1/8 van een witte kool
1 wortel
100 g gekookte rode biet
1 kerstomaat

VOOR DE SAUS:

1 eetlepel slaolie
1 koffielepel sherryazijn
1 theelepel mosterd
1 koffielepel gehakte peterselie
peper en zout.

Bereidingswijze

-Maak de venkel, de witte kool en de wortel schoon.
-Rasp elke groente afzonderlijk.
-Snijd de rode biet in blokjes.
-Schik de geraspte groenten zodanig op een bord dat elke groente één vierde van de ruimte krijgt.
-Leg de kerstomaat in het midden.

Meng alle ingrediënten voor de saus en giet ze over de salade.


00

Ul­tie­me een­per­soons ham­bur­ger

Afbeeldingsresultaat voor ultieme hamburger allerhande

Bron: allerhande

Een persoon, 15 min. Bereiden.

Ingrediënten:
2 sjalotten

1 el olie

1 AH Excellent ultimate beefburger

1 plak BYB red cheddar

1 sesambol

2 plakken pancetta

1 middelgroot ei

1 vleestomaat

½ el tomatenketchup

1 blaadje sla

3 plakjes zoetzure augurken

1 el (truffel)mayonaise

Bereiden:

Snijd de sjalotten in ringen. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de sjalotten al roerend 2 min. op middelhoog tot hoog vuur tot ze bruin kleuren. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter en bak de burger 4 min. Keer om, leg de kaas erop en bak nog 4 min. Snijd de sesambol door en grill aan de snijkanten. Bak in het achtergebleven bakvet van de sjalotten de pancetta uit en bak het ei ernaast. Laat de pancetta ook uitlekken op keukenpapier.

Snijd ondertussen de tomaat in plakjes. Bestrijk de onderkant van het broodje met de ketchup en beleg met de sla, plakjes tomaat, augurk, uitgebakken spek, burger, gebakken ei en de sjalot. Bestrijk de snijkant van de andere helft van het broodje met de mayonaise en dek af.

Tip:
Lekker met een frisse salade van veld- of botersla en tomaat.

00

00



00

00