Twentse gerechten

van Agnes

Afbeeldingsresultaat voor boerenbont winter

00

Paaskrakelingen Sloatboanen met spek Aardappelpannenkoeken
Twentse stoofpot Twentse bliksem Kniepertjes
Siepels met eieren Balkenbrij Sausijsjes
Tukkerse speksaus Hutspot Hummekessoep
Zure karbonade Twentse Kozak  

00


00

Paaskrakelingen

00

http://www.nederlands-dis.nl/wp-content/uploads/2016/04/krakelingen-1.jpg

Ingrediënten:

500 g bloem
zout
1 dl lauwe melk
10 g gist
200 g boter
1 lepel honing
suiker

Bereidingswijze:

Los de gist op in de melk. Kneed een deeg met de bloem, de gesmolten en weer afgekoelde boter en de honing een soepel deeg, laat op een warme vochtige plaats 45 minuten rijzen. Kneed nog eens goed door. rol bolletjes van 8 cm dik, maak daar dunne strengen van, haal door de suiker en vorm krakelingen op de bakplaat. Bak 15 minuten op 200. Keer ze direct op een houten plank op plakken te voorkomen.


00

Twentse stoofpot

Afbeeldingsresultaat voor stoofpot

Ingrediënten 4 personen
600 gram Sukadelappen
3 uien
1 prei
100 gram sperziebonen
Halve rode paprika
1 winterwortel
500 gram gekookte spekreepjes
250 gram Champignon
1 zakje Knor stoof mix potje
Peper en zout

Voorbereiding

Snij de sukadelappen in dobbelsteentjes en kruid ze met peper en zout naar smaak, en bak ze nu 10 minuten aan. Maak de uien schoon en snij ze in 8 stukken, snij de kleine stukken, en voeg deze toe bij het vlees, en bak dit nog 10 min zacht door

Bereidingswijze

Snij de sukadelappen in dobbelsteentjes en kruid ze met peper en zout naar smaak, en bak ze nu 10 minuten aan. Maak de uien schoon en snij ze in 8 stukken, snij de kleine stukken, en voeg deze toe bij het vlees, en bak dit nog 10 min zacht door

Snij ondertussen de paprika, champignons en winterwortel, breek de boontjes in stukjes, en voeg dit nu toe, en laat het 1,5 uur zacht door stoven.
Meng dan de knorstoof mix met 250ml water en voeg dit toe, en laat het nog een half uur door stoven.
Schil na behoefte aardappels, en voeg deze toe aan het stoofpotje
Laat het nu zo lang door stoven tot dat de aardappels gaar zijn.


00

Siepels met eieren

Afbeeldingsresultaat voor siepels met eieren

Ingrediënten 4 personen
4 eieren,
40 gr boter,
100 gr uien (dunne schijven),
1/2 rode paprika,
25 gr snijbietblad(grof gehakt),
1 eetlepel bloem,
1/2 dl lauwe melk,
75 dl. slagroom,
zout en peper,
1 theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze

Uien en paprika klein snijden en een kwartier fruiten op een laag vuur. Voeg de snijbiet toe en bak het daarna nog 5 min. Strooi de bloem erover, even meebakken. Geleidelijk de warme melk erbij. De saus mag niet klonteren, dus blijven roeren.
Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Het geheel 20 min. zachtjes laten sudderen. Room toevoegen en aan de kook brengen. Intussen de eieren 9 min. laten koken. Pel en halveer de eieren en leg ze in een vuurvaste schaal. Saus erover, nog even opwarmen en daarna opdienen.


00

Tukkerse Speksaus

Afbeeldingsresultaat voor speksaus
Ingrediënten 4 personen
250 – 300 gram mager gerookt spek (stukje),
1 kleine ui (of een halve, circa 50 gram),
50 gram bloem,
1/2 liter karnemelk,
peper

Bereidingswijze

Snijd het spek in langwerpige blokjes (circa 2 x 1/2 x 1/2 centimeter).
Bak het spek op matig vuur krokant in een droge Koekenpan, schep het af en toe om.
Intussen:
De ui pellen en zeer fijn snipperen.
Schep het spek, als het krokant is, uit de pan op een bord.
Als er meer dan ongeveer 4 eetlepels vet uit het spek gekomen is, schep het te veel aan vet dan uit de pan.
(Tip: In een kommetje doen, af laten koelen en bewaren of weggooien als het koud en stijf is)
Fruit in het achtergebleven spekvet de gesnipperde ui goudgeel.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem door het vet en de uitjes.
Voeg, beetje bij beetje, ongeveer 1/3 deel van de karnemelk toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
Giet, als het mengsel glad is, de rest van de karnemelk er bij.
Breng de saus al roerend aan de kook en laat de saus daarna circa 3 minuten zachtjes koken om gaar te worden, blijf roeren.
Roer de spekjes door de saus en kook nog kort door tot de spekjes warm zijn.
Breng de saus op smaak met peper.


00

Twentse Sloatboanen met spek en mosterdsaus

Afbeeldingsresultaat voor spekbonen spek en mosterdsaus.

  •  20-30 min. bereidingstijd.

Ingrediënten 4 personen

1 kg. rijpe spekbonen,
500 g dik vet spek met een vleesrand

Mosterdsaus:
45 g boter, 35 g bloem,
5 dl melk ,
flinke eetlepel mosterd

Bereidingswijze:

Ontdraad de bonen, breek ze in stukjes van ca. 5 cm. en zet ze op met voldoende water en eventueel een beetje zout. Als de bonen ongeveer 15 min. gekookt hebben, doet u er het in dobbelsteentjes gesneden spek bij. Laat het geheel zachtjes verder koken totdat alles gaar is en giet het af. Maak de mosterdsaus zoals hieronder is beschreven. Eet de sloatbonen met gekookte aardappels en de mosterdsaus.

Serveertip: Laat de boter in een steelpan smelten, voeg ineens de bloem toe en roer er een gladde massa van. Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat de saus gaar en glad is. Haal de pan van het vuur en voeg nu de mosterd toe. Goed roeren.


00

Twentse bliksem

Afbeeldingsresultaat voor Twentse bliksem stoofperen

Ingrediënten

1 kg aardappelen,

1 kg stoofperen,

1 tl kaneel,

1 el suiker,

600 g doorregen rookspek,

2 el azijn,

peper, zout.

Voorbereiding

Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.

Bereidingswijze:

Breng in een pan op hoog vuur 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer aan de kook. Sluit de pan en stoof de peertjes ongeveer een half uur op laag vuur. Schil ondertussen de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren. Voeg de aardappelstukken, zo nodig met wat water, aan de peertjes toe en stoof zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn. Snijd het spek in plakken van 1/2 cm dik en bak die op matig vuur aan beide kanten goudgeel. Neem de plakken spek uit de pan en houd ze warm. Giet, indien nodig, de pan met aardappelen-peertjes af. Schep de azijn, peper en het spekvet erdoor, breng het geheel op smaak met zout en peper en leg het gebakken spek erop.

Serveer met roggebrood, boter en mosterd om het spek mee te besmeren.


.

Twentse Balkenbrij

Gerelateerde afbeelding

00

Ingrediënten 4 personen

500 gram boekweitmeel,

600 gram varkenslever,

300 gram vers mager spek,

1/2 eetlepel peper,

1 eetlepel zout,

3 eetlepels piment of ¾ eetlepels rommelkruid,

1-2 bouillonblokjes, boter.

Bereidingswijze:

Snijd de lever en het spek in plakken. Breng ze aan de kook in 3 liter water. Schep het schuim er af als het licht kookt en laat het geheel een half uur zacht borrelen. Schep vervolgens alles uit de pan en snijd het in kleine dobbelsteentjes. Dan gaat het weer terug in de pan en naar het kookpunt. Voeg nu de kruiden toe. Daarna doet u, al roerend, het boekweitmeel in de pan tot een stijve, moeilijk te roeren massa ontstaat. De brij geeft met zachte plofgeluidjes te kennen dat hij gaar is; als het zover is schept u hem uit de pan in enkele schalen. Maak uw hand nat met koud water en strijk de brij glad. Zet de schalen op een koele plek en laat de brij in circa 3 uur stijf en snijklaar worden.

Bakken; snijd plakken van 1.2 cm dik. Doe de boter in de pan. Bak de plakken alsof het om biefstuk gaat.


Twentse hutspot met worst

Afbeeldingsresultaat voor twentse hutspot

Ingrediënten 4 personen:

700 gr. aardappels,

700 gr. winterwortelen,

3 uien,

2 preien,

1 groot blik bruine bonen,

4 braadworsten,

50 gr roomboter, peper uit de molen, paar snufjes zout.

Voorbereiding;

Uien snipperen, prei wassen en fijnsnijden, winterwortels schillen en in kleine stukken snijden.

Bereidingswijze:

De wortels in een pan met kokend water (zoveel dat de wortels net onder water staan)circa 15 min. koken. Uien en prei toevoegen en weer 15 minuten zachtjes laten koken. In de tussentijd braadworsten aanbraden in 25 gr. boter. Daarna af en toe iets heet water toevoegen. Groente afgieten en kookvocht opvangen. In dit kookvocht de aardappels gaar en droog koken. De gekookte groente vervolgens toevoegen, doorroeren en stampen. Daarna de goed uitgelekte bruine bonen toevoegen. De hutspot op smaak brengen met zout, peper en een klont boter (25 gr.) en onder af en toe roeren nog even goed warm laten worden. Jus van de braadworsten afmaken; eventueel iets binden. Hutspot en worst verdelen over vier borden, kuiltje maken en vullen met de jus.


Aardappelpannenkoeken

Afbeeldingsresultaat voor aardappelpannenkoek twente

Ingrediënten:

1 kg rauwe aardappelen
2 grote eieren
30 gram bloem of paneermeel
peper en zout
flink mespunt nootmuskaat
1 theelepel gedroogde peterselie

Bereiding:

Schil de aardappelen, rasp ze en doe ze in een kom.
Voeg de eieren, bloem en andere ingrediënten toe.
Maak het vet (boter of olie)  in de koekenpan heet en laat er voldoende van het beslag inlopen voor een dun pannenkoekje. Bak het pannenkoekje aan beide zijden bruin en knapperig; niet te snel, want dan zijn de rauwe aardappelen nog niet gaar.

Tip: serveer met een lekkere salade.


Twentse ‘kniepertjes’

Gerelateerde afbeelding

In Twente is het traditie om tijdens de jaarwisseling ‘Twentse Kniepertjes” te eten. Dit zijn opgerolde koekjes, gebakken van deeg waar slagroom in gespoten wordt op het moment dat men het eet. Ook na de jaarwisseling een traktatie!

Het opgerolde koekje stelt het nieuwe jaar voor, waarvan men dus nog niet weet wat het brengen zal. In dit traditionele recept wordt gebruik gemaakt van jonge jenever, wat het een extra dimensie geeft!

Wat heeft u nodig:
1 kilogram suiker,

1 kilogram bloem,

2 zakjes vanillesuiker,

4 eieren,

1 borrelglaasje jonge jenever,

250 gram gesmolten roomboter,

2 eetlepels koekkruiden.

Wat u nu nodig heeft is een “kniepertjesijzer”.

Afbeeldingsresultaat voor kniepertjesijzer

Hoe gaat u nu te werk:
Meng de bloem en suiker met 6 lepels lauw water aan tot een dun soepel beslag.

Voeg de vloeibare roomboter toe, de eieren, de koekkruiden en tenslotte de jonge jenever.
Laat het kniepertjesijzer goed heet worden.

Gebruik een beetje boter om hem in te vetten de 1e keer.
Giet het beslag nu in het ijzer en wacht ongeveer 1 minuut tot het koekje klaar is.

Pak het koekje nu met een gebaksvorkje uit het ijzer en rol het om een stokje dat de dikte heeft van een bezemsteel.
De koekjes kunt u bewaren in een luchtdicht trommeltje en bij oud en nieuw serveren aan uw gasten.
De slagroom dient er als allerlaatste in gespoten te worden.


Twentse saucijsjes

Afbeeldingsresultaat voor Twentse saucijsjes

Ingrediënten 4 personen
1 ui,
1 teentje knoflook,
1 rode paprika,
150 gr sperciebonen,
1 vastkokende aardappel,
1 eetl. olijfolie,
40 gr spekjes,
300 gr verse worst/sausijcjes,
1 eetl. paprikapoeder,
1 eetl tomatenpuree,
200 ml. vleesbouillon
Stoofpotje met sperciebonen, saucijsjes en aardappel.

Bereidingswijze
Ui en knoflook pellen en snipperen.
Paprika in stukjes en de aardappel schillen en in blokjes snijden.
Olie verhitten, spekjes bakken.
Uitje en knoflook fruiten.
Worst openknippen en het vlees eruit halen.

Bak deze rondom bruin.

Paprikapoeder en tomatenpuree erdoor gedurende 1 minuut, daarna de boontjes, paprika, aardappel en de bouillon erbij.

Smoor het geheel in 20 min. gaar.
Serveer met een lekkere tomatensalade.

bron: Het dagelijks kookboek. Uitgeverij boekhandel Broekhuis


Hummekessoep

Afbeeldingsresultaat voor Hummekessoep

Ingrediënten 4 personen

• 2 liter water
• 600 gram klapstuk
• 1 potje witte bonen
• foelie, tijm, laurier, peperkorrels
• 100 gram knolselderij in blokjes
• 4 aardappels in blokjes
• 1 kleine prei in ringetjes
• 2 gesnipperde uien
• 250 gram snijbonen in smalle reepjes
• 2 of 3 runderbouillonblokjes
• peper en zout uit de molen naar smaak
• vers gehakte peterselie

Bereidingswijze
Bind het klapstuk op met wat keukentouw zodat het niet uit elkaar kookt.

Zet het klapstuk op met water, de bouillonblokjes en de kruiden. (u kunt de kruiden eventueel in een kruiden-ei of thee-ei doen).

Aan de kook brengen, afschuimen en ongeveer 2 ½ uur zachtjes laten trekken.

Na 2 uur de snijbonen en witte bonen toevoegen en laten meekoken.

Dan de resterende groenten en aardappelblokjes toevoegen en nog ongeveer een kwartiertje laten meekoken.

Verwijder het kruiden-ei.

Breng de soep op smaak met peper en zout uit de molen en strooi de vers gehakte peterselie erover.

Neem het vlees uit de pan, snijd het in plakken.

Serveertip
Schep de soep in kommen en geef bij het gesneden vlees versgebakken bruinbrood met gezouten roomboter en een plak vlees.

Bron Streekgerechten van de lage landen-Leo van Mierlo.


Zure karbonade uit Twente na de slacht

Afbeeldingsresultaat voor zure karbonade

Bron: Paul Hoftijzer

Zure Karbonade is een van vroeger uit nood geboren recept. Als het varken werd geslacht kon je natuurlijk nooit alles in één keer opeten dus werd er veel ingemaakt. Ook vlees in azijn dat dan 8 weken langer houdbaar was.Zure Karbonade wordt tegenwoordig in Twente vooral nog als lekkernij gegeten tijdens oud en nieuw.

Benodigdheden:

  • 8 rib- maar liever schouderkarbonades ( dun gesneden)
  • Zout en peper
  • 1/2 liter witte azijn
  • 4 dl vleesbouillon
  • 1 flinke ui (fijngesneden)
  • 10 peperkorrels
  • 5 blaadjes laurier
  • 5 kruidnagels
  • 5 blaadjes witte gelatine

Bestrooi de karbonade goed in met zout en peper en laat deze een poosje afgedekt op een koele plaats staan. Breng de azijn met de bouillon, de gesneden ui, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook. Laat dit mengel even goed  doortrekken.

Leg nu de karbonades erin en laat ze zolang doorkoken tot ze gaar zijn (niet te gaar, ze mogen beslist niet uit elkaar vallen). Haal de karbonades uit het vocht en los dan in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg dan de karbonades er weer in. Proef even of het zout genoeg is en laat dan de karbonades in het vocht koud worden.

Dit soort gerechten werden traditioneel in een Keulse pot bewaard.

Serveer de karbonades koud met iets van de gele gelei erbij.


00

Twentse kozak

Afbeeldingsresultaat voor twentse kozak

Een originele Twentse kozak is vaak rechthoekig met een buitenzijde van gesmolten chocolade. In de opgerolde koek vind je een vulling van jam en slagroom of marsepein. In dit recept is gekozen voor een slagroomvulling.

Dit heb je nodig:

  • 20 g gesmolten roomboter
  • 3 eieren
  • 70 g kristalsuiker
  • 50 g bloem, gezeefd
  • 10 g maïzena
  • 125 ml slagroom
  • 1 potje frambozen- of aardbeienjam
  • 1 reep melkchocolade
  • poedersuiker
  • bakpapier
  • bakblik

Zo doe je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Smelt de boter en zet even opzij. Bekleed alvast het bakblik.
  • Splits de eieren (bewaar ook de dooiers) en klop de eiwitten met de kristalsuiker tot een stevig schuim. Het mengsel is pas goed wanneer het glanst en de pieken blijven staan.
  • Klop apart ook de eidooiers los en schep ze heel voorzichtig door het eiwitmengsel.
  • Spatel eerst de gezeefde bloem en de maïzena door het mengsel en daarna de gesmolten boter. Dit luchtige mengsel verdeel je over een met bakpapier bekleed bakblik, zodat een circa 1 cm dikke laag ontstaat.
  • Plaats het bakblik circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd het baksel goed in de gaten om aanbranden te voorkomen.
  • Haal de plaat uit de oven en bestrooi hem met poedersuiker. Keer het bakblik daarna om boven een schone theedoek, verwijder het bakblik en laat afkoelen.
  • Verwarm ondertussen de jam op een laag pitje. Klop ook de slagroom met een klein beetje suiker tot een stijf mengsel.
  • Is het baksel afgekoeld, verwijder dan het bakpapier en besmeer de plak met de warm gemaakte jam en de opgeklopte slagroom.
  • Rol de plak voorzichtig maar strak op met de kortste kant aan de open uiteinden.
  • Leg de rol op bakpapier, vouw dit goed dicht en laat ruim 30 minuten opstijven in de koelkast. Smelt ondertussen de chocolade.
  • Tot slot snijd je plakken van de rol en je besmeert deze aan beide kanten met de gesmolten chocolade.

Variatietip:

Ga voor een andere vulling en kies aardbeienmousse en roze marsepein als vulling met witte chocolade op de plakken. Ook lekker: een sinaasappelbavarois met sinaasappelkruisbessenjam en pure chocolade. Varieer en ontdek je favoriete kozak!

00

 


00

00