Streekgerechten

van Agnes

Afbeeldingsresultaat voor boerenbont winter—-0000

00


EEN-PERSOONS GERECHTEN


Het perfecte eitje Zomerse salade Vis met salade
Wokgerecht met noedels Wraps met ham Spaghetti met groentensaus
Ovenschoteltje Appeltaartje Zalmmoot in ketjap
Vitaminesalade De ultieme hamburger  

 

000000


STREEKGERECHTEN


00

00

TWENTE

GRONINGEN

DRENTE

LIMBURG

FRIESLAND

Paaskrakelingen

Twentse stoofpot

Siepels met eieren

Tukkerse speksaus

Sloatboanen met spek

Twentse bliksem

Balkenbrij

Hutspot

Aardappelpannenkoeken

Kniepertjes

Sausijsjes

Hummekessoep

Zure karbonade

Twentse Kozak

Eierballen

Mosterdsoep

Kruidkoek

Veentrappersschotel

Balletjesschotel

Asperges

Aspergesoep

Zuurvlees / zoervleisj

Witlof met nagelkaas

Wentelteefjes

Witlofstamppot

00

 


EEN-PERSOONS GERECHTEN


Het perfect gekookte eitje

00

https://s.mijnreceptenboek.nl/i/lib/v/gekookt-ei.png

Doe koud water in een pan(netje) en leg de eieren gelijktijdig hierin.

Zorg dat de eieren ruim onder het koude water liggen.

Water en eieren aan de kook brengen. Als het water kookt het gas uitzetten.

Laat de eieren zo’n 7 à 8 minuten in het gekookte water liggen.

Als ze hard gekookt de voorkeur hebben dan 1 à 2 minuten langer in het gekookte water laten liggen.

Haal de eieren hierna uit het water en laat ze schrikken onder koud stromend water.  Hierna zijn de eieren klaar voor gebruik.


00

Zomerse salade met geroosterd brood

Gerelateerde afbeelding

Ingrediënten:

– ¼ Sla (ijsbergsla krop)

50 gram gerookte kipfilet

– Tomaat

– Komkommer

– Rode ui

– Wortel

– Paprika

– Groene appel

– 125 gram hüttenkäse

– 1 eetlepel olijfolie

– Limoensap

– Zout

– Peper

Bereiding:

– Was en snij de krop ijsbergsla

– Was en snij de tomaat, komkommer. rode ui en paprika

– Was de wortel en rasp deze vervolgens met een (kaas)rasp

– Was de groene appel en snij deze vervolgens in blokjes

– Snij de gerookte kipfilet in smalle reepjes (ook voorgesneden verkrijgbaar in de supermarkt)

– Voeg bovenstaande ingrediënten samen in een kom

– Rooster het brood in een broodrooster of pan

– Voeg in een andere kom de olijfolie, limoensap, zout en peper samen en meng dit met een vork (dit wordt een heerlijk frisse dressing)

– Voeg de hüttenkäse toe aan de kom met gesneden ingrediënten

– Besprenkel de salade met de vers gemaakte dressing

 

Eet smakelijk!


00

Wokgerecht met noe­dels en cas­hew­no­ten

Afbeeldingsresultaat voor Wokgerecht met noe­dels en cas­hew­no­ten

Ingrediënten:

50 g Go-Tan whole wheat noodles
2 cm verse gember
1 el arachideolie
250 g wokgroente Chinees sugarsnaps paksoi
25 g ongezouten cashewnoten
½ el sojasaus
5 g verse koriander
¼ limoen

Bereidingswijze:

1. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil en rasp ondertussen de gember grof.

2. Verhit de arachideolie in een wok en roerbak de groenten en
gember 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de cashewnoten en
sojasaus toe en bak nog 3 min. mee.

3. Snijd ondertussen de koriander grof. Verdeel de noedels over een
kom. Verdeel de groenten erover en bestrooi met de koriander.
Besprenkel met wat limoensap.

Serveertip:

Houdt u van pittig? Voeg dan bij het bakken van de groenten ½
rode peper in ringetjes toe.


00

Gemakkelijke frisse wraps met ham

Afbeeldingsresultaat voor wraps met ham

Ingrediënten:

– 1 meergranen wrap

– 5 Plakken achterham

– 25 gram zuivelspread

– Schijfjes komkommer

– ijsbergsla

Bereiding:

– Haal de meergranen wrap uit de verpakking

– Bestrijk de wrap met 25 gram zuivelspread

– Leg 5 plakken achterham op de wrap

– Was de komkommer, en snij deze in plakjes en beleg de wrap met de komkommer

– Voeg wat rucola sla toe voor een lekkere nootachtige smaak!

– Top de wrap af met een snufje peper en een heel klein beetje zout (de ham is van zichzelf al zout).

 


00

Vis met salade en aardappels

Afbeeldingsresultaat voor eenpersoonsgerecht vis salade aardappel

Ben je op zoek naar een eenpersoonsgerecht en houd je van vis? Dan is dit recept misschien iets voor jou. Koken voor één persoon is niet altijd even gezellig, maar dit gerecht maakt alles goed. Het is gezond avondeten voor één persoon en ontzettend lekker.

Ingrediënten
een portie vis (bijvoorbeeld tilapia of pangasius)
cajun kruiden
bakje eenpersoons aardappels of een portie zelfgeschilde aardappels
100 gram (= 1 klein zakje) botersla
bakje cherrytomaatjes
sladressing
olie of Becel

Hoe bereid je het?
1. Schil de aardappels en breng ze aan de kook. Kook ze ongeveer twintig minuten (of verwarm de aardappeltjes volgens bereidingswijze in de magnetron).
2. Strooi een beetje kruiden over de vis (niet te veel, cajun heeft een sterke smaak!).
3. Verwarm de olie in een koekenpan op hoog vuur. Als het goed heet is, leg je de vis in de pan en zet je het vuur laag.
4. De vis bak je ongeveer acht minuten.
5. Maak ondertussen de salade. Was de tomaatjes, snij ze doormidden, meng ze door de botersla en doe er een beetje dressing over.

 


00

Spaghetti met groentesaus

Afbeeldingsresultaat voor eenpersoons Spaghetti met groentesaus

Dit eenpersoonsgerecht is lekker én supergezond. 

Ingrediënten
ongeveer 70 gram spaghetti
blik gepelde tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 prei
eetlepel (olijf)olie
2 eieren (kun je vervangen door vlees of vleesvervanger)

Hoe bereid je het?
1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de ui en prei fijn en pers de knoflook.
3. Bak de ui, prei en knoflook in een beetje olie en voeg daarna de gepelde tomaten toe. Laat dit een poosje sudderen op laag vuur en de saus is klaar.
4. Bak de eieren en alles kan op elkaar op een bord. Aanvallen maar!


00

Eenpersoons ovenschoteltje

Vegetarisch Hoofdgerecht
20-30 min.
Ingrediënten 1 persoon

1 kleine courgette
1 flinke tomaat
1 kleine ui
120 gram minikrieltjes
25 gram geraspte kaas
1 ei
1 teentje knoflook
2 tl Italiaanse kruiden
peper, zout
olijfolie

En verder:

Kleine ovenbestendige schaal, koekenpan, oven
Voorbereiding:
Snijd de groente in dobbelsteentjes, klop het ei, snijd de knoflook fijn. Gaar de minikrieltjes voor in de Koekenpan of in de magnetron.
Bereidingswijze:-Bak de ui glazig in wat olijfolie. Voeg na enkele minuten de courgette en de voorgegaarde krieltjes toe. Laat dit zon 4 minuten staan. Voeg nu de tomaat toe. Laat het, afhankelijk van de gewenste stevigheid, even staan. Roer het geklopte eitje er in tot het begint te stollen. Giet het mengsel in de Ovenschaal. Strooi de kaas eroverheen. 20 minuten op 200 graden bakken.
Serveertip: Voor grote eters heerlijk met kip of gekruide soja erdoor. Bak deze voor en meng ze op het laatste moment, met de eieren, door het mengsel.


00

Appeltaartje

Afbeeldingsresultaat voor Eenpersoons appeltaartje bladerdeeg

30-60 min.
Ingrediënten:

Plakje roomboterbladerdeeg

1/2 el abrikozenjam

1/2 appel (goudrenet of elstar)

eetlepel amandelschaafsel

1/2 el suiker – kaneel

En een taartvormpje, doorsnede 10-12 cm.

Voorbereiding;

Snijdt de appel in stukjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze;

Bekleedt het taartvormpje met bladerdeeg (evt. iets uitrollen). Strijk de jam uit over de bodem. Leg de stukjes appel erin en bestrooi met wat kaneel. Maak de suiker plakkerig met wat water en meng dit met de amandelschaafsel. Strooi dit over het taartje. ca. 30 min onderin de oven bakken.


00

Zalmmoot in een bedje van ketjap

Afbeeldingsresultaat voor Zalmmoot in een bedje van ketjap
Aziatisch Hoofdgerecht
20-30 min.

Ingrediënten 2 personen
150 gr. langkorrel rijst,
150 gr. sperzieboontjes,
2 diepvries zalmmoot,
4 eetlepels ketjap bentang manis,
1 teen knoflook,
1/2 theelepel kerrie,
1 eetlepel chilisaus,
1/2 theelepel sambal badjak,
1 theelepel suiker.

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 175 C. Haal het plastic van de zalmmoot en leg deze in een eenpersoons ovenschaaltje. Water koken voor de rijst.

Bereidingswijze:

Maak een saus van de ketjap bentang manis, knoflook, kerrie, chilisaus, sambal badjak en de suiker. Overgiet de zalmmoot rijkelijk met deze saus. Dek de bakjes af met aluminiumfolie en zet ze 15 minuten in de voorverwarmde oven. Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing en de boontjes verwarmen. Na 15 minuten de folie eraf halen en nog 5 minuten terug in de oven zetten. De zalm is gaar als hij niet meer glazig is.


00

Vitaminesalade

Afbeeldingsresultaat voor Vitaminesalade

Ingrediënten 1 persoon

1 halve knol venkel
1/8 van een witte kool
1 wortel
100 g gekookte rode biet
1 kerstomaat

VOOR DE SAUS:

1 eetlepel slaolie
1 koffielepel sherryazijn
1 theelepel mosterd
1 koffielepel gehakte peterselie
peper en zout.

Bereidingswijze

-Maak de venkel, de witte kool en de wortel schoon.
-Rasp elke groente afzonderlijk.
-Snijd de rode biet in blokjes.
-Schik de geraspte groenten zodanig op een bord dat elke groente één vierde van de ruimte krijgt.
-Leg de kerstomaat in het midden.

Meng alle ingrediënten voor de saus en giet ze over de salade.


00

Ul­tie­me een­per­soons ham­bur­ger

Afbeeldingsresultaat voor ultieme hamburger allerhande

Bron: allerhande

Een persoon, 15 min. Bereiden.

Ingrediënten:
2 sjalotten

1 el olie

1 AH Excellent ultimate beefburger

1 plak BYB red cheddar

1 sesambol

2 plakken pancetta

1 middelgroot ei

1 vleestomaat

½ el tomatenketchup

1 blaadje sla

3 plakjes zoetzure augurken

1 el (truffel)mayonaise

Bereiden:

Snijd de sjalotten in ringen. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de sjalotten al roerend 2 min. op middelhoog tot hoog vuur tot ze bruin kleuren. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter en bak de burger 4 min. Keer om, leg de kaas erop en bak nog 4 min. Snijd de sesambol door en grill aan de snijkanten. Bak in het achtergebleven bakvet van de sjalotten de pancetta uit en bak het ei ernaast. Laat de pancetta ook uitlekken op keukenpapier.

Snijd ondertussen de tomaat in plakjes. Bestrijk de onderkant van het broodje met de ketchup en beleg met de sla, plakjes tomaat, augurk, uitgebakken spek, burger, gebakken ei en de sjalot. Bestrijk de snijkant van de andere helft van het broodje met de mayonaise en dek af.

Tip:
Lekker met een frisse salade van veld- of botersla en tomaat.

00

00


STREEKGERECHTEN


TWENTE


00

Paaskrakelingen uit Twente

00

http://www.nederlands-dis.nl/wp-content/uploads/2016/04/krakelingen-1.jpg

Ingrediënten:

500 g bloem
zout
1 dl lauwe melk
10 g gist
200 g boter
1 lepel honing
suiker

Bereidingswijze:

Los de gist op in de melk. Kneed een deeg met de bloem, de gesmolten en weer afgekoelde boter en de honing een soepel deeg, laat op een warme vochtige plaats 45 minuten rijzen. Kneed nog eens goed door. rol bolletjes van 8 cm dik, maak daar dunne strengen van, haal door de suiker en vorm krakelingen op de bakplaat. Bak 15 minuten op 200. Keer ze direct op een houten plank op plakken te voorkomen.


00

Twentse stoofpot

Afbeeldingsresultaat voor stoofpot

Ingrediënten 4 personen
600 gram Sukadelappen
3 uien
1 prei
100 gram sperziebonen
Halve rode paprika
1 winterwortel
500 gram gekookte spekreepjes
250 gram Champignon
1 zakje Knor stoof mix potje
Peper en zout

Voorbereiding

Snij de sukadelappen in dobbelsteentjes en kruid ze met peper en zout naar smaak, en bak ze nu 10 minuten aan. Maak de uien schoon en snij ze in 8 stukken, snij de kleine stukken, en voeg deze toe bij het vlees, en bak dit nog 10 min zacht door

Bereidingswijze

Snij de sukadelappen in dobbelsteentjes en kruid ze met peper en zout naar smaak, en bak ze nu 10 minuten aan. Maak de uien schoon en snij ze in 8 stukken, snij de kleine stukken, en voeg deze toe bij het vlees, en bak dit nog 10 min zacht door

Snij ondertussen de paprika, champignons en winterwortel, breek de boontjes in stukjes, en voeg dit nu toe, en laat het 1,5 uur zacht door stoven.
Meng dan de knorstoof mix met 250ml water en voeg dit toe, en laat het nog een half uur door stoven.
Schil na behoefte aardappels, en voeg deze toe aan het stoofpotje
Laat het nu zo lang door stoven tot dat de aardappels gaar zijn.


00

Siepels met eieren

Afbeeldingsresultaat voor siepels met eieren

Ingrediënten 4 personen
4 eieren,
40 gr boter,
100 gr uien (dunne schijven),
1/2 rode paprika,
25 gr snijbietblad(grof gehakt),
1 eetlepel bloem,
1/2 dl lauwe melk,
75 dl. slagroom,
zout en peper,
1 theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze

Uien en paprika klein snijden en een kwartier fruiten op een laag vuur. Voeg de snijbiet toe en bak het daarna nog 5 min. Strooi de bloem erover, even meebakken. Geleidelijk de warme melk erbij. De saus mag niet klonteren, dus blijven roeren.
Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Het geheel 20 min. zachtjes laten sudderen. Room toevoegen en aan de kook brengen. Intussen de eieren 9 min. laten koken. Pel en halveer de eieren en leg ze in een vuurvaste schaal. Saus erover, nog even opwarmen en daarna opdienen.


00

Tukkerse Speksaus

Afbeeldingsresultaat voor speksaus
Ingrediënten 4 personen
250 – 300 gram mager gerookt spek (stukje),
1 kleine ui (of een halve, circa 50 gram),
50 gram bloem,
1/2 liter karnemelk,
peper

Bereidingswijze

Snijd het spek in langwerpige blokjes (circa 2 x 1/2 x 1/2 centimeter).
Bak het spek op matig vuur krokant in een droge Koekenpan, schep het af en toe om.
Intussen:
De ui pellen en zeer fijn snipperen.
Schep het spek, als het krokant is, uit de pan op een bord.
Als er meer dan ongeveer 4 eetlepels vet uit het spek gekomen is, schep het te veel aan vet dan uit de pan.
(Tip: In een kommetje doen, af laten koelen en bewaren of weggooien als het koud en stijf is)
Fruit in het achtergebleven spekvet de gesnipperde ui goudgeel.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem door het vet en de uitjes.
Voeg, beetje bij beetje, ongeveer 1/3 deel van de karnemelk toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
Giet, als het mengsel glad is, de rest van de karnemelk er bij.
Breng de saus al roerend aan de kook en laat de saus daarna circa 3 minuten zachtjes koken om gaar te worden, blijf roeren.
Roer de spekjes door de saus en kook nog kort door tot de spekjes warm zijn.
Breng de saus op smaak met peper.


00

Twentse Sloatboanen met spek en mosterdsaus

Afbeeldingsresultaat voor spekbonen spek en mosterdsaus.

  •  20-30 min. bereidingstijd.

Ingrediënten 4 personen

1 kg. rijpe spekbonen,
500 g dik vet spek met een vleesrand

Mosterdsaus:
45 g boter, 35 g bloem,
5 dl melk ,
flinke eetlepel mosterd

Bereidingswijze:

Ontdraad de bonen, breek ze in stukjes van ca. 5 cm. en zet ze op met voldoende water en eventueel een beetje zout. Als de bonen ongeveer 15 min. gekookt hebben, doet u er het in dobbelsteentjes gesneden spek bij. Laat het geheel zachtjes verder koken totdat alles gaar is en giet het af. Maak de mosterdsaus zoals hieronder is beschreven. Eet de sloatbonen met gekookte aardappels en de mosterdsaus.

Serveertip: Laat de boter in een steelpan smelten, voeg ineens de bloem toe en roer er een gladde massa van. Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat de saus gaar en glad is. Haal de pan van het vuur en voeg nu de mosterd toe. Goed roeren.


00

Twentse bliksem

Afbeeldingsresultaat voor Twentse bliksem stoofperen

Ingrediënten

1 kg aardappelen,

1 kg stoofperen,

1 tl kaneel,

1 el suiker,

600 g doorregen rookspek,

2 el azijn,

peper, zout.

Voorbereiding

Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.

Bereidingswijze:

Breng in een pan op hoog vuur 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer aan de kook. Sluit de pan en stoof de peertjes ongeveer een half uur op laag vuur. Schil ondertussen de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren. Voeg de aardappelstukken, zo nodig met wat water, aan de peertjes toe en stoof zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn. Snijd het spek in plakken van 1/2 cm dik en bak die op matig vuur aan beide kanten goudgeel. Neem de plakken spek uit de pan en houd ze warm. Giet, indien nodig, de pan met aardappelen-peertjes af. Schep de azijn, peper en het spekvet erdoor, breng het geheel op smaak met zout en peper en leg het gebakken spek erop.

Serveer met roggebrood, boter en mosterd om het spek mee te besmeren.


.

Twentse Balkenbrij

Afbeeldingsresultaat voor twentse balkenbrij

Ingrediënten 4 personen

500 gram boekweitmeel,

600 gram varkenslever,

300 gram vers mager spek,

1/2 eetlepel peper,

1 eetlepel zout,

3 eetlepels piment of ¾ eetlepels rommelkruid,

1-2 bouillonblokjes, boter.

Bereidingswijze:

Snijd de lever en het spek in plakken. Breng ze aan de kook in 3 liter water. Schep het schuim er af als het licht kookt en laat het geheel een half uur zacht borrelen. Schep vervolgens alles uit de pan en snijd het in kleine dobbelsteentjes. Dan gaat het weer terug in de pan en naar het kookpunt. Voeg nu de kruiden toe. Daarna doet u, al roerend, het boekweitmeel in de pan tot een stijve, moeilijk te roeren massa ontstaat. De brij geeft met zachte plofgeluidjes te kennen dat hij gaar is; als het zover is schept u hem uit de pan in enkele schalen. Maak uw hand nat met koud water en strijk de brij glad. Zet de schalen op een koele plek en laat de brij in circa 3 uur stijf en snijklaar worden.

Bakken; snijd plakken van 1.2 cm dik. Doe de boter in de pan. Bak de plakken alsof het om biefstuk gaat.


Twentse hutspot met worst

Afbeeldingsresultaat voor twentse hutspot

  • Nederlands Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

Ingrediënten 4 personen:

700 gr. aardappels,

700 gr. winterwortelen,

3 uien,

2 preien,

1 groot blik bruine bonen,

4 braadworsten,

50 gr roomboter, peper uit de molen, paar snufjes zout.

Voorbereiding;

Uien snipperen, prei wassen en fijnsnijden, winterwortels schillen en in kleine stukken snijden.

Bereidingswijze:

De wortels in een pan met kokend water (zoveel dat de wortels net onder water staan)circa 15 min. koken. Uien en prei toevoegen en weer 15 minuten zachtjes laten koken. In de tussentijd braadworsten aanbraden in 25 gr. boter. Daarna af en toe iets heet water toevoegen. Groente afgieten en kookvocht opvangen. In dit kookvocht de aardappels gaar en droog koken. De gekookte groente vervolgens toevoegen, doorroeren en stampen. Daarna de goed uitgelekte bruine bonen toevoegen. De hutspot op smaak brengen met zout, peper en een klont boter (25 gr.) en onder af en toe roeren nog even goed warm laten worden. Jus van de braadworsten afmaken; eventueel iets binden. Hutspot en worst verdelen over vier borden, kuiltje maken en vullen met de jus.


Aardappelpannenkoeken

Afbeeldingsresultaat voor aardappelpannenkoek twente

Ingrediënten:

1 kg rauwe aardappelen
2 grote eieren
30 gram bloem of paneermeel
peper en zout
flink mespunt nootmuskaat
1 theelepel gedroogde peterselie

Bereiding:

Schil de aardappelen, rasp ze en doe ze in een kom.
Voeg de eieren, bloem en andere ingrediënten toe.
Maak het vet (boter of olie)  in de koekenpan heet en laat er voldoende van het beslag inlopen voor een dun pannenkoekje. Bak het pannenkoekje aan beide zijden bruin en knapperig; niet te snel, want dan zijn de rauwe aardappelen nog niet gaar.

Tip: serveer met een lekkere salade.


Twentse ‘kniepertjes’

Gerelateerde afbeelding

In Twente is het traditie om tijdens de jaarwisseling ‘Twentse Kniepertjes” te eten. Dit zijn opgerolde koekjes, gebakken van deeg waar slagroom in gespoten wordt op het moment dat men het eet. Ook na de jaarwisseling een traktatie!

Het opgerolde koekje stelt het nieuwe jaar voor, waarvan men dus nog niet weet wat het brengen zal. In dit traditionele recept wordt gebruik gemaakt van jonge jenever, wat het een extra dimensie geeft!

Wat heeft u nodig:
1 kilogram suiker,

1 kilogram bloem,

2 zakjes vanillesuiker,

4 eieren,

1 borrelglaasje jonge jenever,

250 gram gesmolten roomboter,

2 eetlepels koekkruiden.

Wat u nu nodig heeft is een “kniepertjesijzer”.

Afbeeldingsresultaat voor kniepertjesijzer

Hoe gaat u nu te werk:
Meng de bloem en suiker met 6 lepels lauw water aan tot een dun soepel beslag.

Voeg de vloeibare roomboter toe, de eieren, de koekkruiden en tenslotte de jonge jenever.
Laat het kniepertjesijzer goed heet worden.

Gebruik een beetje boter om hem in te vetten de 1e keer.
Giet het beslag nu in het ijzer en wacht ongeveer 1 minuut tot het koekje klaar is.

Pak het koekje nu met een gebaksvorkje uit het ijzer en rol het om een stokje dat de dikte heeft van een bezemsteel.
De koekjes kunt u bewaren in een luchtdicht trommeltje en bij oud en nieuw serveren aan uw gasten.
De slagroom dient er als allerlaatste in gespoten te worden.


Twentse saucijsjes

Afbeeldingsresultaat voor Twentse saucijsjes

Ingrediënten 4 personen
1 ui,
1 teentje knoflook,
1 rode paprika,
150 gr sperciebonen,
1 vastkokende aardappel,
1 eetl. olijfolie,
40 gr spekjes,
300 gr verse worst/sausijcjes,
1 eetl. paprikapoeder,
1 eetl tomatenpuree,
200 ml. vleesbouillon
Stoofpotje met sperciebonen, saucijsjes en aardappel.

Bereidingswijze
Ui en knoflook pellen en snipperen.
Paprika in stukjes en de aardappel schillen en in blokjes snijden.
Olie verhitten, spekjes bakken.
Uitje en knoflook fruiten.
Worst openknippen en het vlees eruit halen.

Bak deze rondom bruin.

Paprikapoeder en tomatenpuree erdoor gedurende 1 minuut, daarna de boontjes, paprika, aardappel en de bouillon erbij.

Smoor het geheel in 20 min. gaar.
Serveer met een lekkere tomatensalade.

bron: Het dagelijks kookboek. Uitgeverij boekhandel Broekhuis


Hummekessoep

Afbeeldingsresultaat voor Hummekessoep

Ingrediënten 4 personen

• 2 liter water
• 600 gram klapstuk
• 1 potje witte bonen
• foelie, tijm, laurier, peperkorrels
• 100 gram knolselderij in blokjes
• 4 aardappels in blokjes
• 1 kleine prei in ringetjes
• 2 gesnipperde uien
• 250 gram snijbonen in smalle reepjes
• 2 of 3 runderbouillonblokjes
• peper en zout uit de molen naar smaak
• vers gehakte peterselie

Bereidingswijze
Bind het klapstuk op met wat keukentouw zodat het niet uit elkaar kookt.

Zet het klapstuk op met water, de bouillonblokjes en de kruiden. (u kunt de kruiden eventueel in een kruiden-ei of thee-ei doen).

Aan de kook brengen, afschuimen en ongeveer 2 ½ uur zachtjes laten trekken.

Na 2 uur de snijbonen en witte bonen toevoegen en laten meekoken.

Dan de resterende groenten en aardappelblokjes toevoegen en nog ongeveer een kwartiertje laten meekoken.

Verwijder het kruiden-ei.

Breng de soep op smaak met peper en zout uit de molen en strooi de vers gehakte peterselie erover.

Neem het vlees uit de pan, snijd het in plakken.

Serveertip
Schep de soep in kommen en geef bij het gesneden vlees versgebakken bruinbrood met gezouten roomboter en een plak vlees.

Bron Streekgerechten van de lage landen-Leo van Mierlo.


Zure karbonade uit Twente na de slacht

Afbeeldingsresultaat voor zure karbonade

Bron: Paul Hoftijzer

Zure Karbonade is een van vroeger uit nood geboren recept. Als het varken werd geslacht kon je natuurlijk nooit alles in één keer opeten dus werd er veel ingemaakt. Ook vlees in azijn dat dan 8 weken langer houdbaar was.Zure Karbonade wordt tegenwoordig in Twente vooral nog als lekkernij gegeten tijdens oud en nieuw.

Benodigdheden:

  • 8 rib- maar liever schouderkarbonades ( dun gesneden)
  • Zout en peper
  • 1/2 liter witte azijn
  • 4 dl vleesbouillon
  • 1 flinke ui (fijngesneden)
  • 10 peperkorrels
  • 5 blaadjes laurier
  • 5 kruidnagels
  • 5 blaadjes witte gelatine

Bestrooi de karbonade goed in met zout en peper en laat deze een poosje afgedekt op een koele plaats staan. Breng de azijn met de bouillon, de gesneden ui, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook. Laat dit mengel even goed  doortrekken.

Leg nu de karbonades erin en laat ze zolang doorkoken tot ze gaar zijn (niet te gaar, ze mogen beslist niet uit elkaar vallen). Haal de karbonades uit het vocht en los dan in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg dan de karbonades er weer in. Proef even of het zout genoeg is en laat dan de karbonades in het vocht koud worden.

Dit soort gerechten werden traditioneel in een Keulse pot bewaard.

Serveer de karbonades koud met iets van de gele gelei erbij.


00

Twentse kozak

Afbeeldingsresultaat voor twentse kozak

Een originele Twentse kozak is vaak rechthoekig met een buitenzijde van gesmolten chocolade. In de opgerolde koek vind je een vulling van jam en slagroom of marsepein. In dit recept is gekozen voor een slagroomvulling.

Dit heb je nodig:

  • 20 g gesmolten roomboter
  • 3 eieren
  • 70 g kristalsuiker
  • 50 g bloem, gezeefd
  • 10 g maïzena
  • 125 ml slagroom
  • 1 potje frambozen- of aardbeienjam
  • 1 reep melkchocolade
  • poedersuiker
  • bakpapier
  • bakblik

Zo doe je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Smelt de boter en zet even opzij. Bekleed alvast het bakblik.
  • Splits de eieren (bewaar ook de dooiers) en klop de eiwitten met de kristalsuiker tot een stevig schuim. Het mengsel is pas goed wanneer het glanst en de pieken blijven staan.
  • Klop apart ook de eidooiers los en schep ze heel voorzichtig door het eiwitmengsel.
  • Spatel eerst de gezeefde bloem en de maïzena door het mengsel en daarna de gesmolten boter. Dit luchtige mengsel verdeel je over een met bakpapier bekleed bakblik, zodat een circa 1 cm dikke laag ontstaat.
  • Plaats het bakblik circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd het baksel goed in de gaten om aanbranden te voorkomen.
  • Haal de plaat uit de oven en bestrooi hem met poedersuiker. Keer het bakblik daarna om boven een schone theedoek, verwijder het bakblik en laat afkoelen.
  • Verwarm ondertussen de jam op een laag pitje. Klop ook de slagroom met een klein beetje suiker tot een stijf mengsel.
  • Is het baksel afgekoeld, verwijder dan het bakpapier en besmeer de plak met de warm gemaakte jam en de opgeklopte slagroom.
  • Rol de plak voorzichtig maar strak op met de kortste kant aan de open uiteinden.
  • Leg de rol op bakpapier, vouw dit goed dicht en laat ruim 30 minuten opstijven in de koelkast. Smelt ondertussen de chocolade.
  • Tot slot snijd je plakken van de rol en je besmeert deze aan beide kanten met de gesmolten chocolade.

Variatietip:

Ga voor een andere vulling en kies aardbeienmousse en roze marsepein als vulling met witte chocolade op de plakken. Ook lekker: een sinaasappelbavarois met sinaasappelkruisbessenjam en pure chocolade. Varieer en ontdek je favoriete kozak!

00


GRONINGEN


Eierballen

Afbeeldingsresultaat voor eierballen groningen

Benodigdheden:

  • 5 eieren
  • gedroogde peterselie
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • 1 blik runde ragout
  • paneermeel
  • Provençaalse kruiden

Werkwijze:

Verwarm in een steelpan de ragout een beetje en voeg de kruiden toe, 2 afgestreken theelepels peterselie, 1 afgestreken theelepel Provençaalse kruiden, 2 afgestreken theelepels kerriepoeder, 1/2 paprika poeder.

Meng dit goed met een garde. Zodra de ragout iets vloeibaarder begint te worden, doe je het in een keukenmachine, en pureer het tot er geen stukjes vlees meer zichtbaar zijn. Doe de ragout terug in de steelpan, op laag vuur, en voeg, onder constant roeren met een garde, beetje bij beetje, zoveel bloem toe, dat er een deegachtige substantie ontstaat.  Zodra je zover bent, pan meteen van het gas af en op een koele gaspit, of ergens anders, neerzetten. Laat de ragout afkoelen

Kook 4 eieren in 7 minuten hard, laat ze schrikken en pel ze af.  Laat ook de eieren afkoelen.

Het is belangrijke dat zowel de ragout als de eieren dezelfde temperatuur hebben!!

Bedek de eieren met een laag ragout, en wentel ze daarna door paneermeel

Klop het 5e ei los, en haal de bal daar doorheen. Dan nogmaals door het paneermeel. 5 tot 6 minuten frituren op 180 graden.

Bereidingstijd: 20 minuten, Baktijd: 8 minuten.


00

Groninger mosterdsoep

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/76/7e/7f/767e7f8a63d5ee34c868af1ffdc400de.jpg

De Marne-mosterdfabriek in de stad Groningen houdt met de echte Groninger mosterd een oude traditie in ere.

Ingrediënten 2 personen

25 gram boter* 20 gram bloem* 1 mespunt kerriepoeder* 4 dl kippenbouillon (tablet)* 1 a 1 1/2 eetlepel Groninger mosterd* 1 eierdooier* 3 eetlepels slagroom* 1/2 eetlepel fijngesneden bieslook*.

 

Bereidingswijze:

Smelt de boter en roer de bloem en het kerriepoeder erdoor. Blijf roeren tot een glad mengsel is verkregen. Schenk er langzaam, onder voortdurend roeren, de bouillon bij. Blijf roeren tot een licht gebonden soep is verkregen. Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken. Roer de mosterd door de soep. Klop in een kom de eierdooier en de room los. Roer er 2 eetlepels hete soep door. Schenk het mengsel bij de soep. Roer alles krachtig door en neem onmiddellijk daarna de pan van het vuur. Blijf dan nog 20 a 30 seconden in de soep roeren. Schep de soep in voorverwarmde borden of kommen. Strooi er bieslook over.


00

Groningse kruidkoek

https://zoethartigbakken.files.wordpress.com/2013/07/2013-07-27-16-48-04.jpg

Ingrediënten:

250 gr. zelfrijzend bakmeel (of bloem met 1 theelepel bakpoeder)
1 1/2 tl. kaneel
1/2 tl. gemberpoeder
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl. gemalen koriander (ketoembar)
150 gr. bruine basterdsuiker
stukje gesneden sukade of 2 eetlepels sukadesnippers
2 eieren
snufje zout
65 gr roomboter

Deze koek werd vroeger geserveerd bij feestelijke gelegenheden, of als er bezoek kwam. De overdaad aan suiker, sukade en (dure)specerijen maakte indruk!

Verwarm de oven voor op 160 graden C.
Laat de boter zacht worden.
Vet een bakvorm in.

Bereidingswijze:

Meng bakmeel, kruiden (zonder sukade), snufje zout en suiker door elkaar.
Klop en een ander kommetje eieren, boter en zo’n 5 eetlepels water door elkaar.
Voeg het eimengsel bij het bloemmengsel en roer alles met een garde (of mixer) goed door elkaar.
Schep de sukade erdoor.
Doe het beslag in de vorm en bak de koek in het midden van de oven in zo’n 1,5 uur gaar.
Laat de koek op een taartrooster afkoelen.


DRENTE


Drentse veentrappersschotel

Afbeeldingsresultaat voor Drentse veentrappersschotel

Bron: Tijd voor Max

Ingrediënten:

  • 250 gram gekookte witte bonen
  • 250 gram gekookte bruine bonen
  • 400 gram gekookte aardappelen
  • 300 gram gesnipperde ui
  • 500 gram magere dobbelsteentjes rookspek
  • 200 gram geraspte oude kaas

Bereiding:

Bak het spek uit. Schep het uit de koekenpan en laat het op keukenpapier uitlekken.

Bak in dezelfde koekenpan de gesnipperde ui. Voeg vervolgens de bonen en aardappels toe en verwarm het goed.

Voeg vervolgens de kaas toe en laat deze smelten onder regelmatig roeren.  Als laatste de uitgebakken spekjes toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.

Dit gerecht is heerlijk met stroop en augurkjes.

Let op: Dit is stevige kost.

 


00

Drentse balletjesschotel

Afbeeldingsresultaat voor Drentse balletjesschotel

Ingrediënten 4 personen

750 gr  krielaardappeltjes,

500 gr gehakt (naar keus),

500 gr spruitjes,

1 eetlepel mosterd,

zout, peper

teenknoflook
Theelepel paprika poeder

Potje crème fraise
Pakje spekreepjes

Voorbereiding

Kneed het gehakt met de mosterd. Draai er vervolgens balletjes van, van ongeveer 2 cm doorsnee.
Maak de spruitjes schoon.
Laat de spruitjes in voldoende water een minuut of 10 koken

Bereidingswijze

Bak nu de gehaktballetjes mooi gaar en bruin.
Haal de balletjes uit de pan en bak hierin de spekjes uit
tot ze lekker knapperig zijn.
Haal ook deze uit de pan en bak dan de aardappels in het spekvet lekker bruin met peper en zout en de paprikapoeder en de teen knoflook er boven uitpersen.
Voeg dan de gehaktballetjes, spekjes en uitgelekte spruitjes toe en bak alles te samen goed door.
Voeg op het laatst de crème fraise nog even door en klaar is je schotel met balletjes.


LIMBURG


Gegratineerde asperges met ham en kaas uit de oven

Afbeeldingsresultaat voor gegratineerde asperges ham kaas

Ingrediënten

  • 1kg asperges
  • 200 gram yorkham
  • 200 gram lichtbelegen kaas (om te raspen)
  • 4 eieren
  • 1 el bieslook (vers gesnipperd)
  • 1 el peterselie (vers gesnipperd)
  • Circa 50 gram roomboter, 6 krullen met de kaasschaaf van een pakje boter

Bereiding voor 4 personen (tijd: meer dan 30 minuten)

  • Begin met het schillen en bereiden van de asperges volgens het basisrecept. Kook de eieren (niet te hard), rasp de kaas en snijd de ham in kleine stukjes. Meng de stukjes kaas en ham met bieslook en peterselie. Laat de asperges uitlekken op een thee-droog en wacht tot ze iets droog zijn. In de tussentijd kan u de ovenschaal (ca 20x30cm) licht beboterd worden.
  • Leg om en om een laagje ham-kaasstukjes in de ovenschaal en dan een laagje asperges. Verdeel op het laatst de geprakte gekookte eieren eroverheen en bestrooi het geheel met paneermeel. Licht aandrukken. Leg de krullen boter erbovenop.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven (180°C) tot de korst goudbruin is.

00

Limburgse aspergesoep

https://images.smulweb.nl/recepten/1251280/high_res/1251280.jpg

Ingrediënten 4 personen

500 gr. witte asperges.
1 vleesbouillontablet.
30 gr. boter.
30 gr. bloem.
1 ei, gekookt.
150 gr. gekookte ham in reepjes.
4 eetlepels slagroom.
2 eetlepels. peterselie, fijngesneden.

Voorbereiding:

Was de asperges, schil ze en snijd het onderste stukje eraf.
Breng de asperges met de schillen en het bouillontabletje aan de kook.
Neem na 15 min. de asperges uit de pan en laat de schillen nog 30 minuten op laag vuur doorkoken.
Zeef het kookvocht en gooi de schillen weg.

Bereidingswijze:

Snijd de asperges in stukjes.
Smelt in een soeppan de boter, strooi de bloem erover en roer dit door de boter.
Laat de boter even bruisen en voeg al roerend scheut voor scheut het kookvocht van de asperges erbij(schenk de volgende scheut er pas bij als de vorige volledig is opgenomen).
Laat de soap 15 min. op laag vuur doorkoken.
Prak het ei fijn met een vork.
Voeg ei, de aspergestukjes, ham-reepjes en de slagroom toe aan de soep.
Breng het geheel op smaak met zout en peper en strooi de peterselie erover.


00

Limburgs zuurvlees / zoervleisj

https://images.smulweb.nl/recepten/1373347/high_res/zuurvlees.jpg

Ingrediënten 6 personen

– 800 gram riblappen (niet te mager)(je kunt ook runderlappen nemen, die zijn minder vet – de riblappenvariant smaakt wel beter)
– plusminus 30-40 gram boter
– 5 dl. water
– 5 dl. azijn (witte natuurazijn)
– 500 gram dikke uien
– 5 eetlepels perenstroop
– 2 plakken ontbijtkoek
– 3 blaadjes laurier
– 2 kruidnagels
– versgemalen peper
– zout

 

Voorbereiding:

De runderlappen in blokjes snijden van plusminus 2 bij 2 cm. En bestrooien met zout en peper. Marinade maken van de azijn + water (verhouding 50/50!), de kruidnagels en laurier en minstens 24uur marineren. Langer mag ook.

Bereidingswijze:

Het goed uitgelekte vlees (marinade bewaren!) goed bruin aanbraden (essentieel, wees geduldig!) en afblussen met de marinade.
De grof gesneden uien apart braden in boter en bij het vlees voegen.
Het geheel (ongeveer 2 uur, soms ook langer) gaar laten sudderen in de marinade, met deksel op de pan op een sudderplaatje.
Het vlees moet uit elkaar vallen, dan pas is het lekkerst.
Schep van tijd tot tijd het schuim er af.
Als het vlees gaar en mals is, de plakken ontbijtkoek verkruimeld toevoegen om te binden evenals de perenstroop.
Eventueel met peper en zout op smaak maken brengen.
Proeven…is het te zuur, dan eventueel nog wat perenstroop toevoegen.

00


FRIESLAND


00

Witlofstamppot met Friese nagelkaas en gerookte zalm

00

Afbeeldingsresultaat voor Witlofstamppot met Friese nagelkaas en gerookte zalm.

Hoofdgerecht voor 2 personen.Ingrediënten: 500 gram aardappels, geschild en in stukken– 500 gram witlof, kern verwijderd en in grove stukken gesneden
– 25 gram boter
– 1 kruidenbouillontablet, verkruimeld
– 60 ml crème fraîche
– nootmuskaat
– 100 gram Friese nagelkaas, geraspt
– 200 gram gerookte zalm
Extra nodig: ingevette ovenschaal.

Bereidingswijze:

  1. 1. Kook de aardappels in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.
  2. Verhit in een hapjespan de boter. Voeg de witlof en het bouillontablet toe en laat het geheel op laag vuur met de deksel op de pan in 20 minuten gaar stoven.
  3. Roer de crème fraîche door de witlof en breng op smaak met nootmuskaat en (versgemalen) peper.
  4. Verwarm de ovengrill op 220°C. Giet de aardappels af, stamp ze fijn en schep ze door de witlof.
    Schep het geheel in een ovenschaal en verdeel de nagelkaas erover.
  5. Zet de schaal onder de grill en laat de kaas in 2-3 minuten bruin kleuren.

Serveer met plakken gerookte zalm.

00


00

Friese wentelteefjes

00

Afbeeldingsresultaat voor friese wentelteefjes

Met suikerbrood zoals dat in Friesland wordt gebakken, maak je de lekkerste wentelteefjes. Het Friese suikerbrood heeft een kenmerkende smaak die anders is dan het suikerbrood dat in andere delen van ons land wordt gebakken. Bron: Hans Belterman.

Voorbereiding: De Friezen zijn van huis-uit echte zoetekauwen. Waarschijnlijk zijn het ook de grootste zoetekauwen van ons land. Het Friese suikerbrood behoort tot een van de meest bekende Friese specialiteiten. Het brood smaakt trouwens anders dan het suikerbrood dat in andere delen van ons land wordt gebakken. Dunne sneetjes Fries suikerbrood lenen zich uitstekend om er wentelteefjes mee te maken.

Bereidingswijze: Verwijder de korsten van het suikerbrood. Klop in een wijde kom eierdooiers en suiker tot een romige massa. Klop er daarna kaneel en melk door. Laat het suikerbrood in het mengsel weken.

Verhit een grote koekenpan. Laat er ca. 20 gram boter heet in worden. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Bak 3 of 4 wentelteefjes tegelijk om-en-om goudbruin en krokant. Houd de gebakken wentelteefjes warm in een tot 120 graden C. voorverwarmde oven.

Presentatie: dien de wentelteefjes zo warm mogelijk op een voorverwarmde schaal op. Bestrijk ze aan tafel met abrikozenjam of strooi er witte basterdsuiker over. In plaats daarvan kunt u er ook warme of koude vanillesaus bij opdienen.


00

00