Tips voor de komende tijd

 


DECEMBER


 

Winter Wonderland

8 december t/m 6 januari

De binnenstad van Enschede wordt in de decembermaand omgetoverd tot een waar Winter Wonderland. ‘Walking in a Winter Wonderland…’ De kersthit komt in de decembermaand tot leven in Enschede. Winter Wonderland zorgt voor een gezellige, warme en winterse sfeer in Enschede door de feestelijke verlichting, de ijsbaan en het mooi verlichte Twentse Ros. En dit jaar is er een nieuwe attractie: de ijsglijhelling. Dus kom gezellig schaatsen, glijden, shoppen of gewoon kijken en genieten van de bijzondere aankleding en sfeer.

Afbeeldingsresultaat voor winterwonderland enschede

 


 

Nederlands Dans Theater – Significant Moments

Donderdag 13 december 20.00 uur

Het Nederlands Dans Theater bestaat in 2018 veertig jaar. De groep ontwikkelde zich door de jaren heen tot een volledig onafhankelijk gezelschap. Maar de focus op de ontwikkeling van de artistieke persoonlijkheid van de jonge talenten is onveranderd. ‘Significant Moments’ stelt ze in ieder geval stevig op de proef. NDT onthaalt een oude vriend van de groep, Alexander Ekman, die met de dansers werkt aan een nieuwe creatie. Ekman is een bevlogen maker van dynamische, energieke stukken vol humor. Phillip Chbeeb, een nieuw gezicht bij NDT, maakt eveneens een gloednieuw werk. De jonge choreograaf staat bekend om zijn sterke connectie met hiphop. Om de triptiek te voltooien, brengt NDT een belangrijk werk van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot terug op het toneel. ‘Signing Off’ (2003) werd bekroond met de prestigieuze Benois de la Danse. Programma: Alexander Ekman: wereldpremière
León & Lightfoot: Signing Off
Phillip Chbeeb: wereldpremière.

Wilminktheater

Wenninkgaarde 40-42

3e rang: 18,00

2e rang: 23,00

1e rang: 28,00

Toprang: 33,00

 


 

De Kerstrevue

13 december t/m 22 december vanaf 20.30 uur

Komt allen tezamen in het onderkomen van Herbergier Laurens ten Den. Ook dit jaar ontvangt hij weer een keur aan ongezouten barmhartige gasten. Elke gast mag zijn eigen act opvoeren, als ze maar wel helpen in de keuken. Want er zál gedeeld worden: eten, drinken, grappen, ergernissen, verhalen, muziek.

Na drie succesvolle jaargangen niet meer weg te denken uit ons eigengemaakte repertoire. Ook in 2018 ontvangt Laurens ten Den grappige gasten met bestaande acts, eigenzinnige experimenten en onverwachte samenwerkingen. Welke gangmakers er dit jaar komen en in welke stijl, dat zeggen we lekker niet. Maar het wordt een gegarandeerd gezellig gevarieerde avond. Met wijn op de tafels, Maarten de Groot achter de piano en vlak voor uw neus een stel ontwapenende artiesten. Die alles met u delen: eten, drinken, grappen, verhalen, verlangens, poëzie en muziek. ‘Wat wo’j nog meer?’

Entree € 19.50

De Kleine Willem

Langestraat 45

7511 HB Enschede

Website Wilminktheater

 


 

Kerst Sing-In

Vrijdag 14 december 19.30 uur

Kerst, het feest van het Licht, wordt omlijst door veel muziek om het te vieren. Er zijn echter zoveel kerstliederen die niet of nauwelijks meer gezongen worden, vaak omdat ze uit de tijd zijn of omdat er gewoonweg geen gelegenheid meer voor is. Daarom nodigt Chantons u uit op vrijdag 14 december om samen met ons mee te zingen (alleen luisteren of mee neuriën mag natuurlijk ook) in een speciale Kerst Sing-In, waarin we veel oude en bekende advent- en kerstliederen aan bod laten komen. Daarnaast zal Chantons ook nog enkele mooie liederen uit haar eigen kerstrepertoire ten gehore brengen.

Het koor staat onderleiding van onze enthousiaste dirigent Pauline Adriaansens en wordt begeleid door onze fantastische pianiste Denitza Yordanova. Daarnaast wordt medewerking verleend door Saskia ter Maat op accordeon.

We beginnen om 19:30 uur in de Ontmoetingskerk en het programma duurt ongeveer een uur. Na afloop kunt u het koor ondersteunen door een vrije gift om de onkosten te dekken en wordt u uitgenodigd om samen met ons even na te genieten onder het genot een van drankje.

Ontmoetingskerk

Varviksingel 139

Entree: vrije gift.

 


 

Kerst-koopavond bij Vegter Jeans Enschede

Vrijdag 14 december tot 21.00 uur

Om aan de vraag van vele klanten te voldoen heeft Vegter Jeans besloten om op vrijdag 14 december een speciale kerstkoopavond te houden tot 21.00 uur, geheel in kerstsfeer. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om in alle rust hun kerst kleding-inkopen te doen. Even tijd nemen om te genieten in deze drukke periode! Vegter Jeans is terecht trots op de enorme collectie; de ruimste sortering jeans van Oost-Nederland. Daarnaast is er momenteel ook een speciale kerst-collectie. Met onder andere overhemden in kerst-designs, mooie pantalons van Treffic, nette zwarte en grijze jeans van vele merken en nog veel meer. Alles op maat
Uw aangekochte jeans of pantalons worden net als altijd ter plekke én klaar terwijl u wacht op lengte gemaakt. Zo zit dit altijd top. Vegter Jeans is gevestigd aan de Lonnekerbrugstraat 89 te Enschede (industriegebied Havens). Kijk ook op: www.vegterjeans.nl

Vegter Jeans

Lonnekerbrugstraat 89.

 


 

Kerstmarkt Twekkelerveld

Vrijdag 14 december van 12.00-12.00 uur

Kom gezellig naar de kerstmarkt in Twekkelerveld.

Houdt u ook zo van de kerst? Kom dan naar de kerstmarkt in Twekkelerveld.

Houd voor meer informatie de Facebookpagina Twekkelerveld in de gaten.

 


 

Kerstconcert Koninklijke Luchtmacht

Vrijdag 14 december 20.00-23.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor concert koninklijke luchtmacht enschede

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht komt 14 december naar Expotwente in Enschede voor een uniek benefiet kerstconcert. De show is dit jaar slechts twee keer voor publiek te zien in Nederland. Het evenement wordt door het DienstenCentrum Human Resources georganiseerd. Dit defensieonderdeel, gesitueerd in Enschede, wil mensen uit de regio die het niet makkelijk hebben of een verzetje kunnen gebruiken een hart onder de riem steken. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is deze kerst kwistig met muzikale ‘champagne à gogo’: bubbels in overvloed, een tikkeltje chic, een vleugje kitsch, de decadente sfeer van de betere nachtclub. De trompetten fonkelen, de klarinetten gloeien en de brushes strelen het drumstel: tijd voor Last Christmas, ditmaal in de stijl van de oude Berlijnse dansorkesten. Maar voor ‘Xmas à gogo’ maakt het gedempte licht al gauw plaats voor de flitsende spots van een kerstshow waarin het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht een bruisende samenwerking aangaat met zangsolisten Paul van Kessel en Nicoline Pouwer.

Om het concert te kunnen bekostigen zijn kaarten à € 5,- verkrijgbaar via www.goodgoanfonds.nl of bij Primera Kroezen Stroinkslanden, Primera Kroezen ‘t Ribbelt en Primera Marcel in Losser.

Expo Twente

Colosseum 70-80

7521 PT Enschede

 


 

Kerstconcert Mannenklank Glanerbrug

Zaterdag 15 december 20.00 uur

Gerelateerde afbeelding

In navolging van eerdere succesvolle kerstconcerten van Mannenklank Glanerbrug is er wederom een kerstconcert gepland op zaterdag 15 december 2018. Deze keer weer met het wereldberoemde kathedraal Jongenskoor uit Poznan. Het wereldberoemde koor uit Poznan ook wel de “Poolse Nachtegalen” genoemd is dit jaar weer te gast in Glanerbrug op uitnodiging van “Mannenklank Glanerbrug” in de periode van 14 t/m 17 december 2018.

Het kerstconcert vindt dit jaar plaats in de St. Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat 115 in Enschede en begint om 20:00 uur. De Kerkzaal is open vanaf 19.30 uur.

Kaarten à € 12,50 zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij Primera Jan Haast aan de Gronausestraat te Glanerbrug, Primera winkelcentrum Stroinkslanden en “t Ribbelt, Cigo Kroeze winkelcentrum Debbenbroek, Bruna winkelcentrum Zuid en bij de leden van het koor of de website van: www.mannenklankglanerbrug.nl. Kaarten aan de avondkassa kosten € 15,00.

 


 

Alternatieve kerstmarkt – Performane Factory

Zaterdag 15 december 10.00-18.00 uur

1001-nacht: verwonder, bewonder en proef! De Performance Factory wordt omgetoverd in 1001-nacht sfeer. Daarnaast is er een zingende kerstman, kerstbazaar, zang, dans, theater en muziek. Een bijzondere kerstmarkt!

Performance Factory (voormalige Polaroidfabriek)

Hoge Bothofstraat 49

Entree gratis

 


 

Kerst in de Klanderij

Zaterdag 15 december 12.00-16.00 uur

Ben je op zoek naar geweldige kerstcadeaus? Kom dan zeker 15 december even langs. Met de nieuwe kerstverlichting zien de Klanderij en Twentec er prachtig uit dit jaar. Op 15 december voegen we daar gezellige kerstentertainment aan toe. De hele middag lopen de X-Mas girls in de centra rond die alle bezoekers trakteren op lekkere kersthapjes. Alle kinderen krijgen gratis een mooie kerstmuts. Verder is er een glasblazer die de allermooiste glazen creaties toont. Als klap op de vuurpijl is er een levende X-Mas juke box. 3 prachtige kerstengeltjes lopen door het winkelcentrum met een groot kerstboek waaruit jij jou favoriete kerstnummer kan kiezen. De nummers brengen de engeltjes vervolgens meerstemmig a capella ten gehore.

Klanderij

Toegang gratis.

 


 

Kerstmarkt Haverstraatpassage

15 december 2018 – 16 december van 9.30 – 17.00 uur

Kom lekker shoppen op de kerstmarkt in de sfeervolle Haverstraatpassage.

De winkels zijn geopend en door de prachtig versierde straat staan kramen met kerst- en andere artikelen en eigen producten van de winkeliers uit de straat. Geniet van de gezellige sfeer, muziek van de EVC Enschede Kerstband, het draaiorgel en een koor.

De glühwein en chocomelk ontbreken niet. Verder zijn er poffertjes, aardappeltwisters, cupcakes en andere kleine gerechtjes verkrijgbaar.

De Haverstraatpassage is nog op zoek naar standhouders met leuke “kerst” producten voor kerstmarkt ( geen food). Interesse, mail dan naar info@haverstraatpassage.nl

Gerelateerde afbeelding

 


 

Kerstmarkt Lonneker

Zaterdag 15 december 12.00-21.30 uur

Op zaterdag 15 december zal muziekvereniging Excelsior Lonneker het Dorpsplein in Lonneker omtoveren tot een waar kerstsprookje. Van 12.00 tot 21.30 uur wordt daar een “Jubileum Kerstmarkt” georganiseerd door de 100-jarige muziekvereniging. Met vele kerstkraampjes en lekkere versnaperingen belooft het een gezellige dag te worden waarbij de muzikale omlijsting onder andere wordt verzorgd door de muziekvereniging zelf en door zanggroep “All Flavours” die volledig in Dickensstijl aanwezig zal zijn bij de kerstmarkt. Daarnaast zullen jachthoornblazers “De Blattbloasers”, de midwinterhoornblazers en het draaiorgel “De Tukker” hun muzikale steentje bijdragen. Voor de kinderen is er naast een schminkkraam ook een draaimolen waar zij zich kunnen vermaken. Om het winterse sfeertje af te maken kunnen de ijzers ondergebonden worden voor een rondje schaatsen op de ijsbaan. Daarnaast kan er een kijkje worden genomen in de kerk. Ook organiseert IJsclub Lonneker deze dag de jaarlijkse Lampionoptocht. Om 18.00 uur zal de optocht vertrekken vanaf het Dorpsplein en bij terugkomst worden de lichtjes in de grote kerstboom op het plein ontstoken. Daarna kan de dag nog gezellig worden afgesloten met een hapje en een drankje op het plein.   Stands , live muziek, eten en drinken en kerk geopend.

Dorpsplein Lonneker

 


Midwinterhoornblazen in het Ledeboerpark

Zondag 16, 23 en 30 december 2018 en 6 januari 2019   14.00-15.00 uur

Gerelateerde afbeelding

Ook deze winter klinkt op zondag van 14.00 tot 15.00 uur, de Twentse midwinterhoorn bij de waterput van bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark in Enschede. Cultureel erfgoed
Sinds enkele jaren is het midwinterhoornblazen als Oost-Nederlandse traditie opgenomen in de lijst van nationaal cultureel erfgoed. Deze erkenning is belangrijk, want daarmee blijft de traditie, die van ouder op kind wordt doorgegeven, bewaard. Ideale plek

Volgens een oude traditie mag er geblazen worden in de periode vanaf de eerste Adventszondag 2 december 2018 tot aan Driekoningen zondag 6 januari 2019.

Op de hoge es bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, een sfeervol Twents los hoes uit 1775, klinkt het geluid van de midwinterhoorns ver door. Daarom is dit een ideale plek voor de Enschedese midwinterhoornblazers.

Abraham Ledeboerpark

Hengelosestraat 329

Toegang gratis.

 


 

Excursie Het verborgen leven van bomen – Hof Espelo

Zondag 16 december 13.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor koetshuis hof espelo

Kunnen bomen praten? Ontdek het tijdens de excursie ‘Het verborgen leven van bomen’ op zondag 16 december op landgoed Hof Espelo. Een gids neemt je mee en vertelt je onderweg alles over bomen. Hoe hard groeien ze? Hoe oud kunnen ze worden? Hoe zien ze er onder de grond uit? De excursie begint om 13.30 uur en duurt ongeveer 2 uur. Als je door het bos loopt en goed om je heen kijkt, ontdek je diverse soorten bomen. Wat zijn de grootste verschillen? Ze hebben allemaal water, licht en voedsel nodig, maar wat als er weinig water is? Hoe overleven ze? Wist je dat bomen elkaar ook helpen middels schimmels?

De excursie start om 13.30 uur vanaf bezoekerscentrum het Koetshuis aan de Weerseloseweg 259. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bijdrage voor de activiteit is € 3,- per volwassene, € 1,50 per kind. Graag ter plekke contant voldoen. Donateurs van Landschap Overijssel mogen gratis mee op vertoon van hun ledenpas. Tip: trek stevige schoenen en warme kleren aan.

Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten van Landschap Overijssel op www.landschapoverijssel.nl.

Koetshuis Hof Espelo

Weerseloseweg 259.

 


 

Kerstmarkt Lumen

Zondag 16 december 15.00-20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor wijkgebouw lumen

Zondag 16 december 2018 is er van 15:00 – 20:00 u. een gezellige kerstmarkt in Park Lumen. Ook binnen zijn diverse kerstactiviteiten. Je vindt er allerlei kramen met hobby-artikelen en leuke cadeaus. Ook zijn er kerst- en rommelmarktspullen. Natuurlijk kun je genieten van een glaasje glühwein.

Wijkgebouw Lumen

Velveweg 54

 


 

Adventconcert Soli Deo Gloria

Zondag 16 december 16.00 uur

Op zondag 16 december 2018 aanvang 16:00 uur presenteert het Christelijk Harmonie Orkest Soli Deo Gloria onder leiding van Gert van Huizen in de Ontmoetingskerk Varviksingel Enschede haar traditionele adventsconcert. Gasten zijn Anouk Snellink zang en Rob Huberts op Orgel.

Ontmoetingskerk

Varviksingel 139.

 


 

Algoed Winterfair

Zondag 16 december 12.00-18.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor algoed winterfair

Op zondag 16 december zal er op Landgoed AlGoed weer een gezellige intieme winterfair worden gehouden. Voor de laatste kerstinkopen zijn er verkoopstands met mooie zelfgemaakte spulletjes, gezondheidsproducten, wierook, kleding en meer. Je kunt heerlijk genieten van de glühwein, taarten, lekkere hapjes, snert en andere lekkernijen. Daarnaast zijn optredens van verschillende artiesten en er is een sfeervolle winterwandeling. Uiteraard zal de midwinterhoornblazer ook niet ontbreken. Voor de kinderen: vetbolletjes-maken voor de vogels, broodjes bakken bij het kampvuur, tekenen etc.

Landgoed AlGoed

Burgemeester Stroinkstraat 441

Entree gratis

 


 

Psychometrie door Erna Rensen

Maandag 17 december 20.00 uur

Erna verzorgt een psychometrie-avond voor Inner Circle. Waarnemingen aan de hand van foto’s en voorwerpen van jezelf of overledenen.

Locatie: Speeltuin Voortsweg, Voortsweg 225, 7523 CE te Enschede

Tijd: 20.00 uur – 22.30 uur. Welkom vanaf 19.45 uur

Meer informatie: www.ernarensen.com/psychometrie

 


 

Joris’ Kerstboomdiner Resto van Harte – De Roef

Dinsdag 18 december 17.30-21.00 uur

Reserveren:

Martine Zwarteveen, Restomanager
m.zwarteveen@restovanharte.nl
Tel. 06 24236438

Reserveren kan tot: 12.30 op de dag van uw komst

De Roef Pastoor Geertmanstraat 17

 


 

Shantykoor in de Bibliotheek

Donderdag 20 december 10.15 uur.

Gerelateerde afbeelding

Shantykoor Wrakhout treedt donderdag 20 december voor het eerst op in de nieuwe outfits. Om 10.15 uur treedt het koor onder leiding van Jan Gerard op in de bieb aan de Pijpenstraat. Er komen zeemansliederen uit alle windstreken voorbij. Ook worden er kerstnummers ten gehore gebracht, waarbij de kerstmuts opgaat.

Bibliotheek Enschede

Pijpenstraat 15

Toegang gratis.

 


 

Joris’ Kerstboomdiner Resto van Harte – Speeltuin Stadsveld

Donderdag  20 december 16.30-21.30 uur

Reserveren:

Martine Zwarteveen, Restomanager
m.zwarteveen@restovanharte.nl
Tel. 06 24236438

Reserveren kan tot: 12.30 op de dag van uw komst.

Speeltuin Stadsveld
Plataanstraat 50
7545 MN Enschede

 


 

Kerstconcert ArtEZ Conservatorium

Donderdag 20 december 12.30-13.45 uur

Het wekelijkse lunchconcert van het ArtEZ Conservatorium staat vandaag in het teken van Kerstmis. Op het programma staat ‘A Ceremony of Carols’ van Benjamin Britten, uitgevoerd door de ArtEZ Koorklas o.l.v. Frank Deiman. Daarnaast zingt het ArtEZ Popkoor o.l.v. André Bijleveld een aantal kerstklassiekers. Twee klassieke ensembles maken dit sfeervolle concert compleet. Iedereen is van harte welkom om dit concert bij te wonen. De toegang is zoals gebruikelijk gratis.

Sint Jozefkerk

Oldenzaalsestraat 115

Toegang gratis.

 


 

STADSHERBERG ENSCHEDE

20, 21 22 en 23 december

In de dagen voor Kerst wordt de Burgerzaal van het Enschedese Stadhuis omgetoverd in een Stadsherberg voor alle inwoners van en bezoekers aan Enschede.

Afbeeldingsresultaat voor stadsherberg enschede

Op deze dagen kan het publiek aanschuiven aan lange tafels; voor een praatje, een hapje en een programma vol cultuur. Van muzikale en theatrale optredens, mooie verhalen en creatieve workshops die passen bij de winter, de Kerst, de donkere dagen en bij het oude en nieuwe jaar. Professionals en amateurs uit de kunst en cultuur laten zich zien en horen en brengen het publiek op hun geheel eigen manier in de winter- en feestdagensfeer. Mensen van jong tot oud, met verschillende wortels en met allerlei verschillende interesses komen op de Stadsherberg af: gezinnen, vrienden, collega’s, maar ook eenlingen die in de huiskamer met een kopje chocomel of glühwein genieten van de vele optredens of meedoen aan de workshops. De Stadsherberg brengt mensen samen. Omdat het fijn is om in de koudere donkere dagen bij elkaar te kruipen, samen te genieten van muziek, creatief bezig te zijn én een kopje soep te eten ondertussen luisterend naar het dagelijkse soepverhaal. De locatie is een bijzondere… de Burgerzaal van het Stadhuis: het hart van de stad. “Daar waar de burgemeester woont”, zeiden eerdere kleine bezoekers.

donderdag 20 december 2018 | 17:00 – 21:00

vrijdag 21 december 2018 | 13:00 – 21:00

zaterdag 22 december 2018 | 13:00 – 18:00

zondag 23 december 2018 | 13:00 – 18:00

Stadhuis

Langestraat 24

Toegang gratis.

 


 

The Christmas Night

Donderdag 20 t/m zaterdag 22 december 20.00 uur

Een bijzonder feestelijke belevenis in de stijl van Night of the Proms. Swingende gospelmuziek, warmbloedige kerstklassiekers en verbroederende samenzang.  Laat u in de watten leggen door Ruben Hein, Kris Berry, het Orkest van het Oosten, het ZO! Gospel Choir, Nicolas Mansfield en vele andere: de kwaliteit druipt er als kerstkaarsenvet van af! De ‘Night of the Proms van het Oosten’ is alweer aan de vierde editie toe.

Opnieuw staan het ZO! Gospel Choir en het Orkest van het Oosten borg voor een feestelijke, muzikale avond in kerstsfeer. Ruben Hein, winnaar van een Edison, is onder andere bekend van het televisieprogramma Linda’s Zomerweek en heeft inmiddels zijn eigen theatertournee. Zangeres Kris Berry werd eerder dit jaar door jazzlegende Gregory Porter als het nieuwe jazztalent bestempeld.

Wilminktheater Holland Casino Zaal

Wenninkgaarde 40-42

Toegang:

2e rang: 30,00

1e rang: 35,00

Toprang: 57,50

 


 

Goedgevulde dienst voor ongelovigen – Begin van de Winter

Door Magda Nije Bijvank en anderen. Vrijdag 21 december 20.30 uur

Vervolg van de succesvolle eerste reeks Diensten voor ongelovigen, waarin theatermaker Magda Nij Bijvank met tal van gasten, band en koor elk nieuw jaargetijde op gepaste wijze aftrapt. Tijdens deze eigenzinnige dienst voor ongelovigen én gelovigen staan diverse bekende en minder bekende gasten stil bij grote en kleine levensthema’s. Bekende gasten lezen gedichten en teksten voor, een swingend koor zingt pop, soul en traditionals en er is muziek van topmuzikanten. Diversiteit en verbondenheid, inspiratie en relativering vormen de uitgangspunten voor deze bijzondere dienst. Het is een boost in roerige tijden, met aandacht voor de wisseling van het seizoen en muziek, zang, poëzie, filosofie, natuur en literatuur. Een avond waarin je wordt gevoed, gescherpt en geïnspireerd, met een schaterlach en ontroering. Een avond van verstilling, maar ook van uitbundig meezingen. Maak het mee!

Concordia Film Theater

Oude Markt 15

Entree: € 15,-

 


 

Weihnachtsoratorium. Orkest van het Oosten en Consensus Vocalis

Vrijdag 21 december 19.30 uur

Bezinnen en tot rust komen met Bachs Weihnachtsoratorium. Dat met kerst het Weihnachtsoratorium wordt opgevoerd, is voor veel mensen niet meer dan logisch. De muziek die Bach schreef voor de kerstperiode maakt het jaar compleet. Voorgaande jaren werd het Weihnachtsoratorium uitgevoerd in het Muziekcentrum, nu voor het eerst in de St. Jacobuskerk in Enschede.

Laat de geniale kracht van Bachs muziek u meevoeren naar een heerlijke staat van bezieling en bezinning. Put kracht, troost en inspiratie. Of geniet gewoon henig an van de prachtige koorklanken en de ontroerende stemmen van de 4 solisten.   In tegenstelling tot veel uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium in andere steden, wordt in deze uitvoering het complete werk uitgevoerd, dat wil zeggen de cantates 1 t/m 6 die Bach oorspronkelijk schreef voor de zes feestdagen in de kerstperiode 1734-1735.

Jacobuskerk

Langestraat 51

Kaarten € 35,-

Toprang € 50,-

 


 

Kerstconcert Politiekoor Twente en Twentse Politiekapel

Vrijdag 21 december 20.00 uur

Al meer dan 25 jaar organiseren de Twentse Politiekapel en het Politiekoor Twente gezamenlijk  dit kerstconcert voor de samenleving in Twente. Tijdens het concert is er gelegenheid tot samenzang. De nieuwe districtchef van politie Twente, Karlijn Baalman, zal in het concert een kerstboodschap spreken. Als solist zal Robin Loff, op klarinet en basklarinet, zijn medewerking aan dit concert verlenen. Tijdens dit kerstconcert zal hij met de Twentse Politiekapel soleren en ook een optreden van koor en orkest begeleiden.

Ontmoetingskerk

Varviksingel 139

Toegang gratis.

 


 

Volkskerstzang

Zaterdag 22 december 16.30-17.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor volkskerstzang enschede

Het jaar loopt weer ten einde en dat betekent dat de Stichting Volkskerstzang volop bezig is met het organiseren van de jaarlijkse Volkskerstzang in Enschede. Wij nodigen u van harte uit om op 22 december om 16.30 uur samen voor de 60ste keer de bekende kerstliederen te zingen in de sfeervolle Jacobuskerk aan de Oude Markt. Traditiegetrouw zullen de midwinterhoornblazers uit Lonneker de aloude winterroep van ons Twentse land laten klinken, waarna wij de samenzang starten binnen speelt het Muziekkorps van het Leger des Heils o.l.v. Wim Ranselaar. en Verder werken dit jaar mee:Mezzosopraan Annelies Lam; Binnenstads Jongerenkoor o.l.v. Eline Harbers; Pianobegeleiding: Margreet Wilmer; Politiekoor Twente o.l.v. Tim de Man; Declamatie: Yasmin Haider-Khala; de deuren gaan om 16 uur open.

Jacobuskerk

Oude Markt 1

Entree: Vrije gift.

 


 

Twentse Midwinterhoorn Wandeling

Zondag 23 december 10.30-14.00 uur

Kom en doe mee met de enige echte Twentse Midwinterhoornwandeling. De enige echte Twentse Midwinterhoornwandeling heet zo omdat deze wandeling al meer dan 40 jaar door de buurtschappen in Twente georganiseerd wordt. Elk jaar is een ander buurtschap aan de beurt om de wandeling te organiseren.

Tijdens deze wandeling ziet u het mooie Twentse winterlandschap in combinatie met de bijzondere eeuwenoude traditie van het midwinterhoornblazen. Deze traditie is waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de Germanen en is als traditie erkend door de Unesco. Dit jaar laten wij in Lonneker het mooie Twentse landschap en het bijzondere gebruik zien aan de wandelaars tijdens de midwinterhoornwandeling op 23 december 2018.

http://www.lonnkebloazers.nl/midwinterhoornwandeling.htm

Zien we u dan? Gratis parkeren op locatie van het vliegveld Twenthe. Tevens vertrekpunt.

Vliegveld Twenthe

Deelname gratis.

Kijk voor meer optredens op http://www.lonnkebloazers.nl/activiteiten.htm

Afbeeldingsresultaat voor midwinterhoorn wandeling

 


 

Pluk de Straat – Wintereditie – Walstraat

Zondag 23 december 15.00-20.00 uur

Tijdens Pluk de straat kan iedereen proeven bij de diverse ondernemers in de Walstraat in Enschede. Dit evenement vindt plaats in het kader van Winter Wonderland. De Walstraat heeft de laatste jaren een zichtbare groei meegemaakt dankzij samenwerking tussen de ondernemers. Pluk de straat is daar een voorbeeld van. Geniet van live muziek, heerlijke gerechten, drankjes, warmte, de diversiteit en vooral van de gezelligheid. Natuurlijk is de kerstman ook aanwezig. De artiesten: Marij en Anne, Kerstkoor, Straat-theater.

Deelnemers en gerechten:

•De kleine Bistro
•De Basis
•Stonewall
•Mrs Brown
•Mazza
•Mood bar
Drankje:” ‘t Appeltaartje” een mini drankje waar je heerlijk warm van wordt
•Bistro Dreams
Gerecht: “Winterse stamppotje met huisgemaakte gehaktbal of rookworst”
•Lovely local
Gerecht: “Broodje stoof”
•Ons eten en drinken
•Het licht atelier
•Het Hooge huys

Walstraat Enschede

Toegang gratis.

 


 

Kerstmiddag

Maandag 24 december 12.00-19.00 uur

Begin de feestdagen gezellig  tijdens Kerstmiddag in de binnenstad van Enschede. Vanaf het begin van de middag op 24 december kun je alvast beginnen met het vieren van de kerst. Op de Oude Markt is het de dag voor kerst altijd gezellig druk, bij de meeste café’s, restaurants en bars staan de deuren open voor een hapje en een drankje. Daarnaast zijn ook alle kledingwinkels geopend. Verschillende horecagelegenheden zullen hun terras uitbreiden met verwarmde tenten zodat niemand het koud hoeft te krijgen.

Binnenstad – Oude Markt

Afbeeldingsresultaat voor kerstboom

 


 

Twente Wild Tour 2018

Tot 15 december

Verrassend culinair evenement in Twente, waarbij Twentenaren en toeristen twee maanden lang kunnen genieten van mooie wild activiteiten en tongstrelende Twentse herfstheerlijkheden door heel Twente.
In het wildseizoen vanaf 15 oktober kunnen zowel toeristen als Twentenaren twee maanden lang culinair en cultureel genieten van vele activiteiten op het gebied van wild & gevogelte in Twente.
De organisatie hiervan is in handen van JR Wijn en Spijs te Delden. De activiteiten variëren van wildproeverijen, diners, St Hubertus – en St Maartensgans vieringen, streekmarkten, slipjachten, valkenjachten, Buitenplaatsconcerten, fiets – en wandeltochten, bezichtigingen van Kastelen en Landhuizen, workshops en masterclasses in relatie tot het wild. In samenwerking met hoteliers, restaurateurs, wijnkopers, ambachtelijke slagers, poeliers en andere partijen op het gebied van Kunst, Cultuur, Historie en Toerisme in heel Twente zijn er activiteiten uitgedacht en ontwikkeld voor Twentenaren en toeristen.

Kijk voor meer informatie op de website www.twentewildtour.nl

 


 

Foto-expositie – Dichtbij dementie

Tot 22 december 12.30-17.00 uur

Ontroerende foto-expositie over dementie. Fotogalerie Objektief nodigt je uit voor een tentoonstelling van het werk van kunstenaar en fotograaf Anne ten Ham. De opening zal plaatsvinden op zondag 11 november 2018 om 16.00 uur. “Het kan mij ontroeren te zien hoe demente mensen op kunnen gaan in schijnbaar betekenisloze handelingen, die niettemin kortstondig grip geven op een verwarrende werkelijkheid”, aldus Anne ten Ham naar aanleiding van de foto’s die zij gedurende meerdere jaren maakte als verzorgende IG in een kleinschalig verzorgingshuis. Ondanks het feit dat deze foto’s niets verhullen van de (soms confronterende) werkelijkheid van het leven met dementie, laten zij ook zien dat er nieuwe betekenissen ontstaan, niet alleen voor de getroffene zelf, maar ook voor geliefden, vrienden en verzorgers. De fotoserie ‘dichtbij dementie’ is een uitnodiging aan bezoekers om oog te krijgen voor deze betekenissen.

Fotogalerie Objektief

Walstraat 33

www.fotogalerie-objektief.nl 

 


 

Expositie De Tijdelijke Textieldrukkerij

Tot  31 december 2018 | 11:00 – 17:00

De Tijdelijke Textieldrukkerij is een expositie over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken.

In samenwerking met de Textiel Factory Amsterdam toont de MuseumFabriek ontwerpen van kunstenaars met stukken uit eigen collectie. Oude ambachten en de allernieuwste technieken smelten samen. In een nieuw ingerichte, professionele MakerSpace kan iedereen aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Iedereen wordt uitgenodigd om zelf te bedenken, ontwerpen en maken.
Een deel van het museum transformeert vanaf 6 oktober 2018 tot De Tijdelijke Textieldrukkerij. Oude ambachten en de allernieuwste technieken smelten hier samen. In een nieuw ingerichte, professionele MakerSpace kan iedereen aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Bezoekers worden uitgenodigd om zelf te bedenken, ontwerpen en maken.
De Tijdelijke Textieldrukkerij is een expositie over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken. In samenwerking met de Textiel Factorij Amsterdam toont de MuseumFabriek ontwerpen van kunstenaars met stukken uit eigen collectie.
Inspiratie is er volop – de makerspace wordt omgeven door een tentoonstelling waarbij nieuw werk van tien bekende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers te zien is. Zij reisden naar India waar ze samen met Indiase ambachtslieden de oude tradities en nieuwe technische mogelijkheden van textiel onderzochten. Voor hun nieuwe werk lieten ze zich inspireren door de unieke textielcollectie van De Museumfabriek.
De Textielfactorij

De Textiel Factorij is een researchproject gebaseerd op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond er een levendige handel in Indiase sits: katoen beschilderd met veelkleurige patronen. Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten in India samen met eeuwenoude technieken en hebben daarmee een hedendaagse invulling gegeven aan deze cross-culturele uitwisseling. Het resultaat: nieuwe ontwerpen die een wisselwerking laten zien tussen ambacht, ontwerp, kleedgedrag en beeldtaal in India en Nederland, in heden en verleden. De Textiel Factorij bevordert duurzame kennisuitwisseling en draagt bij aan de instandhouding van het gedeeld cultureel erfgoed.

• Entree € 8.50
De MuseumFabriek
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede
www.demuseumfabriek.nl
info@demuseumfabriek.nl

 


Overige tijden


 

Gratis bloeddrukmeting

Elke eerste woensdag van de maand 10.00-15.00 uur

De bloeddruk is een duidelijke graadmeter om te checken hoe gezond het lichaam is. Vegro organiseert daarom iedere eerste woensdag van de maand gratis bloeddrukmetingen.

Vegro

Boulevard 1945-335

Toegang gratis.

 


 

Ich bin ein Berliner

De tentoonstelling Ich Bin ein Berliner, die tegelijk is geopend met het nieuwe Museum No Hero, toont kunst uit de Duitse hoofdstad uit de periode ca. 1977-2017.

De stad Berlijn is een levend organisme dat voortdurend transformeert. De inwoners vormen de stad, maar de stad vormt op zijn beurt de mensen die er wonen. De tentoonstelling ‘Ich bin ein Berliner’ toont de stad door de ogen van een selectie kunstenaars die de laatst vijftig jaar onderdeel zijn geweest van dit organisme, zoals Rainer Fetting, Elvira Bach, Salomé en Luciano Castelli. Zij worden tot de neo-expressionisten of Nieuwe Wilden gerekend. Het persoonlijke verhaal van deze kunstenaars vormt de rode draad van de tentoonstelling.

Over Museum No Hero
Op 15 april 2018 heeft een nieuw kunstmuseum zijn deuren geopend: Museum No Hero. Dit museum is gevestigd in een mooi historisch pand in Delden, omgeven door een prachtige tuin. In het gebouw vind je een Museumwinkel en een restaurant.

Negen tentoonstellingszalen – gevuld met een prachtige selectie schilderijen, sculpturen, meubels en een enkele klok – tonen je een beknopt overzicht van vijf eeuwen internationale kunstgeschiedenis.

Wanneer

 • t/m 7 februari 2019
  • elke woensdag | 11:00 – 17:00uur
  • elke donderdag | 11:00 – 17:00uur
  • elke vrijdag | 11:00 – 17:00uur
  • elke zaterdag | 11:00 – 17:00uur
  • elke zondag | 11:00 – 17:00uur

Locatie

Museum No Hero

Hengelosestraat 2, 7491BR Delden

info@museumnohero.nl

www.facebook.com/museumnohero/

 


 

Het menselijk leven in negen episodes

De nieuwe collectiepresentatie van Rijksmuseum Twenthe, met als centrale thema ‘de menselijke conditie’. Op 22 juni 2018 opent in RMT de nieuwe én vernieuwende collectiepresentatie Ars longa, vita brevis. Het museum heeft negen hedendaagse kunstenaars gevraagd om ieder een eigen zaal samen te stellen waarin zij hun eigen werk combineren met een keuze uit de RMT-collectie. Alle kunstenaars reflecteren op het centrale thema ‘la condition humaine’. Het resultaat bestaat uit negen zeer uiteenlopende zalen met verrassende combinaties van kunstwerken, waarin steeds een ander aspect van de tweeslachtigheid van het bestaan wordt belicht. Deelnemende kunstenaars: Maar liefst negen kunstenaars hebben in het kader van Ars longa, vita brevis een kabinet samengesteld. Naast Peter Zegveld (1951) en Silvia B. (1963) zijn dat Bart Hess (1984), L.A. Raeven (1971), Berend Strik (1960), Philip Vermeulen (1986), Anne Wenzel (1972), Karin Arink (1967) en Armando (1929).

Te zien  t/m  22 juni 2021

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129

Entree: € 12,50

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.