Tips voor de

komende tijd

Elke donderdag nieuwe tips!

.

00

00


JUNI


00

00

FEESTWEEK LONNEKER

13 t/m 16 juni – Dorpsplein Lonneker

Afbeeldingsresultaat voor FEESTWEEK LONNEKER

In 2019 is het volgens de traditie weer tijd voor een nieuwe editie van het populaire dorpsfeest in Lonneker. De week na Pinksteren, van 13 t/m 16 juni 2019, organiseert Vereniging Koninginnedag Lonneker de kermis en activiteiten voor jong en oud. Zoals je gewend bent, zijn alle festiviteiten gesitueerd in en rondom de feesttent op het dorpsplein van Lonneker. Vaste onderdelen zoals de playbackshow, de pubquiz, Lonneker Preuft, workshops, de feestavond op zaterdagavond en de Lonneker Biergarten op zondag zullen hierbij natuurlijk niet ontbreken. De kermis vindt plaats van 13 t/m 16 juni op het kerkplein.


00

Stanza

Vrijdag 14 juni om 20:00 uur – gratis

Afbeeldingsresultaat voor stanza willem wilmink
Vrijdag 14 juni om 20:00 uur verzorgt de band Stanza een muzikaal programma rond Willem Wilmink op het Willem Wilminkplein, Enschede toegang gratis.

Na succesvolle programma’s als Liederen van Bram Vermeulen en Belgische Helden brengen de mannen van Stanza nu een ode aan Willem Wilmink. Enkele jaren geleden besloten Erik van Dijck en Jos van Oorschot van STANZA om met het dichtwerk en de liedteksten van Wilmink aan de slag te gaan. De verhalen voor kinderen en die over zijn oorlogsverleden, protestliederen en uiteraard veel krachtige poëzie over de liefde werden opnieuw gearrangeerd. Eerder getoonzette poëzie, zoals het onvolprezen holocaustgedicht Ben Ali Bibi, werd door STANZA opnieuw van gepaste muziek voorzien. “Of ze nu bedoeld zijn om te zingen of te declameren, alle teksten van Willem Wilmink zijn ideale liedteksten, ritmisch lopen ze als een trein, inhoudelijk bestrijken ze het hele emotiepalet. Het lukte Willem Wilmink om tegelijkertijd verwondering, vertedering, lust en vrolijkheid op te roepen”, aldus zanger en gitarist Jos van Oorschot.


00

v00

Food Truck Festival TREK

Vrijdag 14 t/m zondag  16 juni – 12.00-23.00 uur

Gerelateerde afbeelding

Tijdens het Food Truck Festival TREK wordt het Volkspark in Enschede, van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant. Het park staat deze dagen in het teken van lekker eten, live muziek en theater! Het festival is gratis te bezoeken. Maak een smakelijke ontdekkingsreis door het ruime aanbod streetfood. Neem plaats aan de Chef’sTable in één van de mobiele food trucks, proef verrassende ingrediënten of waag je aan de smaakvol bereide nieuwe gerechten. Van sushi tot Surinaams van vega tot burgers; de smaakpapillen worden een weekend lang getrakteerd. Je kunt je dorst uitgebreid lessen bij de cocktailbar, de uitgebreide wijnbar met een heerlijk terras of de speciaalbier bus.Bijzondere acts van jonge theatermakers en intieme live performances maken een bezoek aan TREK compleet. Muzikaal talent en kleinkunstenaars krijgen de kans om op de bühne van mijn BurgeRmeesterkamer de sterren van de hemel te spelen en door te breken in eigen stad en land. Een theaterkaravaan trekt door het park om jullie te vermaken en oude kermisklassiekers zorgen voor het grootste plezier. Zodra de avond valt wordt de dag dansend afgesloten met de beste funk, soul en dance hits uit de eighties.


00

Slootjesmiddag 2019

Zaterdag 15 juni is er in Enschede een slootjesmiddag. 
13.00-15.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor slootjesmiddag enschede

Landschapstuin Eschmarke, Enschede hoek Keppelerdijk/Citroenvlinder (westelijk van huis aan Keppelerdijk 244, 7534 LH Enschede)

Kosten: € 1,50 per gezin voor o.a. routebeschrijving met opdrachten, zoekkaart en aandenken na afloop.

IVN-Enschede heeft voor kinderen en hun (o)pa’s en (o)ma’s een leuke, leerzame en spannende activiteit in petto!
Er zijn twee waterspeurtochten:
1. Voor kinderen tot ca. 10 jaar in de landschapstuin.
2. VoJe komt van alles te weten over wat er bloeit en leeft langs het water en we hebben schepnetjes en emmers om waterdiertjes te vangen. Met behulp van zoekkaarten proberen we er achter te komen wat voor diertjes en planten we gevonden hebben. Met een vergrootglas kun je ze nog beter zien!or oudere kinderen wat verder weg en met behulp van de smartphone. Je mag natuurlijk ook je eigen schepnetje en loeppotje meebrengen. Laarzen en kleding die vies mogen worden aanbevolen!


00

Open dag bij Lumen

Zaterdag 15 juni vanaf 11.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Open dag bij Lumen

Activiteiten, workshops en braderie tijdens de open dag bij Lumen Zaterdag 15 juni bij wijkvoorziening Lumen Velveweg 54 vanaf 11.00 uur

Van onderwijs tot fysiotherapie en van een buurthuis tot logopedie. Achter de deuren van wijkvoorziening Lumen aan de Velveweg speelt zich ontzettend veel af. Nieuwsgierig? Neem dan zaterdag 15 juni een kijkje tijdens de open dag. Er zijn die dag activiteiten voor jong en oud en er is een gezellige braderie.

Kijkje achter de schermen: Maak kennis met Katholieke Basisschool De Kubus, OBS De Uitvinding en kinderopvang?Columbus Junior. Of neem een kijkje achter de schermen bij? FITclinic Fysiotherapie, het Twentsch Logopediecentrum? of Buurtkamer De Vleeschhouwerij.


00

Kofferbakmarkt

Zaterdag 15 juni – 9.00-16.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Kofferbakmarkt buurse
Op zaterdag 15 juni 2019 is er een kofferbakverkoop in Buurse. Verkoop van 2e hands goederen uit, vanaf en op een kleedje voor de auto!
Locatie: Ter Huurne Hollandmarkt,

Alsteedseweg 64,

7481 RZ, Buurse (Gemeente Haaksbergen)


00

Open dag Modelbouw Vereniging Twente

Zaterdag 15 juni 10:00-17:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Open dag Modelbouw Vereniging Twente

Modelbouwvereniging Twente houdt haar jaarlijkse open dag.

Iedereen die houdt van modelbouw en techniek is van harte welkom. De leden van Modelbouw Vereniging Twente en gastdeelnemers laten graag hun werkstukken zien. Naast stoom- en elektrische treinen kunt u ook stoommachines, boten, heteluchtmotoren en diverse andere werkstukken bewonderen. Kinderen kunnen meerijden met de diverse treinen of varen met speciale modelboten.

U bent tussen 10.00 en 17.00 van harte welkom aan de Beltrumbrink 52a (naast Polböske) te Enschede. Toegang is gratis


00

Open Tuindagen Beckelo (tussen Boekelo en Beckum)

Zaterdag 15 en zondag 16 juni van 10.00 tot 17.00

Afbeeldingsresultaat voor Open Tuindagen Beckelo

Liefhebbers van alles wat groeit en bloeit zijn van harte welkom in Tuin Beckelo aan de Beckumerstraat 460 tussen Beckum en Boekelo. Op liefst 2400 vierkante meter zijn een siergrassentuin, moestuin en een veelheid aan planten, struiken en bomen te bewonderen. Op kleur ingerichte borders zorgen letterlijk en figuurlijk voor een fraaie omlijsting, net als de schilderijen van Joke de Hullu. Her en der kunnen bezoekers plaatsnemen om in alle rust van al het moois te genieten.

Beckumerstraat 460


00

Kunstmarkt Tuindorp Hengelo

Zondag 16 juni 12.00-17.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Kunstmarkt Tuindorp Hengelo
Zondag 16 juni tonen ruim 150 kunstenaars hun werken weer rond de Tuindorpvijver. Er is een gezellig terras ingericht en er is veel muziek en theater. 12.00 tot 17.00 uur waar: Tuindorpbad, Hengelo

Uniek aan de kunstmarkt is de ruimte voor kunst. In vele opzichten. Ruimte voor kunst die dicht bij iedereen staat. Door de vele verschillende technieken die zijn te bewonderen en doordat de kunst betaalbaar is. Bovendien is de kunstmarkt vrij toegankelijk, waardoor het een laagdrempelig evenement is waar iedereen op zijn gemak naar de tentoongestelde werken kan komen kijken.


00

OPEN DAG VIERMARKEN

Zondag 16 juni van 12:00 tot 17:00 – toegang gratis

Afbeeldingsresultaat voor OPEN DAG VIERMARKEN

Tijdens de open dag van de Viermarken is er van alles te beleven voor jong en oud! We willen ze zoveel mogelijk mensen laten zien wat ze nou eigenlijk allemaal doen. Er is voor iedereen wel iets te doen. Ze hebben mooie wandelroutes opgezet, je kunt meedoen aan een aantal leuke workshops (denk aan broodvlechten en houtoven), ze hebben streek- en biologische (eigen) producten en er zijn daarnaast vele andere kraampjes met mooie producten. Ook voor de kids is er van alles te doen én de theeschenkerij De Oldenhof is geopend.


00

CARS AND COFFEE TWENTE

Zondag 16 juni van 10:00 tot 15:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor CARS AND COFFEE TWENTE

FC Twente – De Grolsch Veste, entree gratis.

entree auto € 15,-

Wat Cars and Coffee Twente onderscheidt van andere Cars and Coffees of auto-events, is dat vrijwel iedereen met zijn of haar bijzondere auto welkom is. Dus niet alléén klassiekers of dure supercars, maar juist alles door elkaar. Kijk dan ook niet gek op als je bijvoorbeeld een Kever naast een Lamborghini ziet staan, of een oude Amerikaanse Pickup naast een Toyota Supra. Ben je niet in het bezit van een auto die aan de criteria voldoet maar wil je toch genieten van al het moois wat er staat, wees welkom! Er is een bezoekersparkeerplaats en ze nodigen je uit om onder het genot van een bak goede koffie te genieten van al het moois wat aanwezig is. Je leert nieuwe autoliefhebbers kennen, doet inspiratie op en voor wie dat wil kunnen er onvergetelijke ritjes door het prachtige Twentse landschap gereden worden. Er is een kleine bijdrage van €15 per auto.


00

Teckelwandeling

Zondag 16 juni – 14.00 uur, verzamelen vanaf 13.30 uur.

Afbeeldingsresultaat voor Teckelwandeling lutte
Doe zondag 16 juni met je teckel mee aan de teckelwandeling in De Lutte en geniet van de route langs de Dinkel.

De wandeling gaat door de omgeving van De Lutte, waarbij de Dinkel de rode draad is. Onderweg zijn er enkele pauzes en om ongeveer 16.00 uur eindigt de route weer bij Florilympha. De lengte van de wandeling is ca. 4 km. Consumpties zijn voor eigen rekening!
Kijk op de website van de Ned. Teckel Club of op facebook voor actuele informatie. Ook kun je via regiotwente@teckelclub.nl contact opnemen.

Startlocatie: Restaurant Florilympha Deelname: Gratis

————-


00

Johan Derksen Keeps the Blues Alive

Donderdag 20 juni – 20:30 – 23:00

Afbeeldingsresultaat voor Johan Derksen Keeps the Blues Alive

Komt u met de auto dan parkeert u uw auto (gratis) het beste bij de sportvelden en het zwembad. Het adres is: Bookholtlaan 11 in Losser.

Na de succesvolle theatershow Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop, die in meer dan honderd theaters is gespeeld, komt de flamboyante tv-persoonlijkheid met een nieuw programma over zijn passie: de blues. Om de blues niet verloren te laten gaan, heeft Derksen de beste Nederlandse blues vocalisten en -muzikanten gemobiliseerd. Naast de Haagse band ‘The Clarks’ voegt Derksen de volgende namen toe aan zijn line-up: A.J. Plug, Kat Riggins, Erwin Java, Roel Spanjers, Theo van Es, Michel van Dijk en Big Pete.
Voor dit muzikale feest hebben we zowel Staan- als zitplaatsen beschikbaar in ons theater.

Openluchttheater Brilmansdennen Gildehauserweg 27
7581 PE Losser.

Kaarten kosten € 23,50 in de voorverkoop en zijn tevens verkrijgbaar bij Primera Marcel in Losser. Kaarten aan de kassa kosten € 26,00.


00

OPEN ATELIERDAG – Kottendijk 110b

Zondag 23 juni – 12.00-15.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor OPEN ATELIERDAG - Kottendijk

Op zondag 23 juni 2019 zetten de kunstenaars de deuren van hun ateliers voor u open. Tussen 12:00 en 15:00 uur kunt u binnenlopen en rondkijken op hun werkplek. Zij geven daar uitleg over hun werkwijze, activiteiten en plannen voor het komende seizoen. En natuurlijk is er kunst te koop.

Van 15:00 tot 17:15 uur worden twee workshopseries gegeven voor €15,- per serie:

Serie 1: dieren tekenen met oliepastel op zwart papier, verf maken met ei en innerlijk portret in woord en beeld.

Serie 2: schilderen met de roller, schilderen met textiel en monoprint.

U bent van harte welkom bij Adrienne van Wartum, Anne Huizing, Aiwa Froeling, Bregje Lulofs, Ernst Varkevisser, Etta Maduro, Eva Meijer, Femke Kloppenburg, Fiona Rijpkema, Fiona Weide, Janina Stopperka, Katinka Hamming, René Völker, Sandra Frölich en Tamar Meijer.

Locatie: Kottendijk 110B, 7522 BV Enschede

———


00

HANNA VAN HENDRIK

5 juni t/m 21 juli Vliegveld Twenthe

Afbeeldingsresultaat voor HANNA VAN HENDRIK

Eventlocatie Vliegveldweg 345

Voor datum en tijden zie website: https://hannavanhendrik.nl/
Middagvoorstelling: € 57.50,

avondvoorstelling: € 62.50

Kaartprijs is inclusief een maaltijd , die bestaat uit een assortiment van (streek) gerechten. Daarom is het terrein 1.5 uur voor aanvang van de voorstelling open.

00

Kom en geniet van een avondvullend spektakel met eten en drinken.
Een groots theaterspektakel op Vliegveld Twenthe in juni en juli. Hanna van Hendrik is een groots theaterspektakel. Uitgevoerd door acht acteurs, dertig figuranten, een vierkoppige live band (Her Majesty) een zangkoor, tien ballerina’s, vier motorcrossers en zeven koeien!
In Hanna van Hendrik zijn we gedurende drie seizoenen deelgenoot van het leven van boerin Hanna. We volgen haar gevecht om de verkoop van de boerderij, al drie generaties familiebezit, tegen te houden. Het zijn de tumultueuze jaren zeventig. overal nemen burgers het heft in eigen hand. Tradities worden overboord gegooid of juist fel verdedigd. Het is de bloeitijd van actiegroepen en ook de Twentse boeren in Tubbergen komen in opstand. Hun protest in ’71 tegen de ruilverkaveling is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis. Door de dreigende verkoop van de boerderij komt het verleden van Hanna tot leven. We zijn getuige op haar bruiloft met de Limburgse vreemdeling Hendrik. We schuiven aan in de boerderij waar de kinderen worden geboren en nieuwe landbouwmachines worden gekocht. We staan op het erf waar haar zoon met zijn crossmotor scheurt en haar dochter zich afzet tegen de kleinheid van het bestaan en droomt van de grote wereld. We zitten vooraan als Hanna wordt benoemd tot woordvoerster voor de protesterende boeren. We zijn aanwezig bij de protesten waar alles uit de hand loopt. We delen Hanna’s verdriet als haar grote liefde Hendrik verongelukt. En we staan naast haar als uiteindelijk wordt besloten wat er met de boerderij en de koeien gaat gebeuren. Kan Hanna haar nieuwe toekomst omarmen of houdt ze vast aan haar verleden? Hanna van Hendrik is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, zelf geboren en opgegroeid in Twente. Een eerbetoon aan de veerkracht van de boerengemeenschap van haar jeugd en een familiekroniek ineen. Gesproken in Twents dialect en Nederlands.


00

EXPO Chinese Schilderkunst

donderdag 2 mei t/m donderdag 20 juni

Afbeeldingsresultaat voor Chinese Schilderkunst

Vanaf donderdag 2 mei toont Vrijhof Cultuur schilderijen van Adelaide Lam in de vitrines van gebouw de Spiegel op de Campus van de Universiteit Twente. Chinese schilderkunst is een van de oudste artistieke tradities ter wereld. Deze kunstvorm wordt tot op heden beoefend in China. Ook Adelaide Lam, geboren in Hong Kong (China) en wonend in Enschede, beoefent deze traditionele manier van uiten. De penseelstreken worden zonder aarzeling, snel, trefzeker en vloeiend van beweging op het rijstpapier gezet. Door deze manier van werken ontstaan er geen vlekken op het papier dat namelijk zeer absorberend is. Een techniek die om concentratie vraagt en zoals zij zelf zegt een meditatieve werking kan hebben. Naast de zogenaamde “4 heren” – dat zijn bamboe, Pruimenbloesem, Orchidee, en Chrysant – schildert zij graag landschappen en dieren, vooral vogels en paarden. Meet & Greet Op de eerste dag van deze expositie, donderdag 2 mei, zal kunstenaar Adelaide Lam tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig zijn in de Spiegel.

De expositie is te zien van donderdag 2 mei tot donderdag 20 juni 2019. Plaats : Vitrines gebouw de Spiegel, Drienerlolaan 5, Universiteit Twente.

De Spiegel is op werkdagen geopend van 08.00 tot 18.00 uur. NB In het weekend is de Spiegel gesloten.


00

VIJVERVRIJDAGEN

Vier muzikale vrijdagen in de wijk Roombeek.
21 en 28 juni, 5 en 12 juli van 20 tot 22 uur.

Afbeeldingsresultaat voor VIJVERVRIJDAGEN

Toegang gratis

Roombeek Cultuurpark
U bent van harte welkom op deze 4 muzikale vrijdagen waarbij verschillende talenten (songwriters, bands, koren,etc.) optreden op de vlonder van de vijver aan het Roombeek.
Op de vijvers van de Lasonderbleek, achter De Museumfabriek, in Roombeek kun je ook dit jaar weer volop genieten van muziek tijdens de vijvervrijdagen. Met de Vijvervrijdagen wordt het podium op de vijver benut voor het verbinden van diverse groepen in de samenleving door het gezamenlijk beleven van kunst, cultuur, zang en muziek.

Het programma van 2019:
21 juni – Singer/Songwriter/Road Music – Khalil Toumi en Lauringer
28 juni – Acoustic Pop Music – Limerance
5 juli – Westcoast/Americana – Lovers & Lions en FAICO
12 juli – 60’s & 70’s Pop Music – The Termites


Overige tijden


.


00