Tips voor de

komende tijd

Elke donderdag nieuwe tips!

.

 


JANUARI


00

0

Open les Windows 10 (Senior Web computervraagdagen)

Maandag 20 januari 2020 | 14.00 – 16.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Windows 10

Van maandag 20 januari tot en met vrijdag 24 januari 2020 is er een Open Week in het Leercentrum van SeniorWeb Enschede in de Bibliotheek Enschede.

Het totaaloverzicht aan gratis lessen tijdens de Open Week van SeniorWeb:
Maandag 20 januari: Open les Windows 10 (14.00 tot 16.00 uur)
Dinsdag 21 januari: Fotograferen met smartphone (14.00-16.00 uur)
Woensdag 22 januari: iPad/iPhone café en Android café (14.00-16.00 uur)
Woensdag 22 januari: Open les wenskaarten maken (14.00-16.00 uur)
Woensdag 22 januari: Picasa (14.00-15.00 uur)
Woensdag 22 januari: Veilig digitaal op reis (15.00-16.00 uur)
Woensdag 22 januari: Programmeren met Scratch (14.00-16.00 uur

Centrale Bibliotheek, Pijpenstraat 15 in Enschede


00

Boekenbeurs in Glanerbrug

Vrijdag 24 januari –  18.00-22.00 uur, 

zaterdag 25 en zondag 26 januari 10.00 -17.00 uur 

Gerelateerde afbeelding

Van 24 tot en met 26 januari 2020 vindt de 28-ste editie van de grootste boekenbeurs van Twente plaats! Kom snuffelen tussen de 70.000 boeken in ieder genre dat je maar kunt bedenken. Alle boeken gaan weg voor een klein prijsje en de opbrengst gaat naar het goede doel.

Basisschool de Troubadour

Sonatestraat 44a


00

Muziekbank verkoopt cd’s en lp’s

Zaterdag 25 januari | 11.00 – 16.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Muziekbank verkoopt cd's en lp’s

Zaterdag 25 januari verkoopt de Muziekbank overtollige cd’s.
Er is weer een ruim aanbod aan cd`s in alle genres. Deze keer zijn er flink wat nieuwe toevoegingen in de genres pop, wereld en klassiek.
Veilig digitaal op reis (SeniorWeb computervraagdagen)

Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15 in Enschede


00

L’ORFEO – PREMIÈRE  – Met de Nederlandse Reisopera

Zaterdag 25 januari  – 20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor L'ORFEO – PREMIÈRE

Regisseur Monique Wagemakers tekent voor de regie van deze opera over Orpheus die afdaalt in de onderwereld om zijn geliefde Euridice terug te halen: “Orfeo accepteert zijn verlies niet en doet een ultieme poging om controle over dood te krijgen en zo zijn geluk af te dwingen. De opera bezingt de vergankelijkheid van de mens en de eeuwigheid van de kunst. Het werk opent met een proloog waarin La Musica een loflied aanheft op de buitengewone kracht die haar kunstvorm bezit. Met de verschijning van Apollo in de slotscène zet Monteverdi die stelling nog eens kracht bij. Deze opera toont aan dat muziek bij uitstek de kunstvorm is die direct tot de ziel spreekt en die het vermogen bezit om ons, stervelingen, te laten jubelen of ons troost kan schenken in tijden van verdriet.

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Entree 4e rang € 30.00
Entree 3e rang € 38.50

Entree 2e rang € 50.00

Entree 1e rang € 61.00


00

Lutterzand Literair. Schrijvers aan de Dinkel

Zaterdag 25 januari en zondag 26 januari – 10.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor Lutterzand Literair. Schrijvers aan de Dinkel

Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 vindt de tweede editie van het literatuurfestival Lutterzand Literair, Schrijvers aan de Dinkel plaats. In het wonderschone natuurgebied het Lutterzand, met het fotogenieke riviertje de Dinkel. Meedoen geeft je een ervaring die je niet snel vergeet.
Tijdens Lutterzand Literair ontmoet je bekende schrijvers. Die hun interactieve lezingen in prachtige (erfgoed)locaties in de prachtige natuur van het Lutterzand houden. Op zaterdag wandel je als bezoeker van de ene locatie naar de andere. Dat betekent dat je dit weekend niet ‘op sjiek’ hoeft. Sterker, stevige waterdichte (wandel) schoenen, warme truien en jassen, handschoenen en mutsen/petten worden aangeraden.

Jan Terlouw
Op zondagmorgen gaat Jan Terlouw in gesprek met prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek onder leiding van journalist Marjon Kok. Zij spreken over de huidige actuele thema’s die in deze omgeving dagelijkse kost zijn: voedselproductie (boerderijen) en natuurbehoud. Hoe verhouden deze thema’s zich?

De Landelijke Leesclub Dag
Op zondagmiddag vindt de eerste editie van De Landelijke Leesclub Dag plaats. Je leest vooraf een van de boeken van de schrijvers die meedoen. Die middag ga je met maximaal 15 personen praten over het boek dat je gekozen hebt, net als bij een ‘gewone’ leesclub. Maar… nu is de schrijver erbij! Het aantal plaatsen per schrijver is beperkt, dus wees er snel bij. Want vol is vol.

Arrangementen
Hotels, huisjes, pensions en B&B’s bieden dit weekend een speciaal Lutterzand Literair-arrangement aan. Wil je ook onderdeel zijn van dit bijzondere weekend? Bezoek dan NU de website van het festival. Bestel vanaf 2 december je kaarten en boek je overnachtingen, lunches en diners. Het belooft een unieke ervaring te worden!

€ 15,00 Entreeprijs

Kaarten bestellen

Natuurgebied Lutterzand
Lutterzandweg 16-1, 7587 LH De Lutte


00

WINTERCONCERT SYMFONIA JONG TWENTE
Symfonia Jong Twente & Wibi Soerjadi

Zondag 26 januari – 14.30-17.00 uur 

Afbeeldingsresultaat voor WINTERCONCERT SYMFONIA JONG TWENTE
Met het wonderschone tweede pianoconcert van Sergej Rachmaninov. Symfonia Jong Twente, onder leiding van Alexander Geluk, speelt Finlandia van Sibelius, Sinfonisches Präludium van Mahler/Bruckner en Ouverture “Le Cid” van Massenet. Wibi Soerjadi zal het tweede pianoconcert van Sergej Rachmaninov spelen, dat Rachmaninov schreef na een zware depressie en die hem in één klap wereldberoemd maakte.

Kaarten (volw. € 21,50, student tot 25 jaar € 10,- en jeugd tot 12 jaar
€ 7,50) zijn te koop via www.symfonia.nl

(voorverkoop € 2,50 korting) of aan de kassa op 26 januari.

Wilminktheater en Muziekcentrum


00

ANNIE musical

  • Wo 29 januari 2020, 19:30 uur
  • Do 30 januari 2020, 19:30 uur
  • Vr 31 januari 2020, 19:30 uur
  • Za 1 februari 2020, 15:00 uur
  • Zo 2 februari 2020, 15:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor ANNIE musical

Een musical met het inspirerende levensverhaal van de roodharige heldin als stoer meisje van nu. Deze wereldberoemde musical met hits als ‘Tomorrow’ en ‘It’s a hard knock life’ inspireerde al generaties kinderen en volwassenen.
Nu is Annie terug en ze is sterker dan ooit. Vastbesloten haar ouders terug te vinden, overwint Annie alle tegenslagen en komt met de andere weeskinderen in opstand tegen de gemene Miss Hannigan. Wanneer miljardair Oliver Warbucks Annie helpt in haar zoektocht, krijgt haar leven plotseling een bijzondere wending. Na ruim zeven jaar is deze musicalsensatie opnieuw te zien in Nederland in een geheel vernieuwde, sprankelende regie van William Spaaij in samenwerking met het creatieve team van Fiddler on the Roof.

• Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Entree 3e rang € 34.50

Entree 2e rang € 39.50

Entree 1e rang € 44.50

Entree toprang € 49.50


00

IVN WANDELING Wandelen op de landgoederen ‘t Bouwhuis en ‘t Amelink

Vrijdag 31 januari – 14.00-16.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Wandelen op de landgoederen ‘t Bouwhuis en ‘t Amelink

Op vrijdag 31 januari a.s. om 14.00 uur kunt u met gidsen van IVN-Enschede wandelen op de landgoederen ‘t Bouwhuis en ‘t Amelink, beide ooit eigendom van de textielfamilie Blijdenstein.
De winter is nog niet voorbij, maar als je goed kijkt zie je aan de bomen en struiken dat ze allang voorbereid zijn op de lente. Nieuwsgierig naar bijzondere en monumentale bomen in dit prachtige gebied ? De gidsen kunnen u er alles over vertellen. Verder zal er veel aandacht zijn voor het herkennen van bomen en struiken aan de hand van de schors, takken en knoppen. Een loepje en een verrekijker komen daarbij goed van pas. Bovendien zullen de gidsen ingaan op de rijke cultuurhistorie van dit gevarieerde gebied.
Er zal gewandeld worden in rustig tempo over goed begaanbare paden gedurende 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van het weer en wat we tegenkomen. Aan het einde van de wandeling komen we langs het restaurant van ‘t Bouwhuis, TafeltjeVier. Het is mogelijk daar voor eigen rekening iets te gebruiken.

Deelname gratis

Verzamelen op de grote parkeerplaats aan de Blijdensteinbleekweg/Amelinklaan, vlak na de ingang van Zorgcentrum ‘t Bouwhuis.


 

 


FEBRUARI


00

De keuze van de Stadsdichter Stichting Literaire Manifestaties Enschede @vestzak

Woensdag 5 februari – 20.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor De keuze van de Stadsdichter Stichting Literaire Manifestaties Enschede
Concordia-directeur Willem Jaap Zwart introduceert Enschede-stadsdichter Jos Eertink, die op zijn beurt met bekende en minder bekende stadsgenoten in gesprek gaat over poëzie.
Deze avond is geïnitieerd in het kader van de landelijke Poëzieweek en is gratis toegankelijk! In dezelfde week is er ook een Muziek, Poëzie en Film-programma in samenwerking met het Valerius Ensemble en Stichting Literaire Manifestaties Enschede, rond het intrigerende thema ‘de toekomst is nu’.

Toegang gratis
Locatie: Vestzaktheater, Walstraat 35 Enschede


00

Enschede Lacht @VESTZAK

 

Donderdag 6 februari – 20.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor Enschede Lacht @VESTZAK

Enschede Lacht is ondertussen een begrip in Enschede. Tijdschriften en kranten hebben er over geschreven dus dan is het waar 😉 Al meer dan 4 seizoenen één van de grappigste donderdagavonden uit.

STAND-UP COMEDIANS
Tijdens iedere editie staan er 6 tot 8 beginnende en ervaren stand-up comedians op het podium om nieuw materiaal (grappen) te testen. Kom langs en ervaar hoe het is om aan het begin te staan van iets HI-LA-RISCH of juist iets heel pijnlijks om te zien en horen. Mocht dat laatste gebeuren, besef dan dat het maar een paar minuten duurt…

PRESENTATOR
M.C. (presentator) is niemand minder dan Said el Hassnaoui. Said, ook wel bekend als WestSaid (www.westsaid.com), is een vast lid van de Comedy Explosion, winnaar van de Comedy Slam & UICF Talent Award en organisator van deze en meerdere comedy avonden in binnen- en buitenland.

Toegang: € 7,50

Het Vestzaktheater Walstraat 35


00

IJsstok schiet’n

Woensdag  12 februari  – 9.30 uur

IJsstok schiet’n is een eeuwenoud Alpenspel dat lijkt op curling en jeu-de-boules, maar het is toch net even iets anders. Vanaf de achterlijn van het speelveld mik je met een ijsstok op een blokje in de cirkel aan de overkant. Je gaat de strijd aan met een ander team, waarbij het is toegestaan om de ijsstokken van de tegenpartij weg te kaatsen. Het team dat met zijn ijsstok(ken) het dichtst bij het blokje in de cirkel ligt, wint. De bijgevoegde foto’s en het filmpje via deze link (https://ijsbaan-twente.nl/ijsstok-schietn/) geeft een beeld van het IJstok schiet’n.

Om het spel ook voor ouderen mogelijk te maken is er goed nagedacht over de veiligheid. Er wordt een mat op het ijs bevestigd, waardoor de spelers niet direct op het gladde ijs staan. De enkeling die tijdens het spel over het ijs loopt krijgt zooltjes met spikes onder zijn schoenen, waardoor er veilig over het ijs kan worden gelopen. De ijsstokken zijn lang en licht, zodat men niet door hun knieën hoeven te gaan om de stokken te werpen.

Op woensdag 12 februari organiseren wij een instuifochtend, waarbij er de gelegenheid is om dit leuke spel uit te proberen. Deze instuifochtenden zijn voor iedereen toegankelijk. De koffie en thee zullen om 09.30 uur klaar staan in ons Schaatscafé om vervolgens van 10 tot 11 uur het ijs te gaan betreden met een van onze instructeurs. De kosten voor deze activiteit zijn €7,50 per persoon. Opgave voor deelname is niet nodig, tenzij u met een grotere groep langs willen komen.


00

Verlichte Carnavalsoptocht Buurse

Zaterdag 15 februari om 20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Verlichte Carnavalsoptocht Buurse

Prachtige carnavalsoptocht, de praalwagens en loopgroepen zijn uitgedost met duizenden lampjes. Kom naar Buurse zodat u dit spektakel met eigen ogen kunt aanschouwen. We verheugen ons op uw komst!

Centrum Buurse

00


OVERIGE TIJDEN0


000

Inloopspreekuur Openbaar Vervoer

Elke eerste woensdag van de maand – 10.00-11.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor inloopspreekuur openbaar vervoer

Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in Enschede.
Elke eerste woensdag van de maand van 10.00-11.30 uur in Wijkcentrum de Magneet, Hertmebrink 1, Enschede

OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het inloopspreekuur veel gestelde vragen over reizen met bus en trein. Dit zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook geven zij informatie over het deelnemen aan een proefreis. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.
De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. Naast inloopspreekuren organiseren zij ook informatiebijeenkomsten en proefreizen.
Kijk op www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten.
Voor vragen kunt u bellen met 038-454 0130,
of een e-mail sturen naar:
ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.

 

Wijkcentrum de Magneet, Hertmebrink 1, Enschede