Tips voor de

komende tijd

Elke donderdag nieuwe tips!

.

 


DECEMBER


oo

HESSEL BOSCH 50 jaar fotograaf

13 november t/m 21 december van 12:30 tot 17:00

Afbeeldingsresultaat voor HESSEL BOSCH

Fotogalerie Objektief nodigt je uit voor ‘50 jaar fotograaf’, een tentoonstelling met het werk van Hessel Bosch. Hessel Bosch (Enschede, 1946) is geboren met een lens voor het leven. Na bijna een halve eeuw gewerkt te hebben volgens de regels van de vakfotografie gaat hij nu helemaal los, met als enige regel dat er geen regels zijn. Elke foto vertelt een apart verhaal, de totale collectie is de oogst van zijn missie: waarnemen en vastleggen. Het vrije werken geeft hem inspiratie voor revolutionaire composities en dat houdt niet op als de camera rust.

Fotogalerie Objektief Walstraat 33,

Toegang gratis

 


00

Midwinterhoornblazen in het Ledeboerpark

Zondag 1, 8, 15, 22 en 29 december 2019 en 5 januari 2020 – 14.00-15.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor midwinterhoorn ledeboerpark

Ook deze winter klinkt op zondag van 14.00 tot 15.00 uur, de Twentse midwinterhoorn bij de waterput van bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark in Enschede.

Data: zondag 1, 8, 15, 22 en 29 december 2019 en 5 januari 2020
Cultureel erfgoed
Sinds enkele jaren is het midwinterhoornblazen als Oost-Nederlandse traditie opgenomen in de lijst van nationaal cultureel erfgoed. Deze erkenning is belangrijk, want daarmee blijft de traditie, die van ouder op kind wordt doorgegeven, bewaard.

Ideale plek
Volgens een oude traditie mag er geblazen worden in de periode vanaf de eerste Adventszondag 1 december 2019 tot aan Driekoningen zondag 5 januari 2020. Op de hoge es bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, een sfeervol Twents los hoes uit 1775, klinkt het geluid van de midwinterhoorns ver door. Daarom is dit een ideale plek voor de Enschedese midwinterhoornblazers.

Aankondigen kerstfeest
Over de oorsprong van het midwinterhoornblazen bestaan meerdere verhalen. In de Germaanse tijd werd er rond de kortste dag, 21 december, op hoorns geblazen om de duisternis te verjagen en het licht op te roepen. Ook werden de hoorns gebruikt als communicatiemiddel om elkaar te berichten. Zoals zovele tradities is het midwinterhoornblazen gekerstend. Nu speelt men om het kerstfeest aan te kondigen. Over de hele wereld wordt door volkeren op grote hoorns geblazen.

Ledeboerpark

Hengelosestraat.

 


00

Digisterker: Leer omgaan met de digitale overheid.

Donderdag 5 december | 14.00 – 16.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor digisterker

Steeds meer overheidszaken worden digitaal aangeboden. Maar niet iedereen weet hoe je daar gebruik van maakt. Tijdens de cursus Digisterker helpen we u op weg. Cursus van drie wekelijkse bijeenkomsten. De deelname is gratis. Vooraf aanmelden bij de gemeente!
De overheid biedt steeds meer aan via internet. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, zorgtoeslag of AOW, een melding over de openbare ruimte of het doorgeven van een verhuizing. Of als u werkeloos bent: u moet aan de slag met de UWV website en werk.nl en dat vergt vaardigheid met de DigiD. Hoe zorgt u ervoor dat u geen belangrijke berichten van de overheid mist via de Berichten box?
In samenwerking met SeniorWeb en de gemeenten wordt de cursus Digisterker aangeboden. U gaat in een rustig tempo en onder deskundige begeleiding aan de slag.
Cursusdata: donderdag 5, 12 en 19 december.

Zie ook: Digisterker Gemeente Enschede

Om deel te nemen heeft u een e-mailadres nodig.
U kunt zich voor deze gratis cursus aanmelden bij de gemeente via telefoonnummer 14053 (netnummer niet nodig).

Centrale Bibliotheek, Pijpenstraat 15 in Enschede


0

00

Fotograferen met de smartphone

Vrijdag 6 december | 14.00 – 16.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor fotograferen met je smartphone

Met de smartphone kunt u mooie foto’s maken. Tijdens deze cursus, bestaande uit 3 bijeenkomsten, van SeniorWeb krijgt u hulp bij het maken van foto’s.
Met de tips en trucs in deze cursus leert u betere foto’s te maken, foto’s te bewerken en beheren op uw smartphone (of tablet).
Drie  bijeenkomsten op vrijdag: 6, 13 en 20 december.

Kosten: € 32,50 voor leden, € 35,- voor niet-leden van SeniorWeb of de bibliotheek.
Aanmelden via info@bibliotheekenschede.nl,

Telefonisch aanmelden is ook altijd mogelijk via 053-4804804

Centrale Bibliotheek, Pijpenstraat 15 in Enschede


00

Oneto kleindierenshow

Vrijdag 6 december – 15:00 uur tot 22:00 uur

Zaterdag 7 december – 09:00 uur tot 19:00 uur

Zondag 8 december – 09:00 uur tot 16:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Oneto kleindierenshow

Deze kleindierenshow wordt van vrijdag 6 t/m zondag 8 december 2019 in Hangar 11 van Vliegveld Twenthe gehouden.
Dit jaar is samen met Garvo de ‘Ras van het jaar’ prijs opgezet. In elke diergroep is een ras aangewezen waarbij de winnaar binnen dit ras een oorkonde en een door Garvo beschikbare prijs ontvangt.

Entree (pinbetaling mogelijk) – Volwassenen € 7,50 – Kinderen tot en met 16 jaar gratis – Doorlopende entreekaarten € 10,- – Parkerenis gratis


00

Johnny Cash at San Quentin

Vrijdag 6 december – 20.15 uur

Afbeeldingsresultaat voor Johnny Cash at San Quentin
De songs die The Man in Black zelf met zoveel liefde en overtuiging wist te brengen worden nieuw leven ingeblazen door de Def Americans Johnny Cash Tribute.
Als geen ander weten deze Brabanders meer dan 50 jaar na de eerste hits van Johnny Cash de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken. Dit keer brengen ze het legendarische gevangenisconcert Johnny Cash at San Quentin naar de podia. Een bijzonder ruwe en rauwe registratie van een optreden van Johnny Cash in een zwaarbewaakte gevangenis, waar hij voor de 1e keer “A Boy Named Sue” zong.

Kaartverkoop (prijs kaart telefonisch opvragen)
Openingstijden theaterkassa
De kassa is gedurende het theaterseizoen geopend van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en één uur voor aanvang van een voorstelling/film. Telefonisch bereikbaar via 0541 – 53 91 90 en per mail info@stadstheaterdebond.nl.
Bestelmethodes
• U koopt uw kaarten via de website en print een e-ticket uit (geen extra kosten).
• U koopt uw kaarten direct aan de kassa, rekent contant of per pin af en neemt uw kaarten mee (geen extra kosten).
• U bestelt uw kaarten telefonisch aan de kassa en betaalt middels een eenmalige iDEAL-link die u per mail krijgt toegestuurd of u haalt en betaalt de tickets af bij de theaterkassa (€ 2,50 administratiekosten).

Voor het toesturen van kaarten wordt € 5,00 in rekening gebracht. E-tickets zijn kosteloos.

Stadstheater De Bond
Molenstraat 25, 7573 BJ Oldenzaal
0541-536300
info@stadstheaterdebond.nl
www.stadstheaterdebond.nl


00

Excursie: Waterpark Lankheet

Zaterdag 7 december – 10.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Waterpark Lankheet

Ga zaterdag 7 december mee op ontdekkingstocht door de bossen, rietvelden en oude beeklopen van Het Lankheet.
Tijdens de maandelijkse rondleiding door Waterpark Het Lankheet kom je op plekken die doorgaans niet vrij toegankelijk zijn voor publiek. Deskundige gidsen van de Historische Kring Haaksbergen nemen je graag mee op ontdekking door Het Waterpark.
Publiekswandeling; iedere eerste zaterdag van de maand
Iedere eerste zaterdag van de maand organiseert De Historische Kring Haaksbergen een publiekswandeling door Waterpark Het Lankheet. Samen met deskundige gidsen wandel je door de rietvelden, bossen, broekbossen, langs oude beeklopen en essen. Het is raadzaam je schoeisel aan te passen aan de vochtige omstandigheden.

De wandeling voert veelal door een niet vrij toegankelijk deel voor publiek. Op het programma staan de vloeiweiden, de gereconstrueerde oude omloop van de Buurserbeek met de schutsluizen en een bezoek aan de het unieke architectonische boothuis en de houtvesterij.
Over dit rijke cultuurhistorische gebied valt veel te vertellen. Dat doen de gidsen dan ook graag. Zij kunnen je veel uitleggen over het ecologisch waterzuiveringssysteem en over het deels herstelde vloeiweidensysteem, dat een goed beeld geeft van hoe vroeger de weilanden bemest werden.

De wandeling start om 10.00 uur bij het Veldwerkcentrum. Aanmelden is niet nodig!

Veldwerkcentrum, Haaksbergen
Lankheterweg 6, 7481 VM Haaksbergen
prijs: € 5,00 (p.p.)


00

Streekmarkt Twente Delden

Zaterdag 7 december | 09:00 uur – 15:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Streekmarkt Twente Delden
Proef de lekkerste producten van eigen bodem op de Streekmarkt Twente, elke eerste zaterdag van de maand bij de Oude Blasiuskerk in het historische centrum van Delden.
Over de Streekmarkt Twente
De Streekmarkt is zeer gewild en veel bezoekers maken er een dagje uit in Delden van. Een dagje in het historische centrum van Delden met het bezoeken van winkels, galerieën en restaurants. De Streekmarkt wordt georganiseerd door de Stichting Streekmarkt Twente.

Grote of Oude Blasiuskerk
Kerkplein 3, 7491BM Delden


00

WINTERFAIR Een feestje op de boerderij.

Zaterdag 7 december 14.00-20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor winterfair feestje op de boerderij

De winterfair is rondom de woonboerderij van Buitengewoon An aan de Holterhofweg 327B.
Ze luiden de winter in met een sfeervolle winterfair. Knus en gezellig, met veel aandacht voor de inwendige mens. Er zullen veel ondernemers zijn met handgemaakte producten!


00

WINTER WONDERLAND – CENTRUM ENSCHEDE

7 december 2019 tot en met 5 januari 2020

Afbeeldingsresultaat voor WINTER WONDERLAND - CENTRUM ENSCHEDE

In de decembermaand is het extra warm en gezellig in Enschede! Bekende kerstliedjes komen uit de boxen, de sfeerverlichting hangt en de etalages zijn prachtig versierd. Kom jij ook dit jaar naar Winter Wonderland?

SCHAATSBAAN OP DE OUDE MARKT
KOM LEKKER SHOPPEN IN ENSCHEDE
STADSHERBERG LEVENDE KERSTSTAL

 


00

Nachtlicht – Van Debussy tot improvisatie en van Bach tot Nina Simone

Zaterdag 7 december 20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Nachtlicht - Van Debussy tot improvisatie en van Bach tot Nina Simone

Beleef de nacht intens met Sterre, Merel en Mike. Zij geven met dit programma het ongrijpbare vorm en brengen een theaterconcert dat net zo divers is als een droom: van mysterie tot nachtmerrie, van Debussy tot improvisatie, van Bach tot Nina Simone, met teksten van dichters als Ingrid Jonker over de nacht, slaap, droom en het onderbewustzijn.

Beleef hun dromen en hun nachtmerries. Laat je meevoeren naar het moment waarop het onderbewuste spreekt, het moment dat creativiteit het licht vindt. Luister naar nachtmuziek in het schemerduister, nachtelijke jazz, nachtelijke improvisaties en natuurlijk ‘nocturnes’: de nachtmuziek uit de klassieke wereld. En hoe donker het ook wordt, de drie zorgen altijd dat er een vlammetje in de duisternis blijft branden; een nachtlampje van mooie muziek, de muziek van het nachtlicht. ‘Bij deze voorstelling zou ik het eigenlijk een compliment vinden als mensen slaperig worden.’ – Mike Boddé

Muziekcentrum Daniels Huismanfoyer

Noorderhagen 27, 7511 EK Enschede

prijs € 22.75


00

Gratis Kerstconcert

Zondag 8 december 14:00 – 15:30 uur

Het Grensland Overdagkoor o.l.v. Henriette Eikenaar en John Gaasbeek aan de piano, organiseert m.m.v. het Jongemannenkoor Esquire uit Oldenzaal o.l.v. Dennis Vallenduuk, een heerlijk gratis Kerstconcert in de St Jankerk, aan de Haaaksbergerstraat 251 te Enschede van 14.00 tot 15.30 uur.

Kom al heerlijk in de Kerstemming met deze 2 heerlijke Koren!


00

Kerstconcert Merry Christmas in Enschede

Zondag 8 december – 15.00 uur

Het is de 7de editie van Merry Christmas in de Jacobuskerk te Enschede.
Zondag 8 december wordt het concert gehouden in de Jacobuskerk te Enschede. Tevens zal het kinderkoor Koorschool Lambertus uit Hengelo haar medewerking verlenen aan het concert.

Dit jaar werken diverse topsolisten mee aan het concert. Waaronder de jonge zeer getalenteerde sopraan Irene Hoogveld. Eric Reddet, lyrisch tenor uit Frankrijk, maar inmiddels woonachtig en werkzaam in Nederland. Eric Reddet zal o.a. Nessun Dorma ten gehore brengen en Cantique de Noel. Gedurende de laatste 3 jaar heeft Eric meer dan 300 concerten gegeven als solist met het Johann Strauss Orkest, met tournees door Europa, Zuid Amerika, de Verenigde Staten en Australië. Hij maakte deel uit van The Platin Tenors. Bariton Peter Arink is sinds 2007 verbonden aan het koor van de Nederlandse Opera. Ook bij De Nederlandse Opera is hij veelvuldig solistisch te horen. Naast opera is Peter Arink ook als oratoriumsolist regelmatig in binnen en buitenland werkzaam.

 

De kaarten à € 15,- voor het concert zijn verkrijgbaar bij Van Weersel & Zn., Oldenzaalsestraat 126, 7514 DS in Enschede.


00

Wereldlichtjesdag Enschede

Zondag 8 december 18.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor wereld lichtjesdag

Wereldwijd wordt er op zondag 8 december 2019 ‘s avonds om 19.00 uur een kaarsje aangestoken voor overleden kinderen. Door de verschillende tijdszones ontstaat een symbolisch lint van licht. Ook dit jaar wordt in Enschede Wereldlichtjesdag georganiseerd.

Programma
– 18.30 uur: Inloop
– 18.45 uur: Begin herdenking
– 19.00 uur: Aansteken kaarsen
– 19.30 uur: Einde herdenking

Voor wie
Iedereen is welkom, ook als je van buiten Enschede komt. Moeders, vaders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, familie, vrienden, buren; Iedereen die zich betrokken voelt bij het verlies van een kind is van harte welkom om het gemis te delen en de herinnering te koesteren. Voor sommige mensen is het verlies nog heel vers, voor anderen is het al langer geleden. We herdenken alle kinderen. Kinderen die niet eens de kans kregen voor de eerste ademhaling tot volwassen kinderen.
De bijeenkomst is gratis, een vergoeding voor de onkosten wordt op prijs gesteld.
In Enschede wordt Wereldlichtjesdag georganiseerd door Bianca Fabricius van Afscheid met Gevoel (0642970990) en Miranda Smit-van Keulen van Kunst van herinnering.

Uitvaartcentrum Enschede, Enschede
Wethouder Beversstraat 104, Enschede


00

LANDGOED ALGOED KERSTMARKT

Een sfeervolle Winterfair op Landgoed AlGoed

Zondag 8 december van 11:00 – 17:30

Afbeeldingsresultaat voor kerstmarkt algoed

 

Toegang: Gratis

Burgermeester Stroinkstraat 411


00

Explosive Light Orchestra – ELO Tribute

Maandag 9 december 20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Explosive Light Orchestra - ELO Tribute

Electric Light Orchestra, de band van Jeff Lynne, scoorde in zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig de ene indrukwekkende hit na de andere, zoals ‘Showdown’, ‘Can’t Get It Out Of My Head’, ‘Evil Woman’ en ‘Livin’ Thing’. De Engelse tributeband Explosive Light Orchestra staat garant voor indrukwekkende vertolkingen van de melodische, symfonische klassiekers van hun helden, inclusie later werk als ‘All Over The World’, ‘Hold On Tight’ en ‘Rock ‘n’ Roll Is King’. De achtkoppige band, inclusief cellisten en violist, zorgt voor een heerlijke muzikale avond en zet ELO op indrukwekkende wijze op het podium.

Wilminktheater

Wenninkgaarde 40

Kaarten: 3e rang: 18,00 2e rang: 23,00 1e rang: 28,00 Toprang: 33,00


00

De Alex Klaasen Revue – Showponies 2

Dinsdag 10 december – 20:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor De Alex Klaasen Revue - Showponies 2

In De Alex Klaasen Revue – Showponies 2: staat alles op zijn kop en barst er weer een revue los vol technische hoogstandjes, feilloze samenzang en dubieuze woordspelingen. Niets is wat het lijkt, u gaat genieten van ‘ Alzheimer de musical’, een grootse show van en met demente bejaarden, een veganistisch zwanenmeer-ballet, een depressieve nar, een acht stemmige jodel-symfonie en nog veel De tragiek schuilt in de camp, de boodschap is gehuld in tule en glitter; het persoonlijke verhaal zit in de scherpe pasjes en wie Alex Klaasen nou eigenlijk precies is, mag u helemaal zelf bepalen. U bent welkom in deze rollercoaster van humor, drama, (zelf)spot, sentiment en slapstick, speciaal voor iedereen die wil lachen om zichzelf. Voor iedereen die verrast wil worden. En ook voor Johan Derksen.meer…

Het Wilminktheater, Wenninkgaarde 40

Kaarten: 3e rang: 27,75 2e rang: 32,75 1e rang: 37,75 Toprang: 42,75


00

Ballet van De Staatsopera van Tatarstan – Notenkraker

Woensdag 11 december – 20:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Ballet van De Staatsopera van Tatarstan - Notenkraker

‘Notenkraker’ is een magisch kerstfeest voor de hele familie! Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan brengt fabuleuze dansers, sprookjesachtige belichting, honderden kostuums en fraaie decors mee om de legendarische choreografie van Marius Petipa en Lev Ivanov, gedanst op de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski, recht te doen.
Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum. Clara krijgt als kerstcadeau een pop, een notenkraker. In haar droom verandert de notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. De notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een spannende strijd tegen de valse muizenkoning. Na zijn overwinning trekt hij met Clara naar het Snoepgoedrijk. Maar voor er koffie, thee, suiker en bloemen klaarstaan, moeten zij eerst nog kou en vorst trotseren.

Wilmink theater, Wenninkgaarde 40

Kaarten: 3e rang: 34,50 2e rang: 39,50 1e rang: 44,50 Toprang: 49,50


00

3JS – Acoustic Christmas

Donderdag 12 december 20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor 3JS - Acoustic Christmas

De kerstshows van de 3JS zijn een begrip in theaterland. Met hun akoestische benadering van het kerstrepertoire van lang geleden en nu, weten ze het kerstgevoel te vangen zoals geen andere band dat kan. Aangevuld met piano, accordeon en basgitaar trekken ze ondertussen al jaren de hele maand december door het land en vele theaterbezoekers weten het ondertussen: de Kerst kan pas beginnen als je deze show hebt gezien.

Het Wilminktheater

Wenninkgaarde 40

prijs : 3e rang: 17,50 2e rang: 22,50 1e rang: 27,50 Toprang: 32,50


00

KERSTMARKT TWEKKELERVELD

Vrijdag 13 december 14.30-20.00 uur

Kom gezellig naar de kerstmarkt in Twekkelerveld.
Een leuk uitje voor het hele gezin.
Houdt u  ook zo van de kerst? Kom dan naar de kerstmarkt in Twekkelerveld. Met natuurlijk een optreden van de Kerstband EVC-Enschede, hou deze in de gaten voor meer informatie!


000

Sfeervolle wildavond

Wanneer
 
• 13 december | 18:30 uur


Restaurant de Watermolen op het landgoed Singraven organiseert een sfeervolle wildavond in samenwerking met kasteel Singraven. U loopt in een haag van fakkels naar het sfeervol verlichte kasteel terwijl de hoornblazer u verwelkomt met het jachtgeluid.

In het koetshuis wordt u bij binnenkomst ontvangen met een glas prosecco en een verrassende wildamuse. In het koetshuis zal een “levendige” presentatie plaatsvinden door de bosbaas van landgoed Singraven over het wild. In het sfeervol verlichte huis Singraven heeft u de mogelijkheid om de oude sferen van vroeger te proeven.
U heeft de mogelijkheid om prachtige kamers in het kasteel kunnen bezoeken. Na afloop van de bezichtiging loopt u richting het restaurant waar u ontvangen wordt voor een 5 gangen wild- en streekproeverij bij kaarslicht.

Prijs voor dit arrangement
€ 55,00 per persoon.
Aanvang om 18:30 uur

DEELNAME
Met dieetwensen kan rekening worden gehouden.
Alleen op reservering.

RESERVEREN

Wanneer

• 13 december | 18:30 uur
Locatie

Restaurant De Watermolen
Schiphorstdijk 4, 7591PS Denekamp
0541-351372
info@watermolen-singraven.nl 
www.watermolen-singraven.nl


00

Kerstmarkt Haverstraatpassage

Zaterdag 14 en zondag 15 december

Afbeeldingsresultaat voor Kerstmarkt Haverstraatpassage

De winkels zijn geopend en door de prachtig versierde straat staan kramen met kerst- en andere artikelen en eigen producten van de winkeliers uit de straat.

Geniet van de gezellige sfeer, muziek van de EVC Enschede Kerstband, het draaiorgel en een koor.
De glühwein en chocomelk ontbreken niet.

Verder zijn er poffertjes, aardappeltwisters, cupcakes en andere kleine gerechtjes verkrijgbaar.


00

Winter Wonder Event Haaksbergen

Zaterdag 14 december 16.00 tot 21.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Winter Wonder Event Haaksbergen

Winter Wonder gezelligheid in Haaksbergen. Met muziek, mooie kramen en lekkernijen. Een fééstje voordat de feestdagen beginnen.
Zaterdagavond is het dorp sfeervol verlicht en kan er in het donker geshopt worden tussen de vele kramen met decoraties, sieraden, kerstcadeaus en natuurlijk in de winkels. De winkels maken er een extra feestje van met leuke acties.
Muziek en lekkers
Door het hele dorp klinkt muziek van koren, een kerstband, draaiorgel en waldhoornblazers. Glühwein, warme chocomelk en andere lekkernijen zijn te vinden bij de horeca maar ook bij de diverse goede doelen. Zaterdagavond komt ook de Schaapskudde naar het dorp en misschien al wel met de eerste lammetjes.
Wees welkom in een Winter Wonder Haaksbergen.


00

Die Weihnachtsshow!

De Kleine Willem 20.30 uur – prijs € 19.50

Afbeeldingsresultaat voor Die Weihnachtsshow!

De inmiddels traditionele Kerstrevue transformeert tot grenzeloos amusement! Want als je echt wat te vieren hebt, dan nodig je de buren uit, toch?
Een verrassende variétéshow met een mooie mix aan Duitse en Nederlandse artiesten. Laurens ten Den daagt zijn Duitse collega’s uit: “steh auf wenn du witzig bist!”
Laurens werkt steeds vaker aan weerszijden van de grens – en komt er steeds meer achter: Duitsers hebben heus wel humor. En als ze dan ook nog hun stinkende best doen om Nederlands of Nedersaksisch te spreken of te zingen, dan ligt verbroedering en ontroering om de hoek.
Universele humor en gründliche Gemütlichkeit.

prijs € 19.50

Eerste en tweede kerstdag speciale editie met kerstbrunch voor € 50,00 euro.

• Za 14 december 2019, 20:30 uur
• Do 19 december 2019, 20:30 uur
• Vr 20 december 2019, 20:30 uur
• Za 21 december 2019, 20:30 uur
• Zo 22 december 2019, 20:30 uur


00

Vakantiebeurs Oost

Zondag 15 december – 11.00-17.00 uur

Op zondag 15 december a.s. vindt alweer de 3e editie plaats van de Vakantiebeurs Oost. Ook dit keer weer op Vliegveld Twenthe, nu in Hangar 10. De beurs is geopend van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.
De organisatie is in handen van vier zelfstandige reisagenten van TUI at Home in samenwerking met ongeveer 25 reisorganisaties, verkeersbureaus en ondernemers met reis gerelateerde artikelen. Via de website www.vakantiebeursoost.nl kunnen bezoekers zich vooraf inschrijven voor de diverse landenpresentaties.

Programma en presentaties
Zo’n 25 organisaties zijn aanwezig met een gevarieerd reisaanbod: zonbestemmingen zoals Gran Canaria, Cyprus en Israël en reisorganisaties gespecialiseerd in verre vakantiebestemmingen, actieve vakanties, sportreizen (Formule 1, marathon etc.), Incentives en cruises, bus- en treinreizen.
Heeft u altijd al willen weten hoe een cruiseschip er van binnen uitziet of hoe een camper is ingericht? Breng dan zeker een bezoek aan Vakantiebeurs Oost en ervaar het zelf!
Naast het bezoeken van de stands zijn er diverse presentaties bij te wonen die het bovengenoemde programma ondersteunen. Iedere presentatie duurt 30 minuten en het is raadzaam om vooraf een stoel te reserveren via de website www.vakantiebeursoost.nl.


00

LOCAL SUNDAY MARKET

Bijzondere, ambachtelijke en hippe spullen van locals in de Coberco Melkhal!
Zondag 15 december 12:00 – 17:00 

Afbeeldingsresultaat voor LOCAL SUNDAY MARKET coberco
Lokale helden en heldinnen kunnen hun mooie, creatieve, lokale, ambachtelijke, bijzondere, hippe spullen en ideeën presenteren. Dat wordt genieten! Kom gezellig kijken & kopen bij ruim 70 kraampjes met super mooie spullen, zoals vintage kleding, zelfgemaakte (bio) kleren voor kids & volwassen, kunst, handmade sieraden, kaarten met een lieve teksten, retro spullen, bedrukt servies, eigen gemaakte tassen, en nog veel meer moois. Ook is er met liefde gemaakt lekkers, kun je workshops doen, zijn er fijne live muziekjes, sprekers met een missie & een speelplek voor de kleintjes.Kerstspullen: Er zullen vast en zeker leuke kerstspullen te vinden zijn tijdens deze winterse editie! Dus dat wordt zoeken geblazen.

Toegang: € 3.00


00

Jubileum Kerstmarkt Excelsior Lonneker

Zaterdag 15 december – 12.00 uur tot 21.00 uur.

Afbeeldingsresultaat voor Jubileum Kerstmarkt Excelsior Lonneker

Dorpsplein Lonneker (Gemeente Enschede)

 


00

E-book Café: gratis hulp bij het lenen van een e-book

Woensdag 18 december | 14:00 – 16:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor e book

Het kan best een stap zijn om te beginnen met digitaal lezen. Wij helpen u graag op weg bij het E-Book Café.
Natuurlijk kunt u ook zelf aan de slag. De e-books zijn door te bladeren op de online Bibliotheek. Met uw lidmaatschapsnummer en e-mailadres bij de hand kunt u een account aanmaken en direct beginnen met lezen.

Ondersteuning voor leden van de bibliotheek, door een deskundig medewerker. Vrije inloop, toegang gratis.
Neem uw eigen apparatuur, inloggegevens en bibliotheekpas mee.

De ruimte waar het E-Book Café wordt gehouden varieert, informeer er naar bij de klantenservice.
De bibliotheek heeft een aanbod van meer dan 20.000 e-books te lezen op uw tablet of e-reader. Deze kunt u lenen als u lid bent.

Centrale Bibliotheek, Pijpenstraat 15 in Enschede
Let op: Afwijkende openingstijd Bibliotheek Enschede.


0000

The Christmas Night

19 december, 20 december en 21 december – 20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor The Christmas Night wilminktheater

Het Wilminktheater Er zijn voorstellingen op 19 december, 20 december en 21 december! 20.00 uur
The Christmas Night is één van de muzikale hoogtepunten tijdens de kerstperiode in Enschede. Niet voor niks wordt het ook wel de ‘Night of the Proms van het Oosten’ genoemd.

Deze jubileumeditie, al vijf jaar op rij, is elk jaar weer een feest en het is bijna een must om naar The Christmas Night te gaan.

Het publiek wordt in het Wilminktheater getrakteerd op een feestelijke en energieke kerstvoorstelling. Swingende gospelnummers, poppy kerstsongs en klassieke orkeststukken worden opgevoerd door artiesten als ZO! Gospel Choir, het Orkest van het Oosten en Nicolas Mansfield.

prijs: 2e rang: 35,00 1e rang: 40,00 Toprang: 62,50


00

Verlichte midwinterwandeling Losser

Vrijdag 20 december – Start tussen 18.00 en 19.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Verlichte midwinterwandeling Losser

Op vrijdagavond 20 december  is het weer zover: De verlichte midwinterwandeling in Losser. De wandeling is ongeveer 3 kilometer lang en onderweg is er weer veel te beleven. Via speciaal verlichte wandelpaden kunnen de deelnemers genieten van de klank van de midwinterhoorn en een kerstverhaal. Onderweg zijn er stops voor warme chocolademelk en een warm hapje na afloop. Er is tevens een demonstratie midwinterhoornblazen en deelnemers mogen ook zelf proberen geluid te krijgen uit de oale roop.
Starten kan tussen 18:00 en 19:00 uur bij de Martinustoren in Losser. Vooraf reserveren via onze Toerist info’s (De Lutte of Losser).

Start bij de Martinustoren in  Losser

prijs: € 4,50 (p.p.)
(kinderen €3,50) en is inclusief drankje en een warm hapje.


00

Orkest van het Oosten & Consensus Vocalis – Weihnachtsoratorium

Vrijdag 20 december – 19:30 uur 

Afbeeldingsresultaat voor Orkest van het Oosten & Consensus Vocalis - Weihnachtsoratorium
Vlak voor Kerst een avond lang muzikale en spirituele inspiratie. Het gehalte aan geniale Bach-vondsten is in het Weihnachtsoratorium even groot als in de nog beroemdere Matthäus Passion, net als de ontroerende kracht van dit grootse werk.
PROGRAMMA
Johann Sebastian Bach – Weihnachtsoratorium

Jacobuskerk, Oude Markt 1

Kaarten: 1e rang: 35,00 Toprang: 50,00


00

Kerstmarkt Winkelcentrum Zuid

Zondag 22 december – 12.00-20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Kerstmarkt Winkelcentrum Zuid enschede

Op zondag 22 december  is er  een kerstmarkt in het vernieuwde Winkelcentrum Enschede Zuid.
U  vindt er verschillende kraampjes, een kerstkoor en de kerstman komt langs.
De winkels zijn geopend tot 20:00 u. en parkeren is gratis.

 


00

Wat preken we met kerst?

Zondag 22 december – 14.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Wat preken we met kerst?

Drie Wijzen uit het Oosten wijzen ons de weg door deze donkere tijden voor de kerst. Voor het zesde jaar op rij hebben we een wonderlijke combinatie van drie inspirerende Tukkers met een eigen preek.

In het hart van de sfeervolle Grote Kerk, staan ze beurtelings op de kansel om ons met hun heldere visies te verwarren en verwarmen. Ze brengen wellicht licht in ons schemerig gemoed. En zoals altijd worden de kanselredes muzikaal omlijst door (jong) regionaal talent. We blijven dicht bij de actualiteit Twee sprekers zijn inmiddels bekend: Jan Riesewijk en Linda Hilberink!

Grote Kerk, Oude Markt 1

prijs: € 10,00 (normaal)

 


00

Kerstconcert Valerius Ensemble

Zaterdag 23 december, aanvang 14.30 uur.

 

Het Valerius Ensemble geeft, voor het zesde jaar op rij, een kerstconcert tijdens Broodje Cultuur. Omgeven door muziek van kerstliederen wordt dit jaar onder meer werk gespeeld van Arcangelo Corelli, en wel het Christmas Concerto “Fatta Per La Notte di Natale”. Laat je meevoeren met dit bij de kerst zeer passende werk!

 

Muziek, Broodje Cultuur | Theaterzaal (geplaceerd) – Oude Markt 15
Valerius komt met haar jaarlijkse sfeervolle concert passend bij de Kerstdagen

Kaarten à € 10,00 te bestellen via https://www.concordia.nl/bestel/27376


00

Excursie:het verborgen leven van bomen

Zondag 24 december -13:30-15:00 uur 

Afbeeldingsresultaat voor Excursie:het verborgen leven van bomen

Wat weet jij eigenlijk van bomen? Ze staan stevig met hun wortels verankerd in de grond, leveren nootjes en fruit en geven schaduw en koelte. Aan het einde van hun leven kunnen we er zelf warm bij zitten.Maar wist je ook dat bomen samenwerken met andere bomen in hun omgeving? Met elkaar communiceren via schimmels onder de grond? Dat ze andere bomen waarschuwen voor het gevaar van vraat door insecten? En hoe oud zou een beukeboom zijn met een stam zo dik als je vuist? Deze vragen en andere worden door onze gidsen beantwoord tijdens de excursie ‘Het verborgen leven van bomen’ bij Hof Espelo op zondag 24 november 2019 om 13.30 uur. Er gaat een wereld voor je open!

Iedereen is welkom, je hoeft je niet op te geven.van hun leven kunnen we er zelf warm bij zitten.

Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo

Weerseloseweg 259, 7522 PS Enschede

prijs: € 5,00 (p.p)


KERSTDAGEN


oo

Laus en Jonne Steenbeeke – Diner veur ene

Woensdag 25 december 13:00 uur- 15.00 uur en 17.00 uur

Donderdag 26 december 11.00 uur- 13.00 uur -15.00 uur en 17.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Laus en Jonne Steenbeeke - Diner veur ene

Gelukkig gaat deze traditie niet verloren! Laus en Jonne Steenbeeke kunnen het toch niet laten: het legendarische Dinner for one in het Twents. Ondanks de overvolle agenda van Laus komt hij samen met zijn zus speciaal terug naar De Kleine Willem. Geniet tijdens de kerstdagen van deze komische voorstelling. Wees er snel bij want er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar

De Kleine Willem, Langestraat 45

Prijs: € 10,00


00

Oliver!

Woensdag 25 december – 15.00 uur

Donderdag  26 december  15.00 en 19.00 uur

Vrijdag 27 december 15:00 en 19.00 uur,

zaterdag 28 december 19.00 uur

Zondag 29 december 15.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Oliver! theater

Na het grote succes van vorig jaar, keert Charles Dickens’ kerstklassieker: Oliver! weer terug naar ons Muziekcentrum. In een speciaal omgebouwde Wilmersberg Zaal spelen we wederom de ontroerende geschiedenis van een jongen die zich staande moet houden in een arme textielstad. Een zinderende vertelling over goed en slecht, arm en rijk, ellende en vriendschap. Een troostrijke geschiedenis over het wrede lot en… de vrije wil. Een eigenzinnige versie met veel humor en prachtige liedjes.
Beleving
Oliver! is een speciale versie, vertelt decorontwerper Mensink. “In een conventioneel theater speelt alles zich vóór het publiek af. Maar de Wilmersberg Zaal in het Muziekcentrum is een concertzaal en dat biedt de mogelijkheid voor een ander ontwerp en een andere beleving van het theater. Het is interessant omdat we het decor tussen de mensen in zetten. Er wordt tussen het publiek in gespeeld. Eigenlijk is het een catwalk door de zaal, daar zitten de mensen aan. Het bijzondere is dat je echt om je heen moet gaan kijken waar de scènes zich afspelen. Bekijk de trailer van Oliver! op www.kesmis.nl

Muziekcentrum, Noorderhagen

Kaarten: Geen rang (volloop): 17,50

Toprang: 25,00 Geen rang (volloop): 26,50

Toprang: 40,00


00

Midwinterwandeling Delden

Vrijdag 27 december – Start tussen 10.00 en 14.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Midwinterwandeling Delden

Ontdek landgoed Twickel op vrijdag 27 december  één van de mooiste landgoederen van Nederland tijdens de traditionele Midwinterwandeling Delden. Deelnemende attracties zijn geopend van 10-16 uur.
De route gaat over één van de mooiste landgoederen van Nederland. Een landgoed in kersttijd, met alle bezienswaardigheden nog in kerstsfeer. Tijdens de wandeling hoor je het zo welbekende geluid van de midwinterhoorn.
De route gaat langs de verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Houtzaagmolen, Schaapskooi, Noordmolen en Wagenmakerij Van den Barg. Hier kun je natuurlijk een kijkje nemen of tegen een kleine vergoeding genieten van een winters lekkernij als een oliebol, glühwein, kniepertjes, pannenkoeken of erwtensoep.
Zowel de korte route van 4 km als ook de 10 en 13 km gaan grotendeels over verharde wegen.

Starten kan tussen 10-14 uur bij het VVV Informatiepunt Delden, Langestraat 19 (bij de Readshop).

prijs: € 1,50 (p.p.)
Telefoon: 074-3766363


00

Twentse Oudejaarsconference

Vrijdag 27 december t/m maandag 30 december 

Afbeeldingsresultaat voor Twentse Oudejaarsconference

Over de vierde Twentse Eindejaarsconference kunnen we kort zijn: reserveer vandaag! Anders kon het u nog wel eens op de emmer vriezen, want de vorige drie edities waren een ongekend succes en volledig uitverkocht dus wees er snel bij. Ook eind 2019 blikken we weer terug op het afgelopen jaar. Zoals Tukkers dat doen: lekker nuchter en zonder flantuten.
Van 27 t/m 30 december kunt u recht door zee terugblikken op het afgelopen jaar zoals alleen Twentenaren dat kunnen. Buikpijn van het lachen gegarandeerd!

Wilminktheater, Wenninkgaarde 40

Normaal tarief € 27,50
(Excl. €2,50 boekingskosten per bestelling)
Inclusief
Garderobe, koffie/thee vooraf en pauzedrankje

Data

• Vrijdag 27 december 2019, 20:00 uur
• Za 28 december 2019, 14:00 uur
• Za 28 december 2019, 20:00 uur
• Zo 29 december 2019, 14:00 uur
• Zo 29 december 2019, 20:00 uur
• Ma 30 december 2019, 14:00 uur
• Ma 30 december 2019, 20:00 uur


00

KERSTCIRCUS ENSCHEDE

21 december 2019 t/m 5 januari 2020

Afbeeldingsresultaat voor KERSTCIRCUS ENSCHEDE

Circussterren schitteren in het Volkspark
Na bijna tien jaar afwezigheid is het Volkspark Enschede opnieuw het toneel voor het Kerstcircus gedurende de kerstvakantie.
Vanaf 21 december tot en met 5 januari schittert het kerstcircus met ruim 25 shows in een gloednieuwe tentencomplex dat rijkelijk in kerstsferen gedecoreerd is.
Het kerstcircus pakt flink uit tijdens de eerste editie. Het publiek wordt getrakteerd op een fantastische en flitsende voorstelling met de allerbeste nationale en internationale circusartiesten van dit moment.
Eveneens zijn er in de gezellige voortent de lekkerste hapjes en drankjes te vinden.
Kinderboerderij
Elke dag van 10:00 uur tot 20:00 uur is de ‘Kerstcircus Enschede kinderboerderij’ geopend. In deze kinderboerderij zijn dieren te vinden die niet optreden in de voorstelling, maar die het heerlijk vinden om geknuffeld te worden. Ongeacht of je in het bezit bent van een entreekaartje voor de circusvoorstelling is de kinderboerderij voor iedereen GRATIS te bezoeken.
Met uitzondering op
dinsdag 31 december 2019 woensdag 1 januari 2020
21 december 2019 t/m 5 januari 2020

Met uitzondering op
dinsdag 31 december 2019 woensdag 1 januari 2020
Prijzen
• Entree volwassenen TRIBUNE C – € 24.50
• Entree kinderen TRIBUNE C – € 19.50
• Entree volwassenen TRIBUNE B – € 29.50
• Entree kinderen TRIBUNE B – € 24.50
• Entree volwassenen TRIBUNE A – € 34.50
• Entree kinderen TRIBUNE A – € 29.50
• Entree volwassenen LOGE – € 42.50
• Entree kinderen LOGE – € 39.50
• Entree volwassenen LOGE PREMIUM – € 47.50
• Entree kinderen LOGE PREMIUM – € 42.50
• Rolstoel + begeleider (2 LOGE plekken) –  € 42.50
• Familyticket (4 TRIBUNE B plekken + souvenirboek) – € 90.00

Kerstcircus Enschede 


OVERIGE TIJDEN0


000

Inloopspreekuur Openbaar Vervoer

Elke eerste woensdag van de maand – 10.00-11.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor inloopspreekuur openbaar vervoer

Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in Enschede.
Elke eerste woensdag van de maand van 10.00-11.30 uur in Wijkcentrum de Magneet, Hertmebrink 1, Enschede

OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het inloopspreekuur veel gestelde vragen over reizen met bus en trein. Dit zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook geven zij informatie over het deelnemen aan een proefreis. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.
De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. Naast inloopspreekuren organiseren zij ook informatiebijeenkomsten en proefreizen.
Kijk op www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten.
Voor vragen kunt u bellen met 038-454 0130,
of een e-mail sturen naar:
ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.

 

Wijkcentrum de Magneet, Hertmebrink 1, Enschede