Fiets- en wandelroutes


00

Loakstenen Route

Het informatiepaneel bij de Viermarkenlinde

Voor wie graag fietst, is er nu een gids met zes mooie themaroutes in en om Enschede beschikbaar: de Markestenenroutes. Vijf routes voeren langs de grenzen van de vijf vroegere marken in wat nu de gemeente Enschede is en de zesde gaat langs de buitengrenzen van alle vijf de marken: Lonneker, Esmarke, Usselo, Twekkelo en Groot Driene. Onderweg zijn heel wat markestenen te bewonderen. Maar wat zijn nu eigenlijk markestenen?
Een markesteen is een soort grenssteen, ‘loaksteen’ op z’n Twents. Dat er stenen staan op de grens met Duitsland, heeft iedereen waarschijnlijk wel eens gezien. Met hetzelfde doel wilden de boeren van een marke hun gebied afpalen en laten zien: tot hier mag ons vee grazen, tot hier hakken wij hout en steken wij turf. Marken zijn als het ware de voorlopers van de huidige gemeenten.
In en om Enschede hebben zo’n negentig markestenen gestaan. Maar toen ze geen functie meer hadden, zijn er heel wat verdwenen. De Loakstenencommissie van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) herstelt oude stenen of plaatst vervangende stenen. En de commissie zorgt ervoor dat het publiek deze stenen te zien krijgt, onder andere door middel van deze fietsroutes.
Het startpunt van vier van de markestenenroutes is de Viermarkenlinde die in het Abraham Ledeboerpark staat (aan de Van Heeksbleeklaan). Die linde staat letterlijk op het kruispunt van vier marken en omdat dat zo’n centrale plaats is, heeft de Loakstenencommissie hier een informatiepaneel geplaatst. Op dat paneel zijn alle grenzen en grensstenen in en om Enschede aangegeven: de stenen op de grens met Duitsland, de markestenen en de wigboldstenen (die het gebied markeren waar in de middeleeuwen het stadsrecht gold).
De fietsgids Markestenenroutes is verkrijgbaar bij boekhandel Broekhuis in Enschede en bij een aantal andere boekhandels waar ook het blad ’n Sliepsteen van de SHSEL te koop is. De Grensstenenroute (fietsroute) en de Wigboldroute (wandelroute) zijn verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten (o.a. boekhandel Broekhuis en lunchcafé Stoet), openbare bibliotheken en wijkcentra.

De routes zijn ook te vinden op de website van de SHSEL: https://www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/. Hier zijn ook GPX-bestanden te vinden om te gebruiken op een smartphone of GPS-apparaat.

De routes zijn ook opgenomen in de wandel- en fietsapp van Landschap Overijssel: https://www.landschapoverijssel.nl/routes#!

De fietsgids en het informatiepaneel zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Initiatiefkracht Enschede (Jij maakt de buurt), Landschap Overijssel (Trots op je Landschap), Prins Bernhard Cultuurfonds (Van Heek Boekelo Fonds) en Rabobank Enschede-Haaksbergen (Stimuleringsfonds).

 

 


0

Wandelen en fietsen door Haaksbergen

Afbeeldingsresultaat voor Wandelen en fietsen Haaksbergen
Haaksbergen is een gemeente en dorp in het zuiden van Twente. Naast de kern Haaksbergen bestaat de gemeente Haaksbergen uit een zevental buurtschappen en de kerkdorpen Buurse en Sint Isidorushoeve.
Ten noordoosten van Haaksbergen bevindt zich het recreatieplas Het Rutbeek. Het gebied, met een totale oppervlakte van 120 ha, is gelegen om een grote recreatieplas met grillige vorm en een oppervlakte van veertig hectare. Op het Rutbeek kan men onder andere wandelen, fietsen, mountainbiken, zwemmen, surfen, kanoën, vissen, duiken, kabel waterskiën, vliegeren, en barbecueën. Daarnaast vinden er regelmatig evenementen plaats, zoals popconcert Geuzenpop en de jaarlijkse Triatlon.
Ten zuiden van Haaksbergen ligt het landgoed Lankheet. Dit familielandgoed is 500 hectare groot en kent een afwisseling van bos, landbouw, hei en natuur. Op het landgoed wordt het water van de Buurse beek gezuiverd in rietfilters. Momenteel is het landgoed bekend als waterpark. Er wordt wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van innovatief waterbeheer door onder meer het Waterschap Rijn en IJssel en Universiteit Wageningen.
Direct oostelijk van Haaksbergen bevindt zich het natuurgebied Buurse zand. Het gebied wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten en bestaat grotendeels uit bos en heide. In het zuiden sluit het Buurzerzand aan op het Haaksbergerveen. Samen met het (over de Duitse grens gelegen) Ammeloër Venn en onder meer het Aamsveen en het Witte Veen maakt het Haaksbergerveen deel uit van de restanten van een uitgestrekt hoogveengebied in de grensstreek tussen Duitsland en Nederland.
waar: Erve Bruggert, opstappunt TOP, Haaksbergen
prijs: Gratis
type: Wandelroutes, Fietsroutes
telefoon: 053-5721404
openingstijden:
ma 09:00-18:00
di 09:00-18:00
wo 09:00-18:00
do 09:00-18:00
vr 09:00-18:00
za 09:00-18:00
zo 09:00-18:00


00

Fiets- en wandelroute Marskramerpad

Afbeeldingsresultaat voor Fiets- en wandelroute Marskramerpad
Beleef het grensland met een gezonde fiets- of wandelroute van circa 25 km tussen Oldenzaal en Bad Bentheim. Je volgt de route die de oude marskramers liepen. Met een grote rieten mand of “kiep” trokken zij de Nederlandse grens over. Een uniek concept waarbij historie en de moderne tijd elkaar vinden. Je maakt tevens kennis met de rijke natuur, de historie en de cultuur in dit gebied. Je ervaart de subtiele energie die in deze omgeving waarneembaar is.

Belevingspunten
Onderweg zijn er 3 bijzondere belevingspunten aangelegd, 2 waarbij je actief kunt bewegen en 1 voor het uitrusten.

Treinkaartje
De VVV’s Dinkeldal (De Lutte-Losser-Beuningen) bieden voor een prijs van slechts € 4,95 een prachtige full colour kaart met uitgebreide gebiedsomschrijving aan, inclusief een enkele reis met de trein die je heen of retour kunt nemen. Daarnaast krijg je enkele aanbiedingen mee van ondernemers langs de route!

waar: VVV Dinkeldal, De Lutte
telefoon: 0541-551160
openingstijden:
ma 09:00-18:00
di 09:00-18:00
wo 09:00-18:00
do 09:00-18:00
vr 09:00-18:00
za 09:00-18:00
zo 09:00-18:00


00

Wandelen rondom Lonnekermeer
Landgoed met meren en vennen

Afbeeldingsresultaat voor Wandelen rondom Lonnekermeer

Ontdek landgoed Lonnekermeer met klassieke landgoedelementen. Wandel door statige lanen, geniet van de schittering van het water bij de twee meren en vennen en bekijk op afstand de bijzonder bomen bij de villa. De villa, boerderij en het park zijn niet vrij toegankelijk. Voel het gemoedelijke leven en ervaar de rust. De meren zijn rond 1900 ontstaan door uitgraving en herbergen inmiddels veel bijzondere planten en dieren. Afwisseling, rust en beslotenheid vind je in dit gebied met een bijzondere geschiedenis.

Het Lonnekermeer is een van de acht natuurgebieden van Landschap Overijssel die is aangewezen als Topnatuur! Dat betekent dat het Lonnekermeer op Europese schaal bijzonder waardevol is.

In Nederland is er nog maar 15% over van de variantie aan planten, dieren en landschappen in vergelijking met 100 jaar geleden. Het is daarom erg belangrijk dat we voorzichtig zijn met natuurgebieden en de gebieden er om heen (wat die hebben direct invloed op de kwetsbare planten en dieren).

Het hele Lonnekermeer is speciaal, maar de echt buitengewone planten en dieren vind je bij het kleine meer. Het is een ondiep meer met water dat vanuit de grond omhoog borrelt. Hier groeit de moerashertshooi en hier leeft de zeldzame Gevlekte witsnuitlibel. Maar als je er gaat wandelen zie je ook veel andere bijzondere planten en dieren.

Geniet van de schittering van het water op de meren en laat je betoveren door het prachtige uitzicht
Stel je voor hoe het zou zijn wanneer jij in deze villa, op deze bijzondere plek zou wonen
Verrekijker én je planten- dierenboeken mee en verbaas je over de bijzondere planten en dieren
Herfst op landgoed Lonnekermeer, warm en met een gouden gloed
Geniet van de acht bijzondere gedichten van Willem Wilmink. Er loopt een speciale Willem Wilminkroute. Juist op deze plek krijgen de gedichten een extra dimensie.

Er op uit
Wilt u wandelend kennismaken met de afwisseling van landgoed Lonnekermeer? Een gemarkeerde route leidt u langs de mooiste plekjes. Voor een poëtische route kunt u het Willem Wilmink pad volgen.

Kijk op de activiteitenkalender voor een bijzondere wandeling met gids. De poëtische zomeravondwandeling in juli is erg populair. Tijdig aanmelden is een ‘must’.

waar: Restaurant Kleinsman, Enschede
prijs: Gratis

telefoon: 053-4330244
openingstijden:
ma 09:00-18:00
di 09:00-18:00
wo 09:00-18:00
do 09:00-18:00
vr 09:00-18:00
za 09:00-18:00
zo 09:00-18:00


00

Natuurgebied Vliegveld Twenthe

In 2008 sloot de luchthaven haar poorten, nu is het een uitgestrekt natuurgebied.

Vliegbasis Twenthe beschikt over 130 hectare natuur- en recreatiegebied toegankelijk voor publiek. De Lonnekerberg en Hof Espelo en de landgoederen van Driene zijn weer verbonden. Een bijzondere plek rijk aan historie.

Fliegerhorstroute
Niet alleen de natuurgebieden zijn dan met elkaar verbonden. Het nieuwe belevingspad in het gebied wordt aangesloten op bestaande wandel- en fietsroutes. Zo ontstaat een netwerk waarop je bijvoorbeeld vanuit Lonneker via Hof Espelo en de voormalige vliegbasis Twenthe naar ‘t Holthuis kan fietsen. Je volgt dan de zogenoemde Fliegerhorstroute: vernoemd naar het ruim 1500 hectare grote vliegveld dat de Duitsers in 1940 aanlegden. De route-app Fietsen in Overijssel geeft vanaf half april toegang tot de 26 km lange Fliegerhorstroute en biedt informatie op locatie: over de rijke natuur en over bezienswaardigheden.

Meer informatie over de routes vind je op de website van Landschap Overijssel.

Herinneringspad
Naast een fietsroute, is er ook een ruiter- en mountainbikeroute die in de loop van het seizoen worden uitgepijld. Later dit jaar verschijnt nog bijzondere landschapskunst in het gebied met daarbij verhalen uit het verleden. De oude schietbaan bijvoorbeeld. Soldaten leerden hier schieten met boordwapens van gevechtsvliegtuigen. Hier komt nu een herinneringspad met indringende verhalen over het verleden, zoals de verdreven boeren en de bezetting.

Levend Landschap
De Fliegerhorst fietsroute voert je langs talloze cultuurhistorische bezienswaardigheden in het gebied tussen Hengelo, Oldenzaal en Enschede. In dit oude landschap vind je middeleewse markestenen en splitterboxen uit WOII waar vliegtuigen verdekt stonden opgesteld. Maar ook voormalige brandstoftanks van de voormalige vliegbasis Twenthe die zijn omgevormd tot vogel uitkijkpunt. Geïnteresseerd in de boeiende geschiedenis van dit gebied? Lees dan eens het boek “Levend Landschap, een cultuurgeschiedenis van het Lonneker Land en de Vliegbasis Twenthe” van Jan Schukkink. Het is verkrijgbaar via www.afdh.nl.

Poelkikker en veldleeuwerik
Langs het belevingspad dat over de voormalige vliegbasis loopt, ontdek je meanderende beken en poelen waar de poelkikker en kamsalamander zich thuis voelen. Maar ook de veldleeuwerik kun je horen. Dit is in Twente een zeldzame broedvogel die op het terrein van de voormalige vliegbasis goed stand houdt. Dat komt mede door het open karakter en het schrale grasland zonder bomen en struiken en de rust die er heerst.

Stille getuigen
Het in totaal zo’n drie kilometer lange belevingspad voert je langs oude militaire objecten als stille getuigen van de geschiedenis.

Parallax
Twee voormalige opslagtanks voor brandstof (het Air Fuel Station Zuid) zijn opengesneden, deels ontmanteld en helemaal schoongemaakt. Via een tunnel betreedt u de ‘Parallax’. Deze twee uitkijkpunten geven je een fraai uitzicht over het open veld waar reeën en vogels te zien zijn. Een ontwerp van kunstenaar Paul de Kort en landschapsarchitect Marcel Eekhout.

Doppler
In deze ontmantelde hangar werden motoren van straaljagers getest. Dit kunstwerk gaat over ‘geluid’, ‘horen’ en ‘stilte’. In de grote hal (Basilica) hoor je op sommige plekken een overvliegend vliegtuig, terwijl op andere plekken vogels zingen. Tussen de lamellen van de geluiddempers hoor je een licht een geroezemoes. Het zijn de verborgen verhalen van dit landschap.

Drie ingangen
Vanaf drie ingangen is het nieuwe natuur- en recreatiegebied toegankelijk. Aan de oostkant, bij Vliegveldweg 345 een klein stukje de Grefteberghoekweg op, is aan de linkerhand straks ruimte om auto’s te parkeren. De andere ingangen, bij de Weerseloseweg 356 het karrespoor op, of aan de Noordkant van de Grefterberghoekweg, zijn geschikt als ingang voor de wandelaar en fietser.

Contact: Natuurgebied Vliegveld Twenthe, Vliegveldweg, 7524PT Enschede.


00

Het Twekkelerpad

Wandelroute door de wijk Twekkelerveld.

Het Twekkelerpad is een wandelroute door de wijk Twekkelerveld, die ook op de fiets te volgen is. De route vormt een verbinding tussen bijzondere plekken in de wijk die gericht zijn op de thema’s natuur, spelen en cultuur.

De totale lengte van het Twekkelerpad is circa 8 km en bestaat uit een deel van 3,5 km en een van 4,5 km. Centraal in de route ligt wijkcentrum de Sloep. Hier is tevens het startpunt. Volg het Twekkelerpad en beleef deze bijzondere wijk!

Contact: Het Twekkelerpad,  G.J. Van Heekstraat 225, 7521 EE Enschede.


00

Wandelroute Kunst en Cultuur

Deze wandelroute over het Universiteitsterrein voert langs verschillende architectonische gebouwen en buitenkunstwerken. De wandeling duurt ongeveer 1 uur. De Universiteit Twente (UT) is de enige Nederlandse universiteit met een campus: een uitgestrekt parkachtig terrein met gebouwen voor onderwijs en onderzoek, faciliteiten voor sport en cultuur, huisvesting voor studenten en medewerkers en een winkelcentrum. Eigenlijk is de campus een kleine studiestad in het groen. De gebouwen die de afgelopen 50 jaar op dit voormalige landgoed Drienerlo zijn verrezen, zijn een goede illustratie van recente architectonische ideeën. De meeste kunstwerken die her en der staan, zijn in de loop der jaren speciaal voor de UT ontworpen route:

https://www.utwente.nl/nl/sg/Rondleidingen/rondleiding_nl.pdf

Drienerlolaan 5

Tel. 053 489 4400

www.cultuur.utwente.nl


00

Grensoverschrijdende fietsroute Enschede-Gronau

Fiets mee langs mooie plaatsen in de textielhistorie. Stadtmarketing Gronau en Enschede Promotie hebben samen een grensoverschrijdende fietsroute ontwikkeld van Enschede naar Gronau en vice versa. Deze route leidt door beide steden, maar ook door het prachtige groene buitengebied. De textiel is nauw verbonden met Enschede, maar ook met buurgemeente Gronau. In beide steden zijn vele locaties met een link naar het textielverleden en naar de toekomst en innovatieve toepassingen met textiel. Al fietsend neem je een kijkje over de grens. Onderweg kom je langs monumentale villa’s, stadsparken gesticht door de textielheren en oude fabriekspanden. Pak je fiets en ontdek alles over textiel. De route is ca. 30 kilometer en duurt ca. 2 uur. route:

https://www.touristserver.nl/file/1041/Fietsroute+Enschede+Gronau+A5+NED+web.pdf

https://www.dietollewoche.eu/events/grensoverschrijdende-fietsroute/


00

Fietsrondje Enschede

Waar de bebouwing van Enschede ophoudt en het buitengebied begint, ligt een bijzonder gevarieerd landschap met diverse wandel- en fietsroutes. Één van de tientallen beleef- en beweegpaden van Enschede is Rondje Enschede. Een avontuurlijke wandel- en fietsroute van circa 52 km rondom de stad, dwars door de groene longen van Enschede, dat is Rondje Enschede. Onderweg is van alles te doen en te beleven. De route verbindt bijzondere rustpunten en pleisterplaatsen. Van theetuin tot klimbos en van visvijver tot atelier. Je komt deze unieke plekjes, bijzondere activiteiten en prachtige pleisterplaatsen op Rondje Enschede tegen. De route van Rondje Enschede is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info Points en overige locaties waar toeristische folders verkrijgbaar zijn. Ga wandelend en fietsend op avontuur en ontdek de mooiste natuur, cultuur, speel- en pleisterplekken aan Rondje Enschede! De bewegwijzering van Rondje Enschede is onderdeel van het Wandelnetwerk Twente als stadsrandroute met de herkenbare keuze- en routepalen. Rondje Enschede is te herkennen aan de wit-groene pijl op het metalen plaatje. De route heeft een lengte van 40 kilometer rondom Enschede (52 km inclusief Boekelo) en loopt langs de prachtige groene randen van de stad. Binnen Rondje Enschede worden twee extra koppelroutes aangelegd, zodat fietsers en wandelaars ook een apart Rondje rondom Boekelo (12 km) en Glanerbrug (10 km) kunnen maken.

www.route.nl/fietsroute/143632/rondje-enschede/map 


00

Rondleiding Roombeek Good Goan

Roombeek werd in mei 2000 door de vuurwerkramp verwoest. Nu is de wijk uit de as herrezen en hoe! Een deskundige en enthousiaste gids laat alle interessante plekken in deze hippe wijk van internationale allure zien. Roombeek won de Gouden Pyramide voor meest inspirerende architectuur en niet voor niets!
Sindsdien trekt Roombeek ook internationaal grote aandacht. De gids neemt je mee langs architectuur van internationale klasse, het monument van de ramp, de musea TwentseWelle en het Rijksmuseum Twenthe, een typisch Twentse boerderij met Turkse uitbaters en het Breinplein. En natuurlijk het veelbesproken wijkje De Bamshoeve waar iedereen naar hartelust en eigen smaak mocht bouwen. Overal zien we hoe oud en nieuw in overleg met de bewoners is samengesmolten tot een prachtig geheel. Een ideaal groepsuitje.

Putterstraat 2

Tel. 06 141 549 69

www.stadswandelingenschede.nl 


00

Fietstocht langs Hof Espelo

Een kleinschalig landgoed dat meer dan 800 jaar oud is vol verrassende doorkijkjes en met een heus sterrenbos. Dat is Landgoes Hof Espelo en je fietst erlangs. Lengte fietstocht 23,3 km. Lonneker, Oldenzaal, Enschede. Al in 1215 werd het landgoed Hof Espelo genoemd als eigendom van de katholieke kerk. Die had een machtige vinger in de pap, want het nabijgelegen Oldenzaal was rond die tijd het belangrijkste religieuze centrum van Twente. Bovendien lag in Oldenzaal een koninklijk domein. Ook Enschede was stevig in handen van de kerk, de bisschop van Utrecht had veel van de grond van de stad in bezit. Pas in 1518 veroverde Gelderland Enschede waarmee de bisschop zijn land verloor. Zie verder de site om de route uit te printen of te downloaden.

Knooppunten vanaf Lonneker: 27-01-17-71-80-26-99-49-25-24-28-27

https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsroute-rond-landgoed-hof-espelo/


00

Fietsroutes vanaf Dorpsplein Lonneker

Via onderstaande website kunt u meer routes vinden die starten vanaf het Dorpsplein in Lonneker.

https://www.fietsnetwerk.nl/knooppunt/hotel-restaurant-savenije-lonneker/