Musea

 

 

 

Rijksmuseum Twenthe

Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost Nederland. Geniet van de wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst.

Rijksmuseum Twenthe is het museum van de verbeelding, een museum waarbij elke tentoonstelling ons iets verteld over de cultuur in heden of verleden, waarvan de kunstvoorwerpen deel uitmaken. Met een grote en uiterst rijke kunstcollectie, bruiklenen en schenkingen worden jaarlijks tot wel 10 tentoonstellingen geprogrammeerd, verschillende naast elkaar.
Geniet van Breitner, Breughel, Ruisdael en Redon, Jongkind en Monet en de vele andere meesters in de 36 zalen. In het museumcafé en aangrenzende binnentuin kun je genieten van koffie, maar ook van een heerlijke lunch.

Adres:

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

www.rijksmuseumtwenthe.nl

info@rijksmuseumtwenthe.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00
Maandag gesloten.
Toegang: € 12,50

 


De Museumfabriek (voorheen Twentse Welle)

De MuseumFabriek is een echt familiemuseum waar de toekomst wordt ontdekt. Door te leren, spelen, werken, denken, experimenteren en te dromen. In het nieuwe museum is de verbeelding aan de macht. De tentoonstellingen inspireren jong en oud om zelf dingen te bedenken, uit te proberen en in elkaar te zetten. Dat kan in de fabriek.
In ‘de nieuwe De MuseumFabriek’ staat twee keer per jaar een ander fenomeen centraal.

De historische collecties van De MuseumFabriek zijn altijd de grote inspiratiebron. Zij vertellen verhalen, brengen de geschiedenis van Twente tot leven, leggen verbanden met het heden en bieden houvast bij het ‘maken van de toekomst’.

De MuseumFabriek is dus niet een natuurhistorisch museum, of een kunstmuseum, een oudheidkamer of een techniekmuseum. De MuseumFabriek is het allemaal en allemaal tegelijkertijd. Kom snel kijken, meedoen en beleven in Enschede!

Adres:

De MuseumFabriek

Het Rozendaal 11

7523 XG Enschede

www.demuseumfabriek.nl/

info@demuseumfabriek.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00
Maandag gesloten.
Toegang:
  • Volwassenen – € ,50
  • Kinderen t/m 4 jaar – gratis
  • Kinderen van 5 t/m 17 jaar – € 7,50
  • Museumkaart – gratis
  • BankGiroLoterij-VIPkaart – gratis.

 

Museum Buurtspoor

Een uitje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong. De ouderwetse trein rijdt van Boekelo naar Haaksbergen en terug.

In de voortgetrokken wagons kun je heerlijk genieten van de mooie rit. Kinderen rennen enthousiast door de historische rijtuigen en treinliefhebbers vragen de conducteur de oren van het hoofd over de ins en outs van het rijdend materieel. Voor veel bezoekers is de treinrit in een echte stoomtrein het hoogtepunt van een bezoek aan Museum Buurtspoorweg.

Dat bezoek begint met een rondwandeling over het emplacement van station Haaksbergen of Boekelo. Vrijwilligers beantwoorden er vragen en demonstreren het omzetten van de seinen en wissels. In de werkplaats en de locomotievenloods staan oude stoom- en dieseltreinen te pronken. De complimenten zijn niet van de lucht. “Wat een uitgebreide collectie hebben jullie hier zeg”.

Bewonderen en beleven
Die geschiedenis van de lokale spoorwegen wordt op een levende manier verteld. Alles wordt zoveel mogelijk gebruikt zoals het in vroeger dagen ging. Het is ook echt een belevenis voor kinderen. Op station Haaksbergen kunnen zij in een van de historische wagons op een interactieve manier kennis maken met het goederenvervoer van vroeger. En met een retourkaartje kunnen ze zo vaak heen-en-weer als ze willen!

Kortom, vanaf het moment dat u als bezoeker een kaartje koopt stapt u in een stuk spoorweggeschiedenis om te bewonderen én te beleven. Een echt eersteklas dagje uit.

Museum Buurtspoorweg

Boekelosestraat

7548 AR Boekelo

Tel. 053 572 516

www.museumbuurtspoorweg.nl

info@museumbuurtspoorweg.nl

Openingstijden:

Zondag van 11:00 – 17:00

April t/m oktober: iedere zondag Juli: iedere dinsdag, woensdag en zondag Augustus: iedere dinsdag en zondag.

 


 

Synagoge

Symbolische mozaïeken, wervelend smeedwerk en prachtige versieringen maken de synagoge in Enschede tot een van de mooiste synagogen van Nederland. Het gebouw werd in 1928 gebouwd naar ontwerp van de Nederlandse architect Karel de Bazel. Het centrale gedeelte omvat twee gebedsruimten – de grote sjoel en de dagsjoel – en de kerkenraadskamer. Een hoogtepunt is de grote sjoel met de negen meter hoge koepel en een enorme bronzen lichtkroon. Mozaïeken van Venetiaans glas bedekt met bladgoud geven de ruimte extra glans. Bijzonder is dat vrijwel het hele interieur, tezamen met de kostbare voorwerpen, ongeschonden de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. De moeite van het bezoeken dubbel en dwars waard.

http://www.synagogeenschede.nl

053 4323479

Prinsestraat 14

 

Bekijk hier een filmpje