Tips voor de

komende tijd

Elke donderdag nieuwe tips!

.


FEBRUARI


00

De beentjes van Sint-Hildegard

Vanaf donderdag 13 februari

Afbeeldingsresultaat voor de beentjes van sint hildegard

De film ‘De beentjes van Sint-Hildegard’ is een bijzondere film. Een film in het Twents die in heel Nederland te zien zal zijn.
Kinepolis bij voetbalstadion en Cineast in het centrum vanaf donderdag 13 februari
In deze film van Johan Nijenhuis zijn hoofdrollen weggelegd voor Johanna ter Steege, Leonie ter Braak, Fredi Stofmeel en niet te vergeten: Herman Finkers. Finkers is ook verantwoordelijk voor het scenario.

Het verhaal
Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In De beentjes van Sint-Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

 


000

LEZING ‘STERRENWACHT’

Dinsdag 25 februari – 19:30 – 22:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor STERRENWACHT

Sterrenstelsels zijn verzamelingen van vele miljarden sterren met ijle gas- en stofwolken ertussen. Alleen de ruimte tussen de sterrenstelsels is bijna helemaal leeg. Het sterrenstelsel waarin wij zelf huizen is de Melkweg; onze naaste buur is de spectaculaire Andromedanevel, op ruim 2 miljoen lichtjaar afstand. We weten dat de eerste sterrenstelsels relatief snel na de oerknal, in minder dan een miljard jaar, gevormd zijn. Modellen van het jonge heelal hebben nog grote moeite om dit proces te verklaren. Prof. Dr. Henny Lamers komt uitleggen op welke manier de honderden miljarden melkwegstelsels de bouwstenen van ons heelal zijn.

De museumfabriek, Het Rozendaal 11|7523 XG Enschede|053 201 2099

Entree € 5,  leden gratis incl koffie of thee


00

Seniorweb Enschede bestaat 10 jaar – Informatiemarkt

Dinsdag 25 februari – 10.00-13.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Seniorweb Enschede
Er is uitleg over de cursussen, maar er kunnen ook vragen gesteld worden over de computer, de laptop, over Windows 10, over de Ipad of Android tablet en over de smartphone. Verder is er een quiz waarmee prijzen te winnen zijn. Koffie en thee zijn aanwezig. wie nog geen lid is kan dat regelen tijdens de informatiemarkt. Vragen? Stel ze bij: seniorweb053@bibliotheekenschede.nl

Bieblab Centrale Bibliotheek. Pijpenstraat  (1e verdieping naar het pc lab).


00

Basiscursus Tekenen

Dinsdag 25 februari 9.45- 11.45 uur en 19.45 – 21.45 uur

Afbeeldingsresultaat voor Basiscursus Tekenen kottendijk

Fiona Weide verzorgt in haar tekenatelier in De Zessprong aan de Kottendijk 110b twee zesdelige basiscursussen tekenen, te beginnen op dinsdagochtend en dinsdagavond 25 februari om 09.45 en 19.45 uur. In steeds twee uur tijd leert men 8 materialen en de bijbehorende basistechnieken kennen. Van houtskool tot ecoline. Voor volwassenen met weinig tot geen ervaring. De eerste les is een kennismakingsles voor de prijs van 15 euro.

Voor meer info en aanmelden: info@fionaweide.eu / tel. 06-27909008

Zessprong

Kottendijk 110-B


00

Train je Schrijfspieren

Dinsdag 25 februari 19:30-21:30 uur

Afbeeldingsresultaat voor train je schrijfspieren

Verzet je zinnen! Tijdens deze workshop klimmen we in de pen en gaan we creatief schrijven. Door middel van diverse oefeningen en tools leer je eigen (schrijf)stem kennen, word je creatiever en productiever in al je teksten. Ervaring is niet nodig, wel voldoende kennis van het Nederlands.

Kosten:  20 euro incl. koffie of thee met iets lekkers

Info/aanmelden: twicedoubleyou@hotmail.com

www.twicedoubleyou.wordpress.com/agenda

Centrum De Gouden Driehoek Klaaskateplein 71


00

Met NCPN naar herdenking Februari-staking

Dinsdag 25 februari –  12:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor herdenking Februari-staking

Staakt, staakt, staakt, is de historische oproep waaraan 300.000 mensen in 1941 gehoor gaven om te protesteren tegen de razzia’s van de Duitse bezetter. De staking was een goed voorbereide, geweldige blijk van solidariteit tegen o.a. de deportaties van joden. Van Amsterdam sloeg de staking over naar Zaandam, Haarlem, Velsen, Hilversum, Utrecht, etc. De staking was voor de bezetter een geduchte tegenslag en gaf een impuls aan het verzet. De Duitsers braken de staking met meedogenloos ingrijpen. Er vielen een aantal doden en vele slachtoffers. De herdenking is op dinsdag 25 februari in Amsterdam. Eer betonen aan hen die destijds in Amsterdam en omgeving gehoor gaven aan de oproep van de (verboden) Communistische Partij Nederland (CPN) blijft een belangrijk moment. Ook nu weer kan de herdenking een impuls zijn ter versterking van het verzet tegen discriminatie, racisme, fascisme, armoede, oorlog en de gevolgen daarvan.

De Nieuwe Communistische Partij Twente organiseert vanuit Twente gezamenlijk treinvervoer en nodigt organisaties en personen uit om mee te gaan. De treinkosten zijn voor eigen rekening.

Er wordt rond 16.30 uur deelgenomen aan het nationale defilé op het Jonas Daniel Meijerplein.

Opgave voor deelname kan bij ncpn.twente@worldmail.nl en tel 053 4763881.

Bijdragen aan het vervoer en het bloemstuk kun je storten op NL23INGB0004698189 NCPN (Ov) o.v.v. febr-staking.
Locatie
centraal station enschede
Enschede


00

PAUL HAENEN BRENGT VREUGDE

Woensdag 26 februari 20.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor PAUL HAENEN BRENGT VREUGDE 

Met wat ruimte voor Margreet Dolman, dominee Gremdaat en dokter Valentijn. De mooie kanten van het leven vieren en niet bij de pakken neerzitten. Altijd weer lichtpuntjes zien, ook als het even tegenzit; dat is de instelling van Haenen, in welke hoedanigheid ook. Een eigenzinnige en vrolijke voorstelling.

De Kleine Willem, Langestraat 45

Entree: € 22.50


00

E-book Café: gratis hulp bij het lenen van een e-book

Woensdag 26 februari – 14:00 – 16:00 uur

Afbeeldingsresultaat voor e-book
Ondersteuning voor leden van de Bibliotheek door een deskundig medewerker. Vrije inloop, toegang gratis. De Bibliotheek heeft een aanbod van meer dan 20.000 e-books te lezen op uw tablet of e-reader. Deze kunt u lenen als u lid bent. Het kan best een stap zijn om te beginnen met digitaal lezen. Wij helpen u graag op weg bij het E-Book Café.
Neem uw eigen apparatuur, inloggegevens en bibliotheekpas mee. De ruimte waar het E-Book Café wordt gehouden varieert, informeer er naar bij de klantenservice.
Natuurlijk kunt u ook zelf aan de slag. De e-books zijn door te bladeren op de online Bibliotheek. Met uw lidmaatschapsnummer en e-mailadres bij de hand kunt u een account aanmaken en direct beginnen met lezen.

Centrale Bibliotheek, Pijpenstraat


00

Computer/inloopspreekuur Twekkelerveld

Woensdag 26 februari | 10.00 – 12.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor bibliotheek twekkelerveld

Computerspreekuur van SeniorWeb in de Bibliotheek Twekkelerveld. De toegang is gratis en er is vrije inloop.
Computers, internet, tablets… Hoe meer u zich erin verdiept, hoe meer vragen er komen. Met al deze vragen kunt u bij ons terecht tijdens de gratis inloopspreekuren.
Deskundigen van SeniorWeb helpen u elke laatste woensdag van de maand met computervragen en/of -problemen.

Bibliotheek Twekkelerveld, Zonstraat 1 in Enschede


0

Schrikkelfestival in Roombeek

Zaterdag 29 februari -11.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Schrikkelfestival

Met tal van beeldend kunstenaars, schrijvers, dichters en musici

Schrikkelzaterdag. Dat was de aanleiding voor een aantal kunstenaars van Ateliergebouw de 6Sprong aan de Kottendijk 110b een kleinschalig festival te organiseren. De ruggengraat wordt gevormd door 10 bijzondere locaties in de wijk Roombeek met als start en eindpunt het ateliergebouw de 6Sprong. Naast beeldend kunstenaars wordt er ook opgetreden door dichters, schrijvers, musici en een aantal kunstenaars geven een lezing. Locaties als Ceecee containers, Xpo, portiersloge Balengebouw, Arendsmanhuis, dynamo Expo Rijksmuseum Twenthe, Van der Jeugd Archtecten en Tankstation. Kortom een aantrekkelijk eigenzinnig programma, met idem dito locaties.

De 6Sprong, Kottendijk 110b

Hier kunt u een armbandje kopen voor 3,66 euro en daarmee alle locatie de hele dag bezoeken, en na afloop om 17.00 uur ook de finnisage bij de 6Sprong. Voor meer informatie: www.schrikkelfestival.nl.


00

LANDELIJKE STERRENKIJKDAGEN

Vrijdag 28 en zaterdag 29 februari 19.00-22.00 uur.

Afbeeldingsresultaat voor LANDELIJKE STERRENKIJKDAGEN

Op het terrein naast de ingang van De Museumfabriek stellen de leden van de sterrenwacht een vijftal kijkers op, waardoor publiek onder begeleiding de sterrenhemel kan verkennen.
In de Museumfabriek zijn op gezette tijden lezingen en is er een informatiestand waar men met vragen over het heelal terecht kan. De avonden beginnen om 19.00 uur en eindigen om 22.00 uur. Publiek kan vrijblijvend langskomen en de entree is gratis.

De Museumfabriek

Het Rozendaal 11

Toegang gratis


00

Lezing over Jazzpianist Andrew Hill

Zaterdag 29 februari 13.30 – 14.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor Andrew Hill
Een lezing in de cyclus Luisterrijk van de Muziekbank in de Openbare Bibliotheek in Enschede (Bieblab)). Jazzpianist Andrew Hill door Theo de Bruijn Andrew Hill, een bijna vergeten jazzpianist met toch een omvangrijk en indrukwekkend oeuvre. In deze aflevering van Luisterrijk horen we zijn briljante vroege werk (bv Point of Departure), zijn comeback-plaat (Dusk; gekozen als album van het jaar in 2001) en zien we zijn laatste optreden, in een kerk op Manhattan slechts enkele weken voor zijn dood in 2007.

Bibliotheek, Pijpenstraat

De toegang is gratis

 


00

ELLEN TEN DAMME EN THE MAGPIES

Zaterdag 29 februari –  20.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor ELLEN TEN DAMME EN THE MAGPIES

Ellen gaat verder! Na het grote succes van de show ‘Paris-Berlin’ kon een vervolg, met allemaal nieuwe nummers, natuurlijk niet uitblijven. Deze keer gaat Ten Damme nog zuidelijker, met Parijs als startpunt voor deze nieuwe muzikale zinnenprikkelende reis. Exotische, spannende ontmoetingen op weg naar Casablanca leveren de prachtigste Franse liederen op. Of ze ooit aan zal komen is nog maar de vraag. De grote woestijn rukt op, de benzine raakt op en Humphrey Bogart en Ingrid Bergman zijn ook allang vertrokken uit Casablanca.

Samen met haar 8-koppige superband The Magpie Orchestra brengt top-entertainer Ellen ten Damme een muzikale ode aan de chansonniers en entertainers van de vorige eeuw, overgoten met een vleugje mystiek vanuit de oude culturen. Met muziek van onder andere Charles Aznavour, Francoise Hardy, Edith Piaf, maar ook van Natacha Atlas, Fairuz, Indila, Rammstein en Josephine Baker.

Muziekcentrum, Noorderhagen

Entree: € 22.50 t/m € 37.50


00

ERIK SLOT Een fototentoonstelling over leven tussen groei en krimp

Tot en met vrijdag 27 maart 12.30 -17.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor ERIK SLOT Een fototentoonstelling over leven tussen groei en krimp

De tentoonstelling ‘Leven tussen groei en krimp’ gaat over twee plekken in Europa. Een groeiende stad in Oost-Europa (Warschau) en een krimpende regio in het Zuiden (Asturië, Noord-West Spanje). De verschillen zijn heel groot, maar er is ook een overeenkomst, op beide plekken staan gemeenschappen onder druk en is het voor de mensen die er wonen een groeiende uitdaging om er simpelweg hun leven te leiden.

Fotogalerie Objektief Walstraat 33, entree gratis

00


MAART


000

Stiltewandeling over landgoed Hof Espelo

Zondag 1 maart 10.00-12.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Stiltewandeling over landgoed Hof Espelo

• Op de 1e zondag van de maand kunt u op landgoed Hof Espelo aansluiten bij een stiltewandeling. Tijdens de wandelingen, begeleid door de gidsen Gé en Jaap, staan het beleven van de natuur en bezinning centraal. Al je zintuigen – horen, zien, voelen, ruiken – worden geprikkeld. Tijdens de wandeling doen we ook ademhalingsoefeningen om goed te leren ontspannen. De hele wandeling zal in stilte beleefd worden.

Start: 10.00 uur bij de parkeerplaats van bezoekerscentrum Hof Espelo aan de Weerseloseweg. Het bezoekerscentrum is dan nog gesloten.
• Afsluiting: rond 12.00 uur bij het bezoekerscentrum. Er is dan gelegenheid om eventueel af te sluiten met een kopje koffie of thee in het centrum.
• Kosten: €5,- per persoon. Voor donateurs van Landschap Overijssel is de wandeling gratis (op vertoon van donateurspas).
Aanmelden: bij Landschap Overijssel https://www.landschapoverijssel.nl/activiteiten/stiltewandeling-over-landgoed-hof-espelo?d=1583053200#activity_registration

Landgoed Hof Espelo zondag 1 maart 10.00-12.00 uur

Start: 10.00 uur bij de parkeerplaats van bezoekerscentrum Hof Espelo aan de Weerseloseweg.

Deelname € 5,-


PLATENBEURS

Zondag 1 maart 11.00-16.30 uur 

Afbeeldingsresultaat voor platenbeurs metropool enschede
Een beurs met letterlijk duizenden lp’s, singles, cd’s, dvd’s, cassettes en merchandise in de meest uiteenlopende genres en van Abba tot ZZ Top.

Metropool Enschede

Willem Wilminkplein 2

7511PG Enschede

Entree: € 5,-


00

NAZORG: ONLINE ERFENIS EN DIERBARE DATA

Dinsdag 3 maart 19.30-21.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor NAZORG: ONLINE ERFENIS EN DIERBARE DATA enschede

Sander van der Meer geeft uitleg over digitale nalatenschap. Hoe krijg je als nabestaande toegang tot de computer of telefoon van de overledene als je geen wachtwoorden of toestelcodes weet? En hoe weet je nu dat een overledene social media & online diensten in gebruik had, waar kun je terecht voor een onderzoek na een zelfdoding en hoe voorkom je identiteitsfraude met gegevens van de overledene? Sander van der Meer heeft een forensische achtergrond in de opsporing en is van daaruit het bedrijf Digitale Nazorg begonnen.

Digitale Nazorg is sinds 2013 uitgegroeid tot hét kenniscentrum met expertise op het gebied van innovatieve en technische oplossingen bij de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data.
Aanmelden via website Yarden

Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat.

Toegang gratis


00

Plaaginsecten in een veranderend klimaat

Donderdag 5 maart 20.00-22.00 uur 

De eikenprocessierups is mogelijk de beruchtste plaaginsect in Enschede, echter het is niet de enige. In deze presentatie gaat Arnold van Vliet in op de spectaculaire klimaatveranderingen die plaats vinden in Nederland en de ons omringende landen. Hij laat zien dat we overal om ons heen de effecten van deze veranderingen op de natuur zien en dat deze veranderingen grote gevolgen hebben voor de mens. Wat zal er in de komende jaren nog meer veranderen en hoe kunnen of moeten we hier op inspelen? Voorbeelden die aan bod komen zijn eikenprocessierups, muggen, teken, wespen maar ook bladluizen en andere insecten. Naast het gegeven dat Arnold van Vliet één van de toonaangevende wetenschappers is op het gebied van plaaginsecten is Arnold medeoprichter van de Muggenradar, Allergieradar, Tekenradar, de Splashteller en de GrowApp.

Kosten: Vrienden van DMF/RMT gratis, niet- leden €5,- Vrienden van DMF/RMT dienen hun lidmaatschapskaart mee te nemen. koffie/thee gratis.

Meer informatie: http://www.knnv.nl/enschede

De Museumfabriek, Het Rozendaal 11

Toegang € 5,-


00

IVN wandeling vogelzang & voorjaarsbloemen

Vrijdag 6 maart – 14.00- 16.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor IVN wandeling vogelzang & voorjaarsbloemen

Op vrijdagmiddag 6 maart a.s. organiseert IVN-Enschede een voorjaarswandeling in de Noord Esmarke. Tijd : 14:00 uur. Startpunt: kruispunt Glanerbruggeweg en Bonekampweg. Duur : ca. 2 uur. De tocht van ruim vijf kilometer voert door het prachtige Twentse coulissenlandschap langs landgoederen, bossen en moerassen. Samen met IVN gidsen kunt u ervaren hoe verrassend veel wandelmogelijkheden er zijn in dit gebied, zo dicht bij de stad Enschede. We lopen over zandwegen, landwegen en smalle paadjes tussen landerijen, veelal op door particulieren opengesteld terrein. Het voorjaar is nu echt aangebroken, dus zal de wandeling vergezeld gaan van veel vogelzang. Verder mogen we natuurlijk voorjaarsbloemen verwachten op deze wandeling. De gidsen zullen ze u graag laten zien. U bent van harte welkom. Deelname is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld. Voor aanvullende informatie zie : https://www.ivn.nl/afdeling/enschede

Startpunt: Kruispunt Glanerbruggeweg en Bonekampweg


00

RUDELSINGEN Samen Engelse, Nederlandse en Duitse muziek zingen

Vrijdag 6 maart 19.30 uur 

Afbeeldingsresultaat voor RUDELSINGEN Samen Engelse, Nederlandse en Duitse muziek zingen
Samen Engelstalige maar vooral Nederlandse en Duitse liederen zingen en bovenal een gezellige avond hebben. Rudelsingen is sinds jaar en dag een begrip in Duitsland! Van schlager tot rock, van ABBA tot ZZ Top, onder muzikale begeleiding van Team Rene Elenbaas en David Rauterberg, “eigenaar” van Rudelsingen, komen de grootste hits en evergreens voorbij. Doordat de teksten worden geprojecteerd, kan iedereen meezingen. In Duitsland zijn al meer dan 1000 concerten met groot succes georganiseerd, van cafe’s tot in stadions: beleef zelf het Duitse meezingsucces! Door de mix van zowel Nederlandse als Duitse hits, zal er een geweldige ambiance ontstaan waarbij we samen grenzen verleggen en elkaar nog beter leren kennen. Want, das schöne passiert, wenn man grenzen passiert! Rudelsingen is onderdeel van Die Tolle Woche in samenwerking met het Wilminktheater.

Grote kerk, Oude Markt

Toegang € 11,-


00

ROSANNE PHILIPPENS SPEELT BEETHOVENS VIOOLCONCERT
Met het Orkest van het Oosten.

Vrijdag 6 maart 20.00 uur 

Afbeeldingsresultaat voor ROSANNE PHILIPPENS SPEELT BEETHOVENS VIOOLCONCERT

Beroemdste vioolconcert
Beethovens Vioolconcert, geliefd bij een breed publiek maar gevreesd bij de grote violisten vanwege zijn technische uitdaging en stevige lengte. Rosanne Philippens, uitstekend kenner van het vioolrepertoire van Beethoven, ontfermt zich met liefde over dit misschien wel beroemdste en populairste vioolconcert ooit geschreven.
Muziekcentrum Enschede , Noorderhagen

Entree: € 13.25 t/m € 42.50

 


00

Twentse Bandnight

Zaterdag 7 maart – 19.30 uur

Een avondvullend programma met Top bands uit Twente. De muziek varieert van pop tot rock en van disco naar Singer-Songwriters. Door deze veelzijdigheid is er voor ieder wat wils en dat helemaal gratis.
Het belooft opnieuw een spectaculaire avond te worden, met live muziek verdeeld over 3 zalen, waarbij de energie van het podium spat terwijl de avond veel te snel voorbij vliegt.
Met
• Bettie Bravo
• Ellys
• The Sense
• Blacklight
• Lotte Timpers
• Damned Few
• Pure
• Headline
• Joe Cocker Tribute
Volg Twentse Bandnight op Facebook!

Entree: gratis

Het Hagen

Scholtenhagenweg 36, 7481VP Haaksbergen

053-5726768

info@het-hagen.nl

www.het-hagen.nl

 


00

Concert Voor wie geen concert kan bezoeken

Zaterdag 7 maart – 14.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor concordia hengelo

De Lions Club Enschede houdt op zaterdag 7 maart weer een concert voor gehandicapten, ouderen en mensen die nooit een concert kunnen bezoeken. Het concert wordt verzorgd door muziekvereniging Concordia uit Hengelo. Het staat in het teken van de bevrijding met liederen zoals “Als op het Leidse Plein” en “De appeltjes van Oranje”. Zanger en gitarist Maarten Peters treed die middag ook op. Tot 1 maart kunnen mensen zich aanmelden om dit concert mee te maken via ireneluckman@hotmail.com

Aula Stedelijk Lyceum Zuid, Tiemeister 20, 7541 WG Enschede

Entree gratis


00

ANDRÉ KERVER ONTMOET BERT WAGENDORP

Zaterdag 7 maart – 16.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor ANDRÉ KERVER ONTMOET BERT WAGENDORP
Op de eerste dag van de Boekenweek komt Bert Wagendorp bij André Kerver op bezoek. Bert is niet alleen bekend als columnist bij de Volkskrant, maar ook van zijn romans en essays. Natuurlijk kent iedereen zijn bestseller ‘Ventoux’, die ook verfilmd werd. In 2019 verscheen het vervolg: ‘Ferrara’. Een roman over loyaliteit, het noodlot, humor als reddingsboei en de onverbrekelijke band tussen vader en dochter. Met andere woorden: meer dan voldoende ingrediënten voor een ‘André Kerver ontmoet…’ die je niet mag missen.

Concordia, Oude Markt 15

Entree: € 15


 

Vooraankondiging cursus Sterk met pijn voorlichtingsbijeenkomst

Zaterdag 7 maart 13.30-15.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor roessingh sterk met pijn

Cursus ‘Sterk met Pijn’ in Enschede, voorjaar 2020. Leren omgaan met chronische pijn. Deze cursus is bedoeld voor mensen met chronische pijn die willen leren hoe ze hiermee kunnen omgaan in het dagelijks leven. We willen met de cursus mensen een steuntje in de rug geven en hen leren om zelf de regie te voeren over hun leven. Het bijzondere aan deze cursus is dat deze wordt begeleid door mensen die zelf chronische pijn hebben (gehad) en dus weten en begrijpen hoe het is om ermee te leven.

Bij de voorlichtingsbijeenkomst krijgt u uitgebreide informatie over wat u kunt verwachten tijdens deze cursus. Aanmelden en/of informatie: carla@sterkmetpijn.nl Begeleiders: Carla Wevers en Lisha Matla

Zie: www.pijnpatientennaar1stem.nl/projecten/cursus-sterk-pijn/

Roessingh

Roessinghsbleekweg 33, 7522 AH Enschede

(aanmelden verplicht in verband met beperkt aantal plaatsen)


00

EINSTEIN: spreker Pip Utton

Donderdag 12 maart – 20:30 uur

Afbeeldingsresultaat voor EINSTEIN: spreker Pip Utton

Meesterverteller Pip Utton weet in zijn Engelstalige voorstellingen als geen ander beroemde en beruchte historische figuren tot leven te brengen. En als de British Theatre Guide je solo’s als ‘masterclasses in acteren’ bestempelt, heb je wel iets in je mars. Utton is dan ook een briljant en veelvuldig onderscheiden acteur. Mocht je hem in de wandelgangen tegenkomen, dan zie je een voorkomend man. Keurig in pak, alsof hij net aan komt waaien van kantoor. Maar even later kan hij schreeuwen en agiteren als een dolle, zoals hij in het meesterlijk vertolkte ‘Adolf’ liet zien, of flaneren als Charlie, zoals in het briljante ‘Chaplin’. Dit keer kruipt de Engelsman in de huid van Albert Einstein. Dit is een Engelstalige voorstelling.
De Volkskrant over de voorstelling ‘Chaplin’:
“Het is indrukwekkend wat Utton in zo’n kort tijdsbestek weet te vertellen. Met minieme nuances springt hij van de persoon Chaplin naar het filmpersonage. Door zoet en zuur, kil en warm, feiten en psychologische interpretatie zorgvuldig af te wisselen, heeft Utton een prachtige voorstelling gemaakt vol intelligente symboliek.”

Entree € 15,-
(Excl. €2,50 boekingskosten per bestelling)

DE KLEINE WILLEM Lulof Zaal – Langestraat 45


00

Natuurwandeling onder leiding van een gids

Donderdag 12 maart – 9.30 uur

De Tourist info wandelgidsen hebben weer een afwisselende route voor je samengesteld door het nationaal landschap Noordoost-Twente.

De omgeving van Oldenzaal nodigt uit om prachtige natuurwandelingen te maken. Wandelen in gezelschap en onder leiding van een gids is een ontspannen bezigheid, in Twente kennen we hiervoor het woord kuieren. De Tourist info wandelgidsen organiseren een korte wandeling van ongeveer 10 km en een langere wandeling van ongeveer 20 km. Je vertrekt om 09.30 uur vanaf het station in Oldenzaal. Je dient je eigen lunch mee te nemen en stevige schoenen zijn een must. De wandeling van 10 km zal gaan richting Loabult. De wandeling van 20-25 km zal gaan richting Holthuis-Sybrook.

Deelname is gratis
vrije gift wordt gewaardeerd

Startpunt:
Stationsrestauratie
Stationsplein 14-16, 7573AV Oldenzaal


00

Excursie Reeën

Zondag 22 maart, tijdstip bekend na aanmelden

Afbeeldingsresultaat voor reeen
Wist je dat het ree de kleinste hertensoort van ons land is? Dit en meer ontdek je tijdens de excursie ‘Reeën’ op landgoed Groot Brunink. Met de gids ga je op zoek naar reeën en hun sporen, zoals keutels, reeënpaadjes en afgeknaagde boompjes. De excursie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tip: trek stevige schoenen aan en neem een verrekijker mee. De gids heeft ook een beperkt aantal verrekijkers te leen.
Reeën schrikken snel van honden, dus honden mogen deze keer niet mee.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk.
https://www.landschapoverijssel.nl/activiteiten/excursie-reen-1?d=1584831600#activity_registration

Na aanmelden volgt informatie over locatie en tijdstip.

Groot Brunink


00

Heerlijcke Vintage in Performance Factory Enschede

Zondag 22 maart – 12.00–17.00 uur

Afbeeldingsresultaat voor Heerlijcke Vintage in Performance Factory Enschede

Steeds meer mensen kijken eerst bij tweedehands kleding voordat ze naar een nieuw item gaan zoeken. Tweedehands shoppen is een goed alternatief voor de vervuilende fast fashion industrie. Vintage is hip en duurzaam. In Nederland is vintage inmiddels uitgegroeid tot een grote trend. Het aantal vintage winkels groeit nog steeds. Vintage is booming. Ook steeds meer jongeren zijn op zoek naar die ene prachtige designer blouse uit de tijd dat hun oma nog piepjong was. Of die mooie vinylplaat uit de jaren 70! Voor het vinden van een uniek pareltje komt je zondag 22 maart naar de Performance Factory in Enschede.

Performance Factory Enschede, Hoge Bothofstraat.

entree € 2,50


00

Veiligheid op internet

Vier lessen vanaf maandag 23 maart | 14.00 – 16.00 uur 

Afbeeldingsresultaat voor veiligheid op internet

Virussen, hacken, phishing, spam, privacy… Om veilig te kunnen internetten moet u weten wat de risico’s zijn. Dat leert u in deze cursus, bestaande uit 4 bijeenkomsten, van SeniorWeb.
Verder leert u hoe u een back-up/reservekopie maakt en hoe u uw digitale nalatenschap (hoe zorgt u ervoor dat u na uw dood niet blijft voortleven op internet) kunt regelen.

Bijeenkomsten:
De cursus bestaat uit 4 lessen op maandag: 23/3, 30/3, 6/4 en 14/4 (de laatste keer is op een dinsdag i.v.m. Pasen).

Kosten
De kosten bedragen: €45,- voor leden, €50,- voor niet-leden van SeniorWeb of de Bibliotheek.

Aanmelden:
Aanmelden is mogelijk via info@bibliotheekenschede.nl, onderstaand reserveringsformulier of het aanmeldformulier uit de cursusbrochure.

Centrale Bibliotheek, Pijpenstraat 15 in Enschede


00

PICASSO & MATISSE; BEAUTY IS A LINE

Tot en met 24 mei. Zie onder.

Afbeeldingsresultaat voor PICASSO & MATISSE; BEAUTY IS A LINE

Aan de hand van werken uit het grafische oeuvre van de giganten Picasso en Matisse van de moderne kunst, en vele andere werken van onder meer Toorop, Kirchner en Van Heemskerck, bestudeert het museum de lijn als het fundament van de moderne kunst.
Er zijn maar weinig kunstenaars die de kunst van de lijn zo goed beheersen als Pablo Picasso en Henri Matisse. Beiden proberen tot de essentie van vormen te komen. Daarbij spelen lijnen telkens een wezenlijke rol. Lijnen verdelen, overbruggen, versnijden of verbinden. Maar ook kleden zij uit, tot de essentie overblijft. Want de lijn is zo krachtig, dat met een simpele pennenstreek een herkenbaar gezicht, figuur of object op papier kan worden gezet. Geholpen door onze verbeelding, is de lijn het vocabulaire van de kunstenaar, het fundament van de moderne kunst.
Samen met Kunstmuseum Pablo Picasso te Münster presenteert Rijksmuseum Twenthe vanaf februari 2020 een dubbeltentoonstelling over de lijn in de beeldende kunst. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 24 mei 2020.
In Enschede zijn de lijnen van Pablo Picasso en Henri Matisse het uitgangspunt. In hun grafische oeuvre is het experimenteren met lijn en het terugkeren naar de basis van vormen prachtig zichtbaar. Deze werken worden naast eigentijdse én hedendaagse kunstwerken getoond; werken uit de rijke collectie van het Rijksmuseum Twenthe en diverse bruiklenen, kunst van onder meer Ernst Ludwich Kirchner, Jan Toorop en Jacoba van Heemskerck. Werken waarin de lijn een wezenlijk element vormt. Van sierlijke en zwierige lijnen tot harde en rechte lijnen. Lijnen zijn het meest basale, de essentie. En wanneer je goed kijkt, zie je ze overal.

Wanneer
• 13 februari – 24 mei 2020
o elke dinsdag | 11:00 – 17:00uur
o elke woensdag | 11:00 – 17:00uur
o elke donderdag | 11:00 – 17:00uur
o elke vrijdag | 11:00 – 17:00uur
o elke zaterdag | 11:00 – 17:00uur
o elke zondag | 11:00 – 17:00uur

Locatie
Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131, 7514BP Enschede

info@rijksmuseumtwenthe.nl
www.rijksmuseumtwenthe.nl


OVERIGE TIJDEN0


000

Inloopspreekuur Openbaar Vervoer

Elke eerste woensdag van de maand – 10.00-11.30 uur

Afbeeldingsresultaat voor inloopspreekuur openbaar vervoer

Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in Enschede.
Elke eerste woensdag van de maand van 10.00-11.30 uur in Wijkcentrum de Magneet, Hertmebrink 1, Enschede

OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het inloopspreekuur veel gestelde vragen over reizen met bus en trein. Dit zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook geven zij informatie over het deelnemen aan een proefreis. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.
De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. Naast inloopspreekuren organiseren zij ook informatiebijeenkomsten en proefreizen.
Kijk op www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten.
Voor vragen kunt u bellen met 038-454 0130,
of een e-mail sturen naar:
ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.

 

Wijkcentrum de Magneet, Hertmebrink 1, Enschede


00

Tentoonstelling ’t Kruisselt

Tot en met 30 december 2020

Afbeeldingsresultaat voor Tentoonstelling ’t Kruisselt
U bent van harte welkom om in hotel-restaurant ’t Kruisselt de kleine, maar zeer waardevolle, tentoonstelling over de geschiedenis van ’t Kruisselt te bezichtigen.
Exact 100 jaren geleden bekeken Mien en Richard van Wulfften Palthe hoe de bouw van hun villa vlotte. Had architect Adolf Broese van Groenou de touwtjes strak in handen? Lag de bouw op schema? Ergens in het jaar 1920 werd het vakantiehuis in gebruik genomen. Helaas is de daadwerkelijke datum nog niet boven water. Heeft u ideeën?
Samen genoot het echtpaar van Twente en er kwam met enige regelmaat bezoek. Zo lezen ze en zien ze in het boek van mw. Inge de Wilde dat Aletta H. Jacobs een graag geziene gast was in ’t Kruisselt. Tot aan de oorlog fungeerde de villa als heerlijk Twents buitenhuis voor de Van Wulfften Palthes. Tijdens de oorlog hebben meerdere gezinnen in de villa gewoond, zochten ze onderdak? Moesten ze vluchten? Over deze periode van ca. 1939 tot 1958 is weinig bekend. Wellicht kent u verhalen van die tijd?
In 1958 kwam de villa weer in het nieuws, de Paters van Scheut kochten het gebouw en startten met de renovatie die uiteindelijk 2 jaren in beslag zou nemen. Diverse jongens kwamen naar ’t Kruisselt om de opleiding tot broeder te volgen. Ben van Dierendonck en Wout Klijmeij vertelden ze over hun tijd op ’t Kruisselt, diverse foto’s komen terug in de tentoonstelling.
De Paters hebben zich ongetwijfeld verbonden gevoeld met ’t Kruisselt, uit oude schriften en bodemprofielen kon Jan Bornebroek achterhalen dat de geschiedenis van ’t Kruisselt heel ver teruggaat. Pas vanaf 804 nC staat ’t Kruisselt ook echt beschreven, in de boeken van de Abdij van Werden. Martin Looman kon op basis hiervan een eerste versie voor de jubileumexpositie ontwerpen, van 804nC tot aan nu. Ruud olde Dubbelink vulde aan met zijn kennis over de Palthes. Een welkome verrassing was dat moeder en dochter Van Wulfften Palthe (directe familie van Richard en Mien vWP) in november kwamen logeren bij ’t Kruisselt, zo kon er nog meer informatie uitgewisseld worden!
Over de laatste periode, vanaf 1973, hebben ze met hulp van Historische vereniging De Dree Marken heel wat krantenknipsels uitgezocht en nagelezen. En uiteraard konden ze de mappen openen die Francois en Leanne Westenberg hebben overgedragen, gevuld met foto’s en folders uit de jaren ’80.
Het hele jaar 2020 staat in het teken van 100-jaren Villa ’t Kruisselt en alle hotelgasten die een arrangement boeken krijgen entree tot Museum het Palthe Huis daarbij cadeau!
Wanneer
• 10 jan – 30 dec 2020
o dagelijks | 08:00 – 22:00uur
Locatie

Hotel ‘t Kruisselt
Kruisseltlaan 3, 7587 NM De Lutte
0547-745284
www.kruisselt.nl